Garagepoorten hout

garagepoort hout

Jouw garagepoort is onderdeel van de stijl van je woning. De kleur en het model van een garagepoort wordt meestal gecombineerd met de stijl van de gevelbekleding. In principe kunnen garagepoorten van hout worden uitgevoerd zoals elke andere garagepoorten. Dat kan zijn als kantelpoort, openslaande deuren, en heel soms als sectionaalpoort of als zijdelingse sectionaalpoort.

In die laatst genoemde uitvoeringen worden de panelen dus van massief hout gemaakt in plaats van het gebruikelijke aluminium. Dit is minder sterk, dus wordt massief hout niet vaak gekozen als basismateriaal voor deze uit paneel samengestelde poorten.

Meestal worden garagedeuren van hout op de traditionele wijze gemaakt zoals alle normale deuren die op scharnieren open en dicht gaat. De afmetingen zijn echter veel groter dan een standaard binnen- of buitendeur. Garagedeuren van hout bestaat meestal uit twee grote deuren. Openslaande garagedeuren kunnen handmatig of automatisch bediend worden, al naar gelang jouw eigen voorkeur. Een garagepoort van hout geeft een landelijke en natuurlijke uitstraling. Het rustieke karakter en tijdloze ontwerp van garagedeuren van hout geven toegevoegde waarde aan jouw woning.

 
houten garagepoorten

Welke houtsoorten worden toegepast?

Garagepoorten van hout zijn duurzaam, en hout heeft van nature een hoge isolatiewaarde. Dit type deuren wordt eigenlijk altijd op maat gemaakt. Er is geen garageopening hetzelfde, daarom komt het ook niet zo vaak voor dat er standaard maten en uitvoeringen te koop zijn voor houten garagedeuren. Dit betekent dat het formaat van de houten deur perfecte aansluiting moet krijgen op jouw bestaande situatie.
Kenmerkend voor een openslaande houten garagedeur is, de klassieke uitstraling, dit sluit heel goed aan bij woningen uit de vorige eeuw. Heb jij een moderne woning, dan kunnen garagepoorten van hout ook in een moderne uitvoering geleverd worden.
Daarnaast heb je dus ook de vrijheid om de garagepoort helemaal aan te passen naar jouw persoonlijke stijl en voorkeur. Van houtkeuze, kleur en deurbeslag tot de betimmeringen rondom de garagepoort, alles kan in overleg besproken worden met de leverancier. De houtsoorten die toegepast worden moeten uiteraard goede weerstand bieden tegen wind en regen en alle voorkomende weersinvloeden.
Houten garagepoorten kan je eventueel verven, vernissen, of op een natuurlijke wijze laten vergrijzen. Dit vergrijzingsproces werkt het beste als de deur is vervaardigd van tropisch hardhout. De eigenschap van hout is dat het leeft, dat houdt in dat het een veranderend karakter heeft en vanzelf meegroeit met de directe omgeving en tijd.

Wanneer wij kijken naar de meest toegepaste houtsoorten voor deze garagedeuren, kan kunnen wij noemen:

 1. Meranti
 2. Ceder
 3. Padouk
 4. Thermo
 5. Mahonie

garagepoort uit hout

Meranti hout is een duurzame soort hout afkomstig uit Azië. De natuurlijke kleur varieert van roodbruin tot roze-bruin. Het is een veel toegepaste houtsoort voor buitenwerk en buitenmeubilair. Door schaarste en het benodigde onderhoud wat dit houtsoort met zich meebrengt, wordt deze de laatste tijd echter minder toegepast. De duurzaamheid van meranti hout kan liggen tussen de 20 tot 100 jaar, mits deze correct wordt behandeld.

Cederhout is wat hoger in prijs dan meranti hout. Het is tevens een tropisch hardhout, de natuurlijke vergrijzing verloopt heel mooi en het onderhoud is veel minder dan bij meranti hout. Daarnaast is cederhout erg licht in gewicht en goed bewerkbaar. Dit kan echter ook een nadeel zijn, omdat het een enigszins broze houtsoort is en gebruikerssporen makkelijk zichtbaar zijn en blijven. De duurzaamheid voor dit hout is 60 tot 100 jaar, ook hier geldt wel een correcte behandeling als voorwaarde voor de levensduur.

Padouk hout is ook een tropische houtsoort. De vergrijzing gaat op een natuurlijke manier door wisselende weersinvloeden, dit gebeurt als je het hout niet behandeld. Deze vergrijzing is ook egaler, wat resulteert in een mooi uiterlijk geheel. De duurzaamheid is gelijk aan die van cederhout, echter is behandeling van het hout niet noodzakelijk. Dus ondanks de hogere prijs van padouk hout, vallen de kosten voor behandeling weg.

ThermoWood is een milieubewuste houtsoort, goedkoop in aanschaf met een verantwoorde afkomst. Bij geïmpregneerd hout worden er vaak schadelijke producten gebruikt om het hout te verduurzamen. Bij ThermoWood is dat niet het geval, door een opwarmings- en drogingsproces worden de inwendige cellen van het hout verandert, dit maakt het veel sterker. Het hout krijgt hierdoor een sterke bestendigheid tegen bacteriegroei, vocht en insecten. Dit thermisch hout bezit de eigenschappen en kwaliteiten van tropisch hardhout, maar niet de ecologische nadelen. De duurzaamheid is echter 15 tot 25 jaar in onbehandelde staat.

Naast deze meest voorkomende houtsoorten komt ook nog voor: verduurzaamd naaldhout. Het vergrijzen van het hout gebeurt door het zonlicht. Het heeft geen nadelige invloed op de mechanische of de levensduur van het hout zelf. Wil jij echter geen vergrijzing in het oppervlak van jouw houten garagepoort? Dan kan je altijd een kleurlaag aanbrengen, deze zorgt dan voor bescherming tegen de UV-straling die het vergrijzingsproces in gang zet.

garagepoort hout

Voor- en nadelen van garagepoorten van hout

Een houten garagepoort kan voordelen bieden als volgt:

 • Er is de mogelijkheid de deur een klein stukje open te zetten om snel iets te pakken. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld volledige sectionaalpoorten, die moeten vaak helemaal open.
 • Veel keuzevrijheid in ontwerp en uitvoering.
 • Klassieke uitstraling passend bij elk woning type
 • Hout is een goede isolator
 • Veel mogelijkheden tot inbouw van ramen of ventilatiegaten
 • Elektrische of handbediening is mogelijk
 • Kan geschilderd worden i elke RAL kleur
 • Meer inbraakwerend dan overige deurtypes
 • Duurzaam en stijlvol

En de eventuele nadelen die kunnen optreden zijn:

 •  De prijs is sterk afhankelijk van het gekozen houtsoort
 • Er is altijd maatwerk, wat zorgt voor extra kosten
 • Zware constructies waardoor het frame en het scharnierwerk sterk moet zijn

De houten garagepoort kan volledig geïntegreerd worden in de gevel overeenkomstig de garageopening en jouw huidige situatie. Je kan er altijd voor kiezen de openslaande deuren volledig te automatiseren, dat kan erg handig zijn bij het in- en uitrijden van de auto. Slechts met een druk op de knop gaan de deuren open en dicht. Kies je voor een manuele bediening, dan heeft dat weer voordelen wat de prijs betreft en het openen en sluiten is dan wat eenvoudiger. Uiteraard heb je ook geen last van elektrische storingen bij een manuele bediening.

houten garagepoort

Houten garagepoorten prijzen

Afhankelijk van de houtsoort, de grootte en de soort poort kan een garagepoort uit hout redelijk prijzig worden.
Kies je voor kwalitatievere houtsoorten, dan mag je zeker rekenen op een prijskaartje dat tussen 1500 en 3000 euro ligt. Goedkopere houtsoorten, of alleen latjes uit (beter) hout, kunnen al een heel pak minder kosten. Zo liggen deze prijzen vaak tussen de 500 en 1200 euro.

Wil jij weten hoeveel een garagepoort zou kosten die volledig aan jouw eisen voldoet?
Vraag dan een gratis offerte aan via onze gratis offertedienst.

 • Gratis offertes ontvangen?

  Wil je graag een nieuwe garagepoort zetten? Of wil je misschien je garagepoort automatiseren? Aarzel niet, en vraag vandaag nog een gratis en vrijblijvende offerte aan.

  Ga naar de offertedienst.