Garagepoorten u-waarde

garagepoorten u-waarde

Als je op zoek bent naar een nieuwe garagepoort dan is het belangrijk om op de isolatiewaarde van het materiaal te letten. Je kunt namelijk op de stookkosten besparen door een garagepoort te kiezen die goed isoleert. De isolatiewaarde van garagepoorten wordt weergegeven als de zogenaamde U-waarde (voorheen K- waarde). Wat deze waarde inhoudt en waarom het belangrijk is om de U-waarde van een garagepoort te weten, kom je in dit artikel te weten

U-waarde garagepoorten

De U-waarde is de eenheid waarmee het isolerend vermogen van een bepaald materiaal wordt weergeven. Je kunt deze waarde bij verschillende materialen tegenkomen, denk hierbij aan glas, hout of steen. De U-waarde geeft aan hoeveel warmte er wordt doorgelaten per vierkante meter product en per graad temperatuurverschil.

Iets eenvoudiger gezegd: de U-waarde vertelt je hoeveel warmte je verliest bij welk type materiaal. Hoe hoger de U-waarde is, hoe meer warmte er verloren gaat. Andersom geredeneerd: hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolerende werking van het materiaal. Als je dus een garagepoort koopt met een lage U-waarde dan zit je goed.

garagepoorten u-waarde k-waarde

De U-waarde van garagepoorten in de praktijk

De U-waarde drukken we uit in de eenheid W/m2K. Dit betekent: de hoeveelheid warmte (W) die verloren gaat, per vierkante meter (m2), bij een temperatuurverschil van één graad Kelvin (K).

We geven het weer in een voorbeeld:

 • In de garage is het vijftien graden Celsius en in de aangrenzende kamer (bijkeuken of keuken) van de woning is het twintig graden.
 • Bij een temperatuur van twintig graden Celsius en garagepoort met een hoge U-waarde (een poort die slecht isoleert) zullen er dan koude luchtstromen ontstaan, omdat het verschil tussen vijftien en twintig graden behoorlijk groot is.
 • Als je nu een garagepoort neemt met een lage U-waarde (dus die goed isoleert) zal deze de temperatuur in de garage op bijvoorbeeld 18,5 graden Celsius kunnen houden en zullen er dus nauwelijks koude luchtstromen ontstaan.

u-waarde garagepoorten

U- waarde per garagepoort

Garagepoorten kunnen van verschillende soorten materiaal gemaakt zijn die ieder een eigen U-waarde hebben. In het algemeen kun je er vanuit gaan dat een U-waarde van één het meest ideaal is. Als de U-waarde boven twee uitkomt, heb je te maken met een slecht isolerende garagepoort, dit moet je dus zien te vermijden. Hieronder wordt per garagepoort de U-waarde gegeven.

 • U- waarde vleugelpoorten

Vleugelpoorten zijn vaak van hout gemaakt en hout heeft van zichzelf een uitstekende isolerende waarde. Bij garagepoorten van hout moet je echter wel rekening houden met de verschillende houtsoorten die er zijn. Grofweg kun je zeggen dat garagepoorten van naaldhout (iets) beter isoleren dan die van loofhout. Door slim te kijken naar de houtsoort die je gaat toepassen, kun je een behoorlijke reductie van de U- waarde bewerkstelligen. De U-waarde van houten garagepoorten ligt grofweg tussen de 0,6 en 0,8 W/m2K.

 • U- waarde kantelpoorten

Metaal is van oorsprong geen materiaal dat goed isoleert: het geleidt juist de warmte in plaats van dat het deze tegenhoudt. Tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van verschillende technieken die ervoor zorgen dat de isolerende waarde van deze metalen sterk verbetert. Kantelpoorten zijn meestal gemaakt van staal of van aluminium. De U-waarde van een stalen garagepoort ligt tussen 1,2 tot 1,9 W/m2K. De U- waarde van aluminium ligt iets hoger met een waarde van 1,8 tot 2,7 W/m2K.

 • U- waarde rolpoorten en sectionaalpoorten

Bij rolpoorten en sectionaalpoorten is vooral de dikte van de poort van belang voor de U-waarde. Sectionaalpoorten bestaan uit panelen van aluminium, pvc of hout die opgevuld worden met hardschuim. In principe is het zo dat hoe dikker de sectionaalpoort is, hoe beter hij isoleert. Een sectionaalpoort van veertig millimeter dikte heeft een W/m2k van 1,4, terwijl een poort van twintig millimeter dikte een W/m2k van 2 heeft. De dikte van de poort zie je vaak terug in de merknaam van het artikel, bijvoorbeeld de ISO20, of de ISO45.

Je garagepoort terugverdienen? Vergelijken loont

Als je een garagepoort met een lage U-waarde (één of minder) koopt, verdien je deze terug in vergelijking met een garagepoort met een gemiddelde U-waarde (1,3). Om een zo goed mogelijk isolerende garagepoort te kopen voor een zo laag mogelijk bedrag, is het verstandig om bij meerdere aanbieders (minstens drie) offertes te laten maken. Door verschillende offertes naast elkaar te leggen, krijg je een goed inzicht hoe de prijs tot stand komt. Ga dan ook niet direct voor de goedkoopste, maar kies de aanbieder die het meeste waar voor je geld biedt. Een forse prijsbesparing (soms tot wel dertig procent) is dan zeker mogelijk.

Via deze website kan je meteen meerdere offertes aanvragen bij verschillende vakmannen, en dat volledig gratis en vrijblijvend.

 • Gratis offertes ontvangen?

  Wil je graag een nieuwe garagepoort zetten? Of wil je misschien je garagepoort automatiseren? Aarzel niet, en vraag vandaag nog een gratis en vrijblijvende offerte aan.

  Ga naar de offertedienst.