Rolpoorten

rolpoorten

Rolpoorten moeten niet alleen passen bij de stijl van de woning, ze moeten natuurlijk ook functioneel zijn. Het gaat erom dat je dan ook een zorgvuldige keuze maakt als je een poort kiest.

Rolpoorten zijn echter verkrijgbaar in de meest uiteenlopende vormen, maten, kleuren en stijlen. Welke soorten rolpoorten je kunt kiezen, welke eigenschappen ze hebben, wat de prijzen van rolpoorten zijn en wat de kostenbepalers zijn, ontdek je in dit artikel.

Ontvang GRATIS offertes en advies

Wat is een rolpoort?

Een rolpoort wordt ook wel garagerolluik genoemd en is eigenlijk niets anders dan een garagepoort. Zoals de naam al zegt, rolt een rolpoort naar boven en naar beneden als je hem open en dicht doet.

Rolpoorten bestaan uit lamellen van ongeveer vier centimeter hoogte die in elkaar gehaakt zijn tot een poortblad. Poortbladen van een gewalste staalplaat komen ook voor. De dikte van een poort is ongeveer anderhalve centimeter. Je kunt zowel geïsoleerde als niet geïsoleerde rolpoorten kopen.

Een rolpoort rolt zich op in een rolluikkast. Hierdoor bespaar je veel ruimte, omdat er geen rails aan het plafond hoeft waar het poortblad inschuift. Dit type garagepoort wordt dan ook meestal geplaatst in een garage of loods met weinig ruimte aan het plafond om een rails te monteren.

rolpoorten garage

Het verschil tussen een rolpoort en een sectionale poort

De begrippen rolpoort en sectionale poort worden vaak door elkaar gebruikt, maar toch zijn er wel degelijk verschillen tussen beide typen garagepoorten. De overeenkomst is dat ze beide uit lamellen bestaan die naar boven en naar beneden rollen. De verschillen zijn:

  • De lamellen van sectionale poorten zijn in het algemeen wat steviger en dan die van rolpoorten.
  • Je kunt rolpoorten niet voorzien van een extra toegangsdeur of een venster. Dit is bij een sectionale poort wel mogelijk.
  • Een rolpoort rolt zich op in een rolluikkast, terwijl een sectionale poort over rails geleidt die onder het plafond van de garage gemonteerd is.
rolpoorten rolpoort

Wat zijn de voordelen van een rolpoort?

Een rolpoort heeft veel voordelen. We zetten ze even voor je op een rijtje:

  • Rolpoorten zijn vrijwel altijd eenvoudig te monteren.
  • Ze zijn geschikt voor grote oppervlakken.
  • Door de rolluikkast hoeven er geen rails aan het plafond.
  • Ze zijn handig en vlot te bedienen met een elektrische afstandsbediening.
  • Door de grote variatie in types, kleuren en stijlen, kun je de uitvoering van de rolpoort heel goed afstemmen op de stijl van de woning.
  • Een rolpoort houdt ongewenste bezoekers heel goed buiten.
  • Een geïsoleerde rolpoort, zorgt voor een bepaalde mate van isolatie. Met een inpandige garage is dit een voordeel.

Wat zijn de nadelen van een rolpoort?

Rolpoorten hebben niet zo heel veel nadelen, maar toch is het goed om ook hier even naar te kijken. We zetten ook de nadelen even op een rijtje.

  • Ondanks dat er isolerende rolpoorten zijn, zal een geïsoleerde poort nooit echt goed isoleren. Als je de poort opent (en dat is toch de bedoeling), ben je in een klap alle warmte kwijt. Als je een vrijstaande garage hebt, heeft het sowieso weinig zin om een geïsoleerde poort aan te schaffen.
  • Handmatige rolpoorten zijn erg zwaar om te bedienen. Vooral voor oudere mensen is dit geen optie. Als je een elektrisch bedienbare poort neemt, ben je een stuk duurder uit.
  • In vergelijking met een kantelpoort is een rolpoort een dure aanschaf. Zeker als je ook nog een elektrisch bedienbare poort neemt.
industriele rolpoort

Inbraakwerende rolpoorten

Rolpoorten die inbraakwerend zijn, zijn gemaakt van extra stevige lamellen. Ook beschikken ze over een extra tussenlamel. Hierdoor kan het poortblad niet geforceerd worden.

Rolpoorten die elektrisch bedienbaar zijn, hebben meestal een ophefbeveiliging. De ophefbeveiliging zorgt ervoor dat de lamellen niet zomaar omhoog bewogen kunnen worden. Ook zijn er rolpoorten verkrijgbaar met een cilinderslot voorzien van een politiekeurmerk.

De elektrisch bedienbare rolpoort

Een elektrische bedienbare rolpoort heeft twee voordelen. Ten eerste hoef je niet uit je auto te stappen om de poort te openen. Ten tweede hoef je de poort niet met de hand open te schuiven.

Een elektrisch bedienbare rolpoort is voorzien van een (compacte) motor. Via een aandrijfas is deze motor verbonden met de poort. De motor is op afstand bedienbaar. Dit kan met een handzender, maar tegenwoordig kun je deze ook al bedienen met een speciale app op je smartphone. Omdat het poortblad van een rolpoort relatief licht is, zijn de motoren van rolpoorten erg energiezuinig.

Factoren die de prijzen van rolpoorten beïnvloeden

Prijzen van rolpoorten zijn afhankelijk van een aantal factoren. We zetten ze even op een rijtje voor je:

  • Het type lamellen. Hoe steviger de lamellen, hoe duurder de poort.
  • De afwerking. Wil je een mooi kleurtje, of houd je het bij een basiskleur? Hoe mooier, hoe duurder.
  • De afmetingen. Hoe groter de poort is, hoe duurder hij wordt.
  • Elektrisch bedienbaar of niet? Een poort met een motor is duurder, maar het geeft ook veel meer comfort.

De prijzen van rolpoorten die we hier noemen zijn inclusief btw. Het gaat hier trouwens om richtprijzen. De actuele prijzen van rolpoorten kunnen anders liggen.

garagepoorten rolpoorten

Prijzen van rolpoorten

  • Een standaardmodel kost 1.000 tot 1.500 euro. Dan heb je een rolpoort met een basiskleur zonder elektrische bediening. Dezelfde poort maar met elektrische bediening kost 1.500 tot 2.000 euro.

  • Wil je geen basiskleur, maar ander design dat goed bij je huis past? Reken zeker op een verhoging van de totaalprijs van 150 tot 250 euro.

  • De montage van een rolpoort varieert per aannemer. Maar je rekent best op een bedrag van 350 tot 500 euro.

Prijsvoorbeelden van rolpoorten

Heb je een laag budget? Voor 1350 euro heb je al een rolpoort gemonteerd. Je betaalt dan 1.000 euro voor een basismodel rolpoort met handmatige bediening. Hierbovenop komen de montagekosten: 350 euro.

Heb je een ruim budget? Een elektrisch bedienbare rolpoort met een speciaal design (bijvoorbeeld een houtnerfmotief) of een aparte kleur die goed bij het huis past, kost al snel 3.000 euro.

Vergelijken van prijzen van rolpoorten loont altijd

Wil je een exacte prijs weten van de rolpoort die jij in gedachten hebt? Vraag dan een offerte aan bij een vakman, om te kijken wat de prijs van de rolpoort is die helemaal aan jouw wensen voldoet.

Het best is om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende vakmannen zodat je goed de prijzen kan vergelijken.

Onze offertedienst kan je geheel vrijblijvend en gratis meerdere offertes toesturen van betrouwbare aanbieders van rolpoorten bij jou uit de buurt. Zo hoef je er niet eens de deur voor uit.

Wist je dat je door het vergelijken van offertes soms wel meer dan dertig procent kunt besparen?

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Wat wenst u?

2. Welk type garagepoort wenst u (of heeft u)?

3. Welk materiaal verkiest u voor de garagepoort?

4. Wanneer wenst u het project op te starten?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.