Een garagepoort zelf plaatsen? Doe-het-zelf garagepoorten

garagepoort zelf plaatsenHet zelf plaatsen van een garagepoort is een stuk eenvoudiger dan je zou denken. Als je ook maar een beetje een handige klusser bent, lukt het je zeker om een garagepoort zelf te monteren. De leverancier is vaak bereid om je te helpen met eventuele moeilijkheden en je houdt meestal dezelfde garantie. Het zelf plaatsen van een garagepoort kan je dan ook veel geld schelen. In dit artikel gaan we in op alle zaken die om de hoek komen kijken bij dit doe-het-zelven.

Meer info

Garagepoorten zijn er in veel soorten en maten. De meest voorkomende zijn:

In principe zijn al deze soorten garagepoorten zelf te installeren met het juiste doe-het-zelf-pakket. Met behulp van de montagehandleiding, je eigen kennis en de leverancier als back up, zal dit zeker gaan lukken.

Waarom zelf een garagepoort plaatsen?

Er zijn verschillende redenen om zelf een garagepoort te plaatsen. De voornaamste reden waarom mensen een garagepoort zelf plaatsen is dat ze de huidige garagepoort willen vervangen. Oude houten garagedeuren zijn eigenlijk niet meer van deze tijd en zijn steeds vaker vervangen door kanteldeuren. De huidige trend is dat deze kanteldeuren (of de houten garagedeuren) weer vervangen worden door rol– of sectionaalpoorten. Rol- en sectionaalpoorten hebben: meestal elektrische bediening, zijn geïsoleerd en zijn een stuk veiliger als het gaat om inbraak.
Het is vanzelfsprekend dat mensen daarom overgaan op deze typen garagepoorten. Rol- en sectionaalpoorten zijn duurder dan kanteldeuren en door deze zelf te plaatsen, bespaar je behoorlijk op de prijs.

garagepoort doe het zelf

Welke soorten garagepoorten zijn er?

Het maakt wel verschil in moeilijkheidsgraad welke garagepoort je zelf gaat plaatsen. Daarom leggen we eerst even de verschillen tussen de garagepoorten uit die door de consument het meest gekozen worden om zelf te plaatsen. De ‘ouderwetse’ houten garagepoort laten we buiten beschouwing, evenals de ‘ingewikkelde en dure’ vleugelpoorten.

  • Kantelpoort

Een kantelpoort bestaat uit een metalen poortblad dat (elektrisch of met de hand) omhoog wordt geschoven en vervolgens op een metalen frame dat aan het plafond van de garage is gemonteerd, blijft rusten. Je hebt te maken met een relatief eenvoudige constructie en daardoor is een kantelpoort gemakkelijk te plaatsen. Een kantelpoort is dan ook relatief goedkoop in aanschaf en is tevens de goedkoopste optie als het gaat om het plaatsen ervan.

  • Rolpoort

Een rolpoort wordt ook wel garagerolluik genoemd. Zoals de naam al zegt, rolt een rolpoort naar boven en naar beneden als je hem open en dicht doet. Rolpoorten bestaan uit lamellen van ongeveer vier centimeter hoogte die in elkaar gehaakt zijn tot een poortblad. Een rolpoort rolt zich op in een rolluikkast. Hierdoor bespaar je veel ruimte, omdat er geen rails aan het plafond van de garage gemonteerd hoeft te worden waar het poortblad inschuift. In de meeste gevallen kiezen mensen voor elektrisch bedienbare rolpoorten, omdat ze redelijk zwaar van gewicht zijn en dat maakt handmatige bediening lastiger. Rolpoorten zijn eveneens vrijwel altijd eenvoudig te monteren.

  • Sectionaalpoort

Een sectionaalpoort is een garagepoort die opgebouwd is uit horizontale lamellen. Ze worden dan ook wel panelen- of lamellenpoort genoemd. Bij een sectionaalpoort rolt de poort langs geleiders naar boven en komt dan evenwijdig aan het plafond te liggen. Vrijwel altijd kiest men voor elektrische bediening.
Een sectionaalpoort is bijzonder populair als het gaat om aanschaffen en zelf plaatsen van een garagepoort: ze zijn betaalbaar en relatief eenvoudig te monteren.

doe-het-zelf garagepoort

Wat kost het laten plaatsen van een garagepoort?

Het verschilt per garagepoort wat de kosten zijn die een leverancier vraagt voor het plaatsen van een garagepoort.
Hoe eenvoudiger de montage van de poort is, hoe lager de prijs uitvalt. Ook maakt het verschil hoe groot de garagepoort is, want het kost meer moeite om een grote garagepoort te plaatsen dan een kleine(re). We gaan daarom uit van gemiddelde prijzen en gemiddelde groottes (2 keer 2,5 meter). Zo weet je dus, bij benadering, wat je bespaart door een garagepoort zelf te plaatsen. We benadrukken dat het om richtprijzen gaat (inclusief btw) de actuele kosten voor het zelf plaatsen van een garagepoort kunnen anders liggen en verschillen per leverancier.
Wil je graag een exacte prijs weten voor de plaatsing van een garagepoort? Doe dan beroep op onze gratis en vrijblijvende offertedienst.

  • Het plaatsen van een kantelpoort

Het zelf plaatsen van een kantelpoort is een relatief eenvoudige klus die dan ook niet zoveel hoeft te kosten. Het maakt wel een verschil of je een handmatig of een elektrisch bedienbare kantelpoort neemt. Het plaatsen van een handmatig bedienbare kantelpoort kost ongeveer 150 tot 180 euro. Het plaatsen van een elektrische kantelpoort is iets duurder, namelijk 250 tot 275 euro.

  • Het plaatsen van een rolpoort

Ook rolpoorten zijn relatief eenvoudig te plaatsen, maar hier komt wel meer bij kijken dan bij het plaatsen van een kanteldeur. Ook bij rolpoorten maakt het verschil of je een handmatig of een elektrisch bedienbare rolpoort neemt. De prijs van het plaatsen van een handmatig bedienbare rolpoort ligt rond de 200 euro. Voor het plaatsen een elektrisch bedienbare rolpoort ben je gemiddeld een bedrag van 250 euro kwijt.

  • Het plaatsen van een sectionaalpoort

Sectionaalpoorten zijn populair en worden steeds meer verkocht. Meestal kiest men dan ook voor elektrische bediening, want met één druk op de knop opent en sluit de sectionaalpoort zich. Het plaatsen van een handmatig bedienbare sectionaalpoort kost ongeveer 300 euro en voor het plaatsen van een elektrische sectionaalpoort ben je ongeveer 400 euro kwijt.

zelf plaatsen garagepoort

Een garagepoort zelf automatiseren

Het zelf monteren van de garagepoort is een deel van het verhaal, maar een elektrische garagepoort moet je ook nog automatiseren anders heb je er natuurlijk niets aan.
Het automatiseren van een elektrische garagepoort is weer heel iets anders dan het plaatsen, maar ook deze klus is relatief eenvoudig uit te voeren. Met automatiseren van een garagepoort wordt bedoeld dat er een deurautomaat geplaatst wordt die zorgt voor het openen en sluiten van de poort. Dit automatiseren gaat volgens het volgende stappenplan:

  1. Om de motor te voorzien van elektriciteit heb je een stopcontact nodig in je garage in de buurt van de garagepoort. In de meeste gevallen zal deze moeten worden aangelegd.
  2. Vervolgens bevestig je de motor aan het plafond van de garagepoort. Meestal plaats je de motor op een rail in het verlengde van de garagepoort
  3. Daarna leg je een noodstop aan. Het kan natuurlijk gebeuren dat er een stroomstoring is en dan zou je de garagepoort niet kunnen gebruiken. Aan de poort moet je daarvoor nog een sleutelgat uitboren.
  4. Ten slotte moet je de motor nog afstellen. Op het bedieningspaneel kun je instellen op welk punt het poortblad moet stoppen bij het openen en sluiten hiervan.

zelf automatiseren garagepoort

Te ingewikkeld? Vraag een offerte aan!

Ben je niet zeker of dit wel een werkje voor jou is? Of wil je geen problemen krijgen en altijd kunnen terugvallen op de garantie? Dan is het geen slecht idee om een offerte aan te vragen. Zo krijg je meteen meerdere voorstellen voorgelegd. Vergeet ook niet dat offertes altijd gratis en vrijblijvend zijn. Zelfs als het om een informatieve aanvraag gaat, kan dit dus nuttig zijn.

Soort garagepoort?

Manuele of elektrische bediening?

Extra opmerkingen?

Door verder te gaan ga je akkoord met onze algemene voorwaarden