Garagepoort isoleren

isoleren garagepoortEen garagepoort isoleren is niet altijd interessant. Zo hoef je geen garagepoort te isoleren als de garagebox (of het bijgebouw) waar de auto in staat los staat van de woning. Dat is een beetje geldverspilling, want een tuinhuis ga je toch ook niet isoleren?
Wanneer de garage wel aan de woning werd gebouwd, de zogeheten inpandige garagepoort, is isolatie wellicht verstandiger. Of is dat toch niet zo?

garagepoorten isoleren

IS HET VERSTANDIG OM JE GARAGEPOORT EXTRA TE ISOLEREN?

Volgens ons is de kost en moeite die je neemt om een garagepoort te isoleren te groot om er ook effectief resultaat uit te halen.
Dat is ook logisch, want hoe dik je de isolatie ook aanbrengt: de koudebruggen tussen poort en gevel blijven aanwezig. Welk type garagepoort je ook kiest.
Daarnaast mag een garagepoort ook niet té sterk geïsoleerd zijn, want dan kunnen uitlaatgassen en vocht niet meer naar buiten en wordt er geen verse lucht meer aangevoerd voor o.a. de centrale verwarmingsketel die vaak in een garage wordt gemonteerd.
Als je de deur naar de garagepoort laat openstaan, ontsnappen deze chemische gassen naar het woongedeelte van de woning en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling…

Onderzoeken hebben uitgewezen dat het isoleren en luchtdicht maken van garagepoorten grotendeels te niet worden gedaan door het openen van de garagepoort. Eens de garagepoort wordt geopend, gaat het grootste deel van de lucht er immers uit en wordt die vervangen door frissere buitenlucht.
Zelfs al sluit je de garagepoort vlot nadat de auto is binnen of buitengezet, ondertussen zijn er al enkele minuten verstreken en is alle energie al lang ontsnapt.garagepoorten isolatie

TOCH ISOLEREN? ZELF GARAGEPOORT ISOLEREN

De huidige poorten zijn al vrij goed geïsoleerd en daarbij is het eigenlijk niet interessant om deze nog extra te gaan isoleren. Je zou er heel wat geld voor moeten uitgeven, en slechts erg kleine resultaten uithalen.
Bij minder recent geplaatste poorten is isolatie wel verstandig, want meestal hebben zij geen enkele vorm van isolatie.

De beste manier om een poort te isoleren is om ze te bekleven met een isolatiemateriaal dat een hoog dampdiffusieweerstandsgetal of waarde heeft. Voorbeelden daarvan zijn PUR of XPS.

Isoleer muren en plafond voor energiebesparing.
Bedenk ook dat je eigenlijk het meeste op verarming zal besparen als je de rest van de garage isoleert. De poort laat dan wel de koude binnen, maar die koude trekt dan gewoon door de muren en de plafonds van je garage. Als die goed zijn geïsoleerd, zal het huis veel minder snel afkoelen.
Het is dus eigenlijk interessanter om de poort minimaal te isoleren, maar vooral goede isolatie voorzien voor de wanden, plafonds en vloeren van de garage.

Laat deuren daarnaast ook niet onnodig open staan.

  • Gratis offertes ontvangen?

    Wil je graag een nieuwe garagepoort zetten? Of wil je misschien je garagepoort automatiseren? Aarzel niet, en vraag vandaag nog een gratis en vrijblijvende offerte aan.

    Ga naar de offertedienst.

Soort garagepoort?

Manuele of elektrische bediening?

Extra opmerkingen?