Garagepoort isoleren

isoleren garagepoort

Vriest het ’s winters net zo hard in je garage als buiten? Of val je in de zomer bijna flauw van de hitte in je garage? Overweeg dan om de garagepoort te isoleren. Door een garagepoort te isoleren houd je de kou buiten, de warmte binnen en andersom. Daarbij is het isoleren van een garagepoort ook een uitstekende manier om de koudebrug met het woonhuis te verminderen. Het isoleren van een garagepoort is een vrij eenvoudige klus die vrijwel iedere doe- het- zelver uit kan voeren.

garagepoorten isoleren

Waarom een garagepoort isoleren?

Het lijkt vrij nutteloos om een garagepoort te isoleren. Immers, als de poort een paar keer open en dichtgaat per dag, is alle warmte al snel verdwenen. Daarbij komt nog eens dat een auto goed tegen kou kan en niet in een geïsoleerde garage hoeft te staan. Je hebt echter vast wel meer spullen in de garage staan die minder goed tegen de kou kunnen en wel baat hebben bij een goede isolatie. Maar de grootste winst van het isoleren van een garagepoort zit hem vooral in het voorkomen dat de rest van het huis sterk afkoelt. Vooral als het om een oudere garagepoort gaat, is het zeker een goed idee om deze te isoleren.

Wanneer geen garagepoort isoleren?

Een garagepoort isoleren is niet altijd zinvol om te doen. Als je garage los staat van de woning heeft isoleren eigenlijk weinig zin. Het komt er in principe op neer dat je je geld aan het verspillen bent, want een tuinhuis ga je bijvoorbeeld ook niet isoleren. Een garage die aan de woning vastzit, is veel interessanter om te isoleren, omdat het voor de hele woning voordelig is. Een garage vormt namelijk altijd een zogenaamde koudebrug met het woongedeelte. Dit houdt in dat met name het gedeelte van het huis dat aan de garage vastzit sterk afkoelt, omdat de garage zo koud is. Als je de garage dus gaat isoleren, verminder je de koudebrug en heeft de hele woning hier voordeel van.

garagepoorten isolatie

Een metalen garagepoort isoleren

Bij een metalen garagepoort heb je al snel dat het tocht bij de kieren onder, boven en aan de zijkanten van de garagepoort. Deze kieren kun je wegwerken door rubberen strips aan de boven-, onder- en zijkanten te maken. De tocht zal dan een stuk afnemen. De poort zelf kun je ook isoleren. Deze kun je bijvoorbeeld bekleden met XPS- isolatieplaten, of PUR- isolatieplaten. Eventueel zou je de metalen garagepoort ook kunnen isoleren door deze te bekleden met platen van piepschuim. Het beste kun je de platen op de poort lijmen, maar denk er wel om dat je geen lijm op waterbasis gebruikt. Doordat er altijd wel wat vocht in de garage aanwezig is, wordt deze lijm dan nooit echt hard.

Een houten garagepoort isoleren.

Als je een houten garagepoort wilt isoleren, kun je het beste een houten frame maken aan de binnenkant van de deuren. Binnen dit frame plaats je dan isolatieplaten. Je kunt hierbij van hetzelfde materiaal gebruik maken als beschreven bij het isoleren van een metalen garagepoort: XPS- isolatieplaten of PUR- isolatieplaten. Je kunt ook glaswol, steenwol of piepschuim in het frame plaatsen. Dan dien je het frame wel mooi af te werken met bijvoorbeeld een triplex- of mdf- plaat.

De rest van de garage isoleren

Je ontkomt er bijna niet aan om de rest van de garage ook te isoleren. Tenminste, als je echt wilt bereiken dat de isolatie ook een meerwaarde is voor de rest van het huis. Dit houdt in dat je de wanden en het dak van de garage ook moet isoleren. De wanden kun je isoleren door houten regels aan de muur te maken. Hiertussen plaats je een dampopen folie en vervolgens breng je isolatiemateriaal aan (meestal glas- of steenwol). Eventueel breng je hierna nog een laag met dampopen folie aan. Tenslotte werk je de wanden mooi af, bijvoorbeeld met mdf- platen. Het plafond van de garage isoleren gaat in principe op dezelfde manier in zijn werk als de wanden. Dus eerst het regelwerk aanbrengen, vervolgens isolatiemateriaal ertussen maken en dan het plafond mooi afwerken.

garagepoort isolatie

Een garagepoort zelf isoleren of laten doen?

Een garagepoort zelf isoleren is een klus die prima zelf uit te voeren is. Het is vooral een kwestie van het isolatiemateriaal op de juiste manier aanbrengen. In principe is dit heel goed zelf uitvoerbaar. Mocht je er helemaal niet uitkomen, kun je altijd nog de bouwmarkt om advies vragen, of op internet naar een montagehandleiding zoeken. Als je er echt helemaal niet uitkomt, kun je natuurlijk altijd een klusbedrijf vragen om het voor je te doen. Dit is voor hen een redelijk eenvoudig karwei en zal niet al te veel kosten met zich meebrengen. Daar komt nog eens bij dat je als minder btw hoeft te betalen je het isoleren van de garagepoort laat doen. Je betaalt in dit geval niet het gangbare btw- tarief van 21 procent, maar het lage btw- tarief van 6 procent.

Kun je een premie voor een isolerende garagepoort krijgen?

Het is inderdaad mogelijk om een premie voor een isolerende garagepoort te krijgen. In dit geval gaat het om een belastingvermindering van maximaal 710 euro. De isolerende garagepoort moet dan wel aan de weerstandsklasse twee (WK 2: inbraakweerstand van gevelschrijnwerk) voldoen. Als je aan de WK 2 wilt voldoen, moet de garagepoort minimaal drie minuten standhouden tegen een poging van inbraak door middel van werktuigen als een schroevendraaier of een tang.
Als je een bestaande garagepoort automatiseert en je bent 65 jaar of ouder, dan kun je een aanpassingspremie krijgen. Voorwaarde is wel dat er tenminste een persoon op het adres woont die 65 jaar of ouder is en dat het niet om een nieuwe poort gaat.

premie isolatie garagepoort

Een andere optie: de sectionaalpoort

Als je het helemaal in een keer goed wilt doen, kun je ook je oude garagepoort vervangen door een sectionaalpoort. Een sectionaale garagepoort bestaat uit panelen die door middel van scharnieren met elkaar verbonden zijn. Je opent de sectionaalpoort door deze omhoog te schuiven. De panelen verdwijnen via een looprails naar het plafond van de garage. Sectionaalpoorten zijn van zichzelf al geïsoleerd. In ieder paneel is namelijk isolatiemateriaal verwerkt (meestal is dit PUR). De isolatiewaarde is afhankelijk van de dikte van de panelen, maar je kunt ervan op aan dat een sectionale garagepoort een prima isolatiewaarde heeft. Er hangt natuurlijk wel een heel ander (duurder) prijskaartje aan een sectionaal poort dan dat je je eigen garagepoort gaat isoleren.

 

 • Gratis offertes ontvangen?

  Wil je graag een nieuwe garagepoort zetten? Of wil je misschien je garagepoort automatiseren? Aarzel niet, en vraag vandaag nog een gratis en vrijblijvende offerte aan.

  Ga naar de offertedienst.

  Soort garagepoort?

  Manuele of elektrische bediening?

  Extra opmerkingen?

  De persoonlijke gegevens die je deelt worden door Garagepoorteninfo.be doorgestuurd naar externe bedrijven die jouw offerte zullen behandelen. Jouw persoonlijke gegevens zullen nooit voor andere doeleinden worden gebruikt. Wil je je aanvraag aanpassen, verwijderen of heb je vragen? Contacteer ons dan via Offerte@garagepoorteninfo.be. Lees hier meer over ons privacy beleid en onze gebruikersvoorwaarden.