Carport

carport

Een carport gebruik je om een auto te kunnen stallen en droog in huis te komen als het regent. Het is de perfecte aanvulling op je garagepoort, maar ook als garagebox kan het perfect dienst doen.

Daarnaast beschermt een carport de lak en zorgt ervoor dat de auto minder snel vuil wordt aan buitenkant. Carports kun je van veel soorten materiaal maken en ze zijn er in verschillende uitvoeringen. Het merendeel van de carports is gemaakt van hout. Tegenwoordig zijn aluminium carports ook steeds populairder aan het worden.

Ontvang GRATIS offertes en advies

Een carport kopen

Een carport kopen doe je niet zomaar. Het is een behoorlijke investering waar nog best veel bij komt kijken. Er zijn zeer veel verschillende soorten carports. Ze zijn er in allerlei soorten materialen, uitvoeringen en afmetingen.

Je kunt een carport kopen als bouwpakket, maar het is ook mogelijk om deze op maat gemaakt aan te schaffen. Het beste kan je naar een vakman gaan en bij hem informatie inwinnen. Hij zal altijd deskundig advies en de juiste informatie geven, zodat je altijd een carport koopt naar je eigen wensen en budget.

carport alternatief garagepoort

Carport: factoren die de prijs bepalen

Er zijn diverse factoren die de prijs van een carport bepalen. Ten eerste zijn dat de afmetingen van de carport. Hoe groter de carport in de regel wordt, hoe meer deze zal kosten. Ten tweede is ook de keuze van het materiaal van belang.

Een carport van geïmpregneerd grenen hout is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan een van smeedijzer. Ten slotte is ook het soort carport een bepalende factor voor de prijs. Hierbij is vooral het type dak van belang. Een dak van glas is een stuk duurder (maar ook veel mooier) dan een dak van een paar eenvoudige golfplaten.

Carport prijzen

Carports worden aangeboden voor veel verschillende prijzen. De reden hiervoor is dat er bijzonder veel verschillende aanbieders op de markt zijn die allemaal hun eigen prijzen hanteren.

De prijzen van carports die we hier hanteren zijn dan ook slechts een indicatie. De actuele prijzen kunnen anders liggen. Alle hier genoemde prijzen zijn inclusief btw en exclusief montage. We gaan uit van de afmetingen van een standaard carport.

Prijs carport hout

Hout is een relatief goedkoop materiaal en je koopt dan ook al een houten carport voor een paar honderd euro. Verwacht echter niet te veel van een dergelijke carport als het gaat om duurzaamheid en kwaliteit.

Een degelijke carport van een goede kwaliteit hout kost ongeveer 1500 tot 2000 euro. Naarmate je kiest voor een betere kwaliteit hout (bijvoorbeeld tropisch hardhout) kan de prijs oplopen naar 3000 of 4000 euro.

Prijs carport aluminium

Aluminium heeft als eigenschappen dat het licht en sterk is. Dit maakt het materiaal dan ook bij uitstek geschikt voor een carport. Een aluminium carport is duurder in aanschaf dan een houten carport. Maar een aluminium carport gaat wel langer mee, dus uiteindelijk valt de prijs weer mee.

De prijs van een goede, maar simpele aluminium carport ligt tussen 1500 en 2000 euro. Een aluminium carport van betere kwaliteit, die bijvoorbeeld ook tegen extreme weersomstandigheden bestand is, kost 3000 tot 4000 euro. Een luxe uitvoering, bijvoorbeeld met verlichting of een dak met speciaal glas, kost 5000 tot 6000 euro.

garage carport

Een carport plaatsen

Na de aanschaf van een carport moet je deze natuurlijk ook nog plaatsen. Je kunt dit zelf doen, maar het is nogal een tijdrovende klus die veel vakmanschap en kennis vraagt. Daarom kun je beter een vakman in de arm nemen die de carport voor je plaatst.

Uiteraard zal de vakman hier geld voor vragen en de montageprijs is vooral afhankelijk van het soort en type carport. Een standaard carport is ongeveer in een dag geplaatst en de prijs hiervoor ligt rond de 1000 euro.

Een aluminium carport

Aluminium geeft een strakke en moderne uitstraling. Daarom past een aluminium carport uitstekend bij een nieuwere woning. Aluminium heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Je hoeft het niet te verven en het is bestand tegen roesten, schimmels en insecten. Daardoor heeft een aluminium carport een lange levensduur en een hoge duurzaamheid, terwijl je er weinig onderhoud aan hebt.

Bij een aluminium carport kiest men meestal een dak van kunststof (pvc, polycarbonaat). Op deze manier krijg je een hele mooie, strakke carport waar je tientallen jaren mee vooruit kunt.

Een houten carport

Hout is een veel gekozen materiaal voor een carport. Een reden hiervoor is dat hout bijna overal bij past. Wat voor type woning je ook hebt, een houten carport past er altijd bij.

Hout heeft een warme en natuurlijke uitstraling en het is een relatief goedkoop materiaal. Er zijn verschillende soorten hout waar je een carport van kunt bouwen. Deze hebben alle hun eigen kwaliteit, mate van onderhoud en duurzaamheid.

  • Geïmpregneerd hout is grenen of vurenhout dat behandeld is met een zoutoplossing. Dit hout is goedkoop in aanschaf, maar heeft niet zo’n hele hoge levensduur.

  • Europees loofhout is al een stuk beter van kwaliteit dan geïmpregneerd hout, maar ook duurder in aanschaf. Meestal wordt voor een houten carport eiken, beuken of kastanje gebruikt.

  • Tropisch hardhout is het duurste hout qua aanschaf, maar het gaat ook zeker 25 jaar mee. Je hoeft dit hout niet te behandelen en het is nagenoeg onderhoudsvrij.
carport hout

Afmetingen carport

De standaardafmetingen van een carport zijn: vijf of zes meter lang, drie meter breed en twee meter en twintig centimeter hoog. Je kunt bij de meeste bouwmarkten zelfbouwpakketten kopen. Deze hebben allemaal standaardmaten.

Het kan heel goed zijn dat je te maken hebt met afwijkende maten. In dat geval kan je het beste een carport op maat laten maken. Je kan ervan uit gaan dat je in dat geval ongeveer 2500 tot 3000 euro kwijt bent voor een kwalitatief goede carport.

Carport: besparen door offertes te laten maken

Je kunt veel geld besparen op de aanschaf van een carport door bij diverse aanbieders een offerte op te vragen. Door de offertes te vergelijken, krijg je een goed inzicht van de prijzen de kwaliteit van de carport die je graag zou willen hebben. Op deze manier kun je vaak veel euro’s, soms wel 30 tot 40 procent besparen.

carports

Carport: vergunning nodig?

Een vergunning aanvragen voor het bouwen van een carport is in de meeste gevallen niet nodig. Het kan wel zijn dat je te maken krijgt met meldingsplicht. De meldingsplicht geldt in de volgende gevallen:

  • De functie van de woning verandert niet.
  • De carport wordt niet hoger dan vier meter gemeten vanaf de grond.
  • Je blijft binnen de perceelgrenzen (twee meter aan de achterkant en drie meter aan zijkanten).
  • De carport mag niet tegen een aanpalende structuur worden gebouwd
  • De carport mag tot op de perceelgrens reiken, voor zover de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt.
  • De bouwdiepte van de carport mag de bouwdiepte van het aanpalend gebouw niet overschrijden.

In de praktijk zal je meestal aan deze voorwaarden voldoen en hoef je dus geen vergunning aan te vragen en slechts te melden. Het is echter wel zo dat iedere gemeente ook weer zijn eigen regels en voorwaarden heeft.

Het beste kun je hier naar informeren in je eigen gemeente. De gemeente kan je exact duidelijk maken of je een vergunning moet aanvragen of niet. Vaak is het ook zo dat de vakman precies weet welke regels er gelden en hij kan ook vergunningen voor je aanvragen of de melding uitvoeren.

carport garagepoort

Carport offertes vergelijken

Wil je een carport plaatsen? Vraag dan zeker offertes van verschillende carport installateurs. Vergelijk hun prijzen en vind de ideale carport aan de laagste prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Wat is de geschatte oppervlakte (lengte x breedte) van de carport?

2. Welke materialen zou u willen gebruiken voor uw carport?

3. Welk type carport wenst u?

4. Wanneer wilt u de carport laten plaatsen?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.