Garagepoorten veiligheid

veiligheid garagepoortenVeiligheid is bij een garagepoort natuurlijk van groot belang. Onder veiligheid verstaan we niet alleen de inbraakbeveiliging, maar ook de technische snufjes die ongelukken voorkomen. Meer dan eens horen we op het nieuws dat iemand zich flink bezeerd heeft aan een garagedeur.

Wat zegt een CE-label over de veiligheid van garagepoort?

ce label garagepoortenIn Europa worden in principe enkel garagepoorten verkocht die een CE-label hebben gekregen. Een poort die dit label niet heeft, voldoet misschien niet aan de veiligheidseisen. De Europese wetgeving heeft namelijk een aantal kenmerken opgesomd waaraan een poort moet voldoen om het label te kunnen krijgen.

Natuurlijk zijn er ook poorten te koop die dit certificaat niet hebben gekregen. Doorgaans kosten deze deuren minder. In dit geval is goedkoop vaak duurkoop, want het risico bestaat dat je al snel een nieuwe poort moet laten plaatsen, bijvoorbeeld nadat er gebreken zijn of nadat er ingebroken is.

Vergelijk prijsopgaven (offertes) van diverse leveranciers om te zien welke prijs-kwaliteitverhouding het meest interessant is en houd goed in de gaten welke merken aan de veiligheidseisen voldoen.

garagepoorten veiligheid

Waar moet ik op letten qua veiligheid bij garagepoorten?

Je kunt ook zelf bekijken of de garagepoort die je op het oog hebt aan de belangrijkste voorwaarden voldoet. We hebben de zeven belangrijkste manieren om je garagepoort te beveiligen voor je op een rij gezet.

1. Uitlopende spiraalveren

De veringen moeten zo dun mogelijk zijn. Als de windingen dicht op elkaar liggen, is het onmogelijk om er per ongeluk met je vingers tussen te komen. Dat heb je natuurlijk liever niet…

2. Uitstekende delen

Aan alles wat uitsteekt kun je je pijnlijk verwonden. Denk daarbij aan scharnieren, sloten, plankjes of deurklinken. Je kunt je daaraan openhalen of erdoor struikelen.

3. Maximale belasting

De automatische garagepoort moet uitgerust zijn met een daarvoor geschikte motor. Als de motor te krachtig is, kan dat voor ernstige ongelukken zorgen.

4. Vingerklembeveiliging

Mocht er toch per ongeluk iets tussen de poort komen, zoals je voet of je vingers, dan kan vingerklembeveiliging de poort tegenhouden. Dit systeem met een sensor zorgt ervoor dat de poort niet verder beweegt zodra er iets gedetecteerd wordt.

Let er sowieso op dat er niet te veel spleten rond de poort zijn. Bij een sectionale poort is de beveiliging van de vingers vooral van belang. Het sluitsysteem is verraderlijk en de deur weegt veel door het zware stalen materiaal waar de poort doorgaans van gemaakt wordt.

5. Veerbreukbeveiliging

Soms kan een veer breken doordat de belasting te zwaar is. De poort zou dan in een klap naar beneden vallen. Met veerbreukbeveiliging voorkom je dit. De deur wordt dan automatisch geblokkeerd zodra er een veer breekt.

6. Kabelbreukbeveiliging

In principe werkt kabelbreukbeveiliging op dezelfde wijze als veerbreukbeveiliging. Bij het onverhoopt breken van een kabel komt het poortblad direct tot stilstand om ongelukken te voorkomen.

7. Onderloopbeveiliging

Deze beveiliging werkt op ongeveer dezelfde wijze als de vingerklembeveiliging, maar dan aan de onderkant van de poort. Zodra de elektrische poort een object onder de deur detecteert, zal deze automatisch blokkeren en niet verder sluiten. Dit is vooral een fijn idee wanneer je kleine kinderen hebt die vaak rondom de garage aan het spelen zijn. Onderloopbeveiliging kan op diverse manieren toegepast worden en wordt vaak gebruikt als beveiliging voor een sectionale poort. We leggen de twee meest gebruikte soorten beveiligingen hieronder aan je uit.

– Fotocelbeveiliging
Met fotocelbeveiliging wordt er een soort onzichtbare straal onder de garagepoort bevestigd. Als daar iets onder gedetecteerd wordt door de reflector, zal de poort weer opengaan en niet verder sluiten.

– Onderloopbeveiliging met luchtdruk
Onderloopbeveiliging met luchtdruk zorgt ervoor dat er een schakelaar wordt geactiveerd als er een obstakel wordt gedetecteerd door de stijging of de daling van de luchtdruk.

beveiligingsveren veiligheid garagepoort

Wat doen om garagepoort te beveiligen tegen inbraak?

Ouderwetse kantelpoorten zijn relatief eenvoudig te openen door inbrekers. Met slechts enkele handelingen kunnen zij zo’n garagedeur manipuleren. Kies daarom het best voor een inbraakvertragend veiligheidsslot dat het SKG-keurmerk heeft gekregen. Het aantal sterren laat zien hoe veilig het slot is. Het beste is om voor een meerpunt-sluiting met 3 sluitpunten te kiezen.

Toch zijn modernere geautomatiseerde garagepoorten die met een code geopend moeten worden ook niet altijd inbraakveilig. Er bestaat namelijk software in het criminele circuit, waarmee dieven het signaal van de afstandsbediening van jouw garagepoort kunnen onderscheppen. Daarmee kunnen zij vervolgens ook jouw poort openen op een later moment. Het is dus van belang dat je zelf je code geregeld wijzigt, of dat je gebruikmaakt van het nieuwe technologische snufje dat rolling code genoemd wordt. Iedere keer dat je de garagepoort opent, wordt de code veranderd.

Daarnaast kun je een muurschakelaar laten installeren waarmee je de garagepoort volledig kunt uitschakelen. Dit is handig voor wanneer je langere tijd van huis bent, bijvoorbeeld tijdens de vakantie.

Ook zou je jouw garagepoort van smart functies kunnen voorzien. Je kan de positie van de poort dan telkens raadplegen via de bijbehorende applicatie op je smartphone of tablet, of ervan verwittigd worden telkens wanneer de garagepoort in beweging komt.

Hoe elektrische garagepoort openen bij stroomuitval?

Bij een geautomatiseerde deur is het zeer belangrijk dat je een noodontkoppeling op de garagepoort laat installeren. Dit is noodzakelijk als de garagepoort de enige manier is om de garage binnen te komen. Met een noodontkoppeling op de garagepoort zorg je ervoor dat je de elektrische poort kunt openen bij stroomuitval.

Je opent de garagepoort dan met een cilinderslot vanaf de buitenkant. Je kunt dit slotje met een sleutel uit het deurblad halen. Daar achter zit een touwtje waarmee je het systeem kunt ontkoppelen en waardoor je de poort handmatig kunt openen.

veiligheid garagepoorten

Waar vind ik iemand die voor de veiligheid van garagepoorten kan zorgen?

Doorgaans voldoen nieuwe garagepoorten aan alle veiligheidsnormen. Sommige beveiligingen kun je eraan laten toevoegen. Wil jij de veiligheid van de garagepoorten die je al eerder hebt geplaatst vergroten? Ook dan kun je de opties bekijken.

Vraag geheel gratis en vrijblijvend een offerte op bij een of meerdere leveranciers, en vergelijk de mogelijkheden. Je kunt ook altijd vragen of er een professional bij jou thuis langskomt om je bestaande garagepoort te bekijken en de mogelijkheden door te spreken.

  • Gratis offertes ontvangen?

    Wil je graag een nieuwe garagepoort zetten? Of wil je misschien je garagepoort automatiseren? Aarzel niet, en vraag vandaag nog een gratis en vrijblijvende offerte aan.

    Ga naar de offertedienst.