Garagepoort sloten

garagepoort sloten

Met een slot op een garagepoort beveilig je je auto nog eens extra tegen diefstal. Immers, kwaadwilligen zullen eerst de poort moeten forceren voordat ze bij de auto kunnen komen. Een slot op de garagepoort is dus al een stuk effectiever dan de auto buiten laten staan.

Meestal wordt een garagepoort geleverd met een standaard (cilinder) slot. Om inbrekers nog minder kans te geven, zou je deze kunnen vervangen of meerdere sloten kunnen monteren. In dit artikel gaan we het hebben over alles wat te maken heeft met het slot van een garagedeur en veiliger maken van garagepoorten.

Welke soorten garagepoorten zijn er?

Er zijn verschillende soorten poorten die ook allemaal weer andere sloten (kunnen hebben). We zetten de belangrijkste poorten even op een rijtje:

  • Kantelpoorten: deze poorten schuif je open door ze omhoog te duwen, waarna het poortblad kantelt en onder het plafond van de garage wordt geschoven.
  • Rolpoorten: deze poorten worden ook wel garagerolluiken genoemd. De poort (die bestaat uit lamellen) rol je van boven naar beneden en andersom bij het open en dichtdoen. De poort komt bij het open schuiven eveneens onder het plafond van de garage te liggen.
  • Sectionaalpoorten: deze werken op dezelfde manier als een rolpoort, maar rollen zich meestal op in een omkasting. Daarnaast bestaat een sectionaalpoort niet uit lamellen maar uit panelen.
  • Vleugelpoorten: deze poorten bestaan uit twee deuren die (meestal) naar buiten slaan bij het openen.
garagepoort sloten

Soorten sloten

Als je op zich een goed werkend slot op je garagepoort hebt, is het verstandig om deze nog veiliger te maken met allerlei extra garagepoort sloten. Er zijn verschillende soorten garagepoort sloten met ieder hun eigen werking en eigenschappen. Ook deze zetten we even op een rijtje:

Het cilinderslot

Standaard is het slot van een garagedeur een cilinderslot. Deze sloten zijn bijzonder populair en worden veel gebruikt. Zoals de naam al zegt, bestaat dit slot uit een cilinder. Als je de juiste sleutel in het slot steekt, kun je het slot opendraaien, zo niet dan is het slot onmogelijk te openen.

Nadeel van deze sloten is dat ze door inbrekers redelijk eenvoudig te forceren zijn. De laatste jaren zijn er gelukkig behoorlijk verbeterde versies op de markt gekomen, deze zijn voorzien van een politiekeurmerk. Belangrijk is trouwens ook dat een cilinderslot nooit meer dan twee millimeter uitsteekt.

Een balkslot

Een balkslot bestaat uit een balk die aan de binnen aan de bovenkant, van de garagepoort wordt geplaatst. De balk heeft dezelfde breedte als de garagepoort en door de balk op slot te draaien blokkeert deze het mechanisme van garagepoort. Een balkslot is van buitenaf niet te zien, maar je kunt ze wel zowel van buiten als van binnenuit op slot draaien. Een balkslot is in principe geschikt voor rolpoorten, sectionaalpoorten en kantelpoorten.

Een deurbalk

Dit is een balk (stang) die op horizontale, dan wel verticale wijze achter de deur(en) wordt geplaatst. De ene kant zit vast in de muur en de andere kant heeft een of meerdere sloten.

De balk zorgt ervoor dat ook als is het cilinderslot geforceerd je de deur toch niet open kunt krijgen. Een deurbalk is voornamelijk geschikt voor vleugelpoorten en wordt gezien als een van de effectiefste manieren van beveiliging van garagepoorten.

Een blokkeringsmechanisme

Een bekend slot voor een kantelpoort is een zogenaamd blokkeringsmechanisme. Dit mechanisme blokkeert de wielen waarmee de kantelpoort over de geleiders rolt. Zo kunnen de inbrekers de poort niet optillen, ook al is het slot van de kantelpoort geforceerd.

Een meerpuntsvergrendeling

Bij een meerpuntsvergrendeling worden er aan de boven- en onderkant van de garagepoort haaksloten geplaatst. Door deze haaksloten heb je de beschikking over meerdere sloten die allemaal eerst geforceerd moeten worden voor een inbreker de poort open heeft.

Je kunt er natuurlijk zelf voor kiezen of je de sloten allemaal tegelijk gaat gebruiken of een apart. De meerpuntsvergrendeling is geschikt voor alle soorten garagepoorten.

De ophefbeveiliging

De ophefbeveiliging vind je vooral bij elektrisch bedienbare rolpoorten. Deze beveiliging zorgt ervoor dat, ook al is het slot geforceerd, de lamellen van de rolpoorten toch niet omhoog gaan. Tegenwoordig zijn elektrische garagepoorten inclusief ophefbeveiliging te koop en hoef je deze niet meer zelf te plaatsen.

Een hangslot

Als het gaat om garagepoort sloten zal een hangslot waarschijnlijk niet het eerste soort slot zijn dat je te binnenschiet. Toch kan een hangslot uitstekend dienstdoen als extra of bijzetslot: het vormt namelijk toch weer een extra obstakel voor inbrekers.

Je hebt hangsloten met een cilinder, maar ook met een cijferslot. Waar je in ieder geval om moet denken, is dat de ruimte tussen de beugel van het slot en het oog waar deze doorgaat zo klein mogelijk is. Ook moet je zien te vermijden dat de schroeven van de bevestigingsplaat eenvoudig zijn los te draaien.

sloten garagepoort

Slot garagepoort vervangen

Wat veel mensen zich amper realiseren is dat bij veel huizen de garage ook toegang geeft tot de woning. Als je geweldig goede sloten op je huis hebt, maar een eenvoudig cilinderslot op de garagepoort dan helpen al die goede sloten ook niet.

Het kan daarom van groot belang zijn om het slot van de garagepoort te vervangen, dan wel er sloten bij te plaatsen. Hieronder gaan we uitleggen wat er allemaal komt kijken bij slot van een garagepoort vervangen.

Waar moet je rekening mee houden bij het vervangen van sloten?

Zodra je het slot van de garagepoort gaat vervangen is het belangrijk dat je het juiste type slot kiest. Zoals hiervoor ook al beschreven is niet ieder type slot geschikt voor iedere poort. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met het profiel van de poort en het materiaal waar deze van gemaakt is.

Ook ben je in de meeste gevallen afhankelijk van bepaalde slotmaten en afmetingen. Een slotenspecialist kan je precies vertellen welke sloten het meest geschikt zijn voor jouw garagepoort.

Kerntrekbeveiliging

Een bijzonder populaire inbraakmethode is het zogenaamde ‘kern trekken’. In dit geval wordt er een geharde boorschroef in de cilinder (het sleutelgat) gedraaid, waardoor je met een speciale kerntrekker de kern van de cilinder er eenvoudig uit kunt halen.

Vervolgens is het een koud kunstje om het slot open te maken. Je kunt dit voorkomen door garagepoort sloten te kopen met een anti- kerntrekcilinder. Deze cilinders hebben een extra sterke boorbeveiliging en de kern is er vrijwel niet uit te trekken.

Stappenplan slot vervangen

Hier leggen we nog eens kort in een aantal stappen uit hoe je precies zelf het slot kan vervangen:

  • Stap 1: Kies het juiste slot. Hierbij moet je rekening houden met het profiel van je poort en het materiaal waaruit je garagepoort gemaakt is. Vaak ben je ook afhankelijk van bepaalde slotmaten en afmetingen. Om het juiste slot te kiezen kan je dus beter naar een slotenspecialist gaan, die vertelt je welke sloten er geschikt zijn voor jouw poort.

  • Stap 2: Sluit de garagepoort. Je kan de poort eventueel nog extra dichthouden met griptangen.

  • Stap 3: Het oude slot verwijderen. Dit gebeurt vaak gewoon met een hamer en een spijker. Indien er een slotkast aan het oude slot zit, haal je de schroeven hier ook uit. Hierdoor kan je de slotkast eraf halen en het slot er langs voor afhalen.

  • Stap 4: Nieuw garageslot plaatsen. Indien het slot dezelfde afmetingen heeft als het oude slot, kan je het slot opnieuw plaatsen zonder nieuwe gaten te boren. Is dit niet het geval, zal je nieuwe gaten moeten afmeten en boren. Nadat je indien nodig nieuwe gaten hebt geboord, heb je even hulp nodig. Schuif het slot naar binnen en vraag iemand om het vast te houden. Hierdoor kan jij aan de binnenkant de slotkast vastdraaien met schroeven. Bevestig hierna de vergrendelstaven en plaats een nieuwe handgreep.

  • Stap 5: Test het garageslot. Doe de garagepoort open en terug toe, probeer het slot uit. Werkt alles? Dan is je nieuwe slot succesvol geïnstalleerd!

Slot van een garagepoort vervangen: zelf doen of laten doen?

Voor de handige klusser moet het mogelijk zijn om een gangbaar slot, bijvoorbeeld een cilinderslot, zelf te vervangen. Als het echter gaat om gecompliceerde sloten, zoals meerpuntsbeveiligingen en blokkeringsmechanismes is het vrijwel altijd verstandiger om de vakman in te schakelen.

We hebben het dan meestal over garagepoort sloten die bij een bouwmarkt niet te krijgen zijn en waar specialistische kennis en ervaring voor nodig is om deze te plaatsen. Daarnaast kan de vakman je ook extra tips en adviezen geven over het beveiligen van je garagepoort.

garagepoorten sloten

Extra beveiliging tips

  • Kies je niet voor extra beveiligingssloten? Opteer dan voor verstevigingsprofielen om het dieven extra moeilijk te maken.
  • Vermijd te veel raampjes in je garagepoorten. Zo kunnen dieven makkelijker zien wat er aanwezig is en kunnen ze die stuk slaan om binnen te geraken.
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Wat wenst u?

2. Welk type garagepoort wenst u (of heeft u)?

3. Welk materiaal verkiest u voor de garagepoort?

4. Wanneer wenst u het project op te starten?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.