Garagepoorten nadelen

garagepoorten nadelen


In dit artikel zetten we de belangrijkste garagepoorten nadelen van garagepoorten op een rijtje. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je geen garagepoort moet kopen. Je kunt het beste de nadelen van garagepoorten afwegen tegen de voordelen. Als je meer voordelen ziet dan nadelen dan kun je met een gerust hart een garagepoort kopen.

Ontvang GRATIS offertes en advies

7 Nadelen van garagepoorten

1. Echt goede isolatie geeft een garagepoort niet

Een van de nadelen van een garagepoort is dat het geen goede isolatie biedt. Met een inpandige garage is een goed geïsoleerde garage heel wat waard. Ook het woonhuis profiteert dan mee van de isolatie van de garage.

Maar hoe je het ook draait of keert, je zult de garagepoort altijd een keer helemaal open en dicht moeten doen. Daar is hij immers voor bedoeld. Een van de nadelen van een garagepoort is dat op het moment dat je de garagepoort opent, in een klap alle warmte uit de garage verdwijnt.

Als je de warmte in de garage wilt behouden, kun je beter de deur tussen de garage en de woning goed isoleren. Als deze deur de kou uit de garage goed tegenhoudt, heb je al heel wat bespaard op je stookkosten. Heb je een vrijstaande garage? Dan heeft isoleren weinig zin.

2. Handmatig bediende garagepoorten zijn zwaar in gebruik

Ook een van de nadelen van garagepoorten is dat ze zwaar zijn. Ondanks dat de leveranciers van garagepoorten vaak vertellen dat ze soepel en licht bewegen, komt er nog wel wat mankracht aan te pas om de poort omlaag en omhoog te schuiven.

Vooral als je wat ouder wordt, kan dit problemen op gaan leveren. Een alternatief is, overgaan op elektrische bediening van de garagepoort. Een van de nadelen van een garagepoort met elektrische bediening is dat het duur is om deze aan te schaffen. Je bent zeker wel een paar honderd euro extra kwijt.

3. Garagepoorten kunnen onveilig zijn

Tot de nadelen van garagepoorten hoort ook dat ze onveilig kunnen zijn. Er zitten namelijk veel bewegende delen aan een garagepoort. Denk maar eens aan de hefarmen en de metalen veren. Hier kunnen gemakkelijk (kinder) handen in terechtkomen en dat is iets wat je niet wilt.

De meeste kantelpoorten kun je dan ook voorzien van een vingerklembeveiliging, waardoor het onmogelijk is om met de vingers klem te komen zitten. Verder is het mogelijk om de bewegende delen te voorzien van flexibele beschermkappen en beschermlijsten. Het voorzien van extra bescherming betekent natuurlijk wel een (kleine) meerprijs.

4. Garagepoorten kunnen gevaarlijk zijn

Om garagepoorten te kunnen openen en sluiten, moet je ze zwaaien of schuiven. En dat kan dan weer gevaar opleveren voor mens of dier. Kantel– en vleugelpoorten zwaaien naar buiten open. Dit kan als hinderlijk worden ervaren, als de garage bijvoorbeeld direct aan het trottoir grenst.

Doordat de poort naar buiten uitwijkt, kun je bijvoorbeeld voetgangers raken. Rolpoorten en sectionale poorten kunnen gevaar opleveren als deze naar beneden schuiven. Het is mogelijk dat er een persoon, dier of voorwerp onder komt.

Dit is te voorkomen door een poort te nemen met een zogenaamde uitschakelautomaat. De deur stopt dan met schuiven op het moment dat hij weerstand ondervindt.

Dat is toch een erg geruststellend idee als je (kleine) kinderen hebt. Een van de nadelen van garagepoorten voorzien van een uitschakelautomaat is dat deze vanzelfsprekend wel een meerprijs heeft.

5. Garagepoorten zijn duur in aanschaf

Garagepoorten zijn ook niet goedkoop in aanschaf. Als je een eenvoudige kantelpoort neemt die je met de hand moet bedienen, valt het allemaal nog wel mee, maar voor een elektrisch bedienbare kantelpoort moet je al snel duizend euro neertellen en dan is hij nog niet eens geplaatst.

Als je een elektrisch bedienbare sectionaalpoort wilt die lange tijd meegaat, moet je toch minstens op het dubbele bedrag rekenen. Als je deze poort dan ook nog in een mooie kleur en leuk design wilt (zodat het een beetje bij je woning past), komt er nog eens een paar honderd euro bij.

Als je deze prijzen vergelijkt met een simpele carport dan worden de verschillen helemaal groot. Al is dit natuurlijk een beetje appels met peren vergelijken, toch is het verstandig om jezelf de vraag te stellen of je echt een garage met een garagepoort nodig bent, voordat je gaat bouwen.

nadelen garagepoorten

6. Garagepoorten zijn niet altijd kleurvast

Garagepoorten zijn ook niet altijd kleurvast. Houten garagepoorten moet je vanzelfsprekend na enige jaren van een nieuwe verflaag voorzien. Kunststof en aluminium garagepoorten komen van de fabriek met een bepaalde kleurlaag.

Na verloop van tijd kan de kleurlaag toch wat mat en verweerd worden. Vooral als je garagepoort een groot deel van de dag in de zon staat. Daarom zal je een dergelijke garagepoort ook moeten schilderen. Door garagepoorten te verven, krijg je weer een helemaal frisse deur. Natuurlijk kun je garagepoorten ook schilderen als je genoeg hebt van de oorspronkelijk kleur.

7. Garagepoorten zijn moeilijk zelf te plaatsen.

Het laatste nadeel van garagepoorten is ook dat je over behoorlijk wat technische kennis moet beschikken om ze zelf te monteren.

Bij kantelpoorten heb je te maken met een relatief eenvoudige constructie en daardoor is een kantelpoort nog relatief gemakkelijk te plaatsen. Kies je voor een sectionaal-, rol– of vleugelpoort dan wordt het een ander verhaal.

Oorzaken van defect

Er zijn een aantal oorzaken van defecten aan een garagepoort. Hieronder bespreken we er een aantal. We bespreken daarbij ook hoe je ze kan voorkomen of aanpakken.

Oorzaak 1: technisch defect

Technische defecten kunnen van allerlei aard zijn. Het kan dat de elektronica van de motor niet meer werkt of er is een mechanisch probleem in de motor

De oorzaak kan ook ergens anders liggen: bijvoorbeeld problemen met rails of bekabeling.

Mechanische problemen aan de motor

Je kan dit controleren door de elektrische motor los te koppelen. Hierdoor kan je dus de poort handmatig openen. Als de poort dan wel vrij kan bewegen, zit het probleem wel degelijk in de motor.

Je kan hiervoor een vakman contacteren om de poort te herstellen.

Problemen met de automatische garagepoort of rails

Indien de poort klem komt te zitten, is er vaak een probleem met de rails. Zoek uit waar precies het probleem zit, maar probeer niets te forceren. Onderneem enkel iets als je zeker bent dat je de constructie van de poort niet zal beschadigen.

Oorzaak 2: Afstandsbediening defect of kapot

Controleer altijd eerst of de batterijen nog werken. Vervang ze om zeker te zijn dat ze niet plat zijn.

Als het over het infrarood signaal van de afstandsbediening gaat, laat je best een vakman komen of neem je contact op met de klantendienst. Om te testen of het effectief gaat om het infrarood lichtje kan je het best voor je smartphone houden. Op deze manier zie je of het lichtje nog werkt.

Oorzaak 3: krakende of piepende garagepoort

Dit merk je eenvoudig op bij het opengaan van de poort. De geluiden geven aan dat er een probleem is met de scharnieren. Deze kan je smeren. Indien het probleem na het smeren nog altijd niet opgelost is en het dus toch van ergens anders komt, laat je best een vakman komen.

Garagepoort installateur vinden

Een van de nadelen van garagepoorten zelf plaatsen, is dat je moet beschikken over voldoende kennis en inzicht om een poort goed te kunnen plaatsen en de motor op juiste wijze te monteren. In dat geval is zelf plaatsen geen enkel probleem. Ook moet je natuurlijk beschikken over de juiste materialen.

Is dit allemaal niet van toepassing? Kies er dan voor om de poort door een vakman te laten plaatsen. Vul onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met ervaren garagepoort installateurs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Wat wenst u?

2. Welk type garagepoort wenst u (of heeft u)?

3. Welk materiaal verkiest u voor de garagepoort?

4. Wanneer wenst u het project op te starten?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.