Garagepoorten veiligheid

veiligheid garagepoortenDe veiligheid van een garagepoort is natuurlijk heel belangrijk. Jaar na jaar wordt dit belangrijke aspect verbeterd en verbeterd en door allerlei mechanische en automatische toevoegingen aan je garagepoort kan je er vanop aan dat je poort absoluut veilig is.
Toch gebeuren er af en toe nog (stomme) ongelukjes waarbij mensen gewond raken of in sommige gevallen zelf ernstigere gevolgen.
Om na te kijken of de garagepoort die jij aanschaft voldoende veilig is zijn er gelukkig enkele zaken die je kunt checken.

CE label

ce label garagepoortenAlle grote merken in Europa hebben ongetwijfeld een CE label.
CE staat voor Conformité Européenne. Dit staat voor: “Comform met de Europese wetgeving.”

De Europese wetgeving stelt dat er heel wat zaken moeten in orde zijn om van een veilige garagepoort te kunnen spreken. Pas wanneer deze hele mikmak aan zaken goedgekeurd is, kan een garagepoort zo’n CE label krijgen.
Je mag er zeker van zijn dat iedere garagepoort met dit label perfect in orde is en dat ongevallen alleen kunnen voorkomen als je héél erg verstrooid bent.

Er zijn nog steeds garagepoorten die dit label niet hebben. Dit zijn dan vaak de goedkopere, merkloze poorten.
Wil dat zeggen dat deze niet veilig zijn? Nee. Maar let toch op met deze merkloze poorten. Vaak is het beter om iets meer te betalen. Om zo zeker te zijn dat de kwaliteit top is. In plaats van minder te betalen en een jaar later alweer een nieuwe garagepoort te moeten installeren.garagepoorten veiligheid

Voorwaarden voor een veilige garagepoort

Vertrouw je het CE label niet helemaal? Of heb je gekozen voor een poort zonder CE label? Let dan vooral op deze onveilige kenmerken:

Uitlopende spiraalveren – De veringen van de garagepoort moeten erg dun zijn en liefst zo dicht mogelijk op elkaar liggen. Het moet met andere woorden onmogelijk worden om je vingers ertussen te steken.

Uistekende delen – Scharnieren, plankjes, sloten, … Alles wat uitsteekt kan een gevaar vormen voor de garagepoorten veiligheid.

Geen veerbreukbeveiliging – Het gebeurt regelmatig dat een veer door de zware last breekt. Wanneer je geen veerbreukbeveiliging hebt valt de poort zonder pardon naar beneden. Heb je die wel? Dan wordt je poort gewoon geblokkeerd.

Te zware balast – Zowel bij manuele als automatische poorten is een te zware balast slecht voor je poort. Bij een manuele poort zullen je veren sneller breken. Bij een automatische poort zal je motor sneller het leven laten.beveiligingsveren veiligheid garagepoort

Extra beveiliging

Uiteraard zijn er tal van zaken die je zelf, of door je vakman, kan installeren om je poort veiliger te maken.

Een must voor elektrische garagepoorten veiligheid is een blokkeersysteem. Wanneer de poort niet verder omlaag of omhoog kan, meldt een sensor dit aan de motor. Waarop de motor onmiddelijk blokkeert. Hierdoor ben jij en je omgeving veilig en raakt je motor ook niet stuk door een te grote balast.

Vingerklembeveiliging wordt vooral bij sectionale poorten aangeraden. Soms kan het immers zijn dat er iets tussen de panelen komt te zitten en als de poort dan verder open of toe schuift kan dat catastrofale gevolgen hebben… Met een vingerklembeveiliging wordt de poort onmiddellijk stopgezet bij dit fenomeen.

  • Gratis offertes ontvangen?

    Wil je graag een nieuwe garagepoort zetten? Of wil je misschien je garagepoort automatiseren? Aarzel niet, en vraag vandaag nog een gratis en vrijblijvende offerte aan.

    Ga naar de offertedienst.