Kantelpoorten

kantelpoort

Kantelpoorten worden al jarenlang toegepast als garagedeur. Je kent het vast wel: een poortblad dat (elektrisch of met de hand) omhoog wordt geschoven en vervolgens op een metalen frame blijft rusten. Ondanks dat kantelpoorten inmiddels tot de klassiekers onder de garagepoorten behoren, worden ze nog altijd veel verkocht. In dit artikel kom je alles te weten over kantelpoorten: soorten, maten en prijzen.

 
kantelpoort

Hoe werkt een kantelpoort?

Het blad van de kantelpoort zit vast aan een metalen frame. Dit frame is aan het plafond van de garage gemonteerd. Zodra je de kantelpoort omhoogschuift, geleidt de kantelpoort door middel van twee armen in het frame, totdat deze evenwijdig aan het plafond ligt. De kantelpoort wordt door middel van vering op zijn plaats gehouden en ook ondersteund bij het omhoog en naar beneden schuiven. Bij kantelpoorten die elektrisch bedienbaar zijn, wordt de vering in de meeste gevallen versterkt. Een kantelpoort heeft meestal twee sluitingen: een sluiting waarmee de poort in het slot valt en vervolgens kun je het slot met een sleutel op slot draaien.

Welke soorten kantelpoorten zijn er?

In principe zijn er twee soorten kantelpoorten: de poort die naar buiten openschuift en de poort die naar binnen openschuift. De werking is in beide gevallen hetzelfde. Het enige verschil is dat dat kantelpoort die naar buiten openzwaait tijdens het openen enigszins buiten het garagekozijn komt. De kantelpoort die naar binnen schuift, blijft tijdens het openzwaaien in zijn geheel binnen de garage.

De voordelen van kantelpoorten

 • Een kantelpoort neemt relatief weinig ruimte in.
 • Een kantelpoort is verkrijgbaar in allerlei materialen en in heel veel kleuren.
 • Als het je te zwaar wordt om de kantelpoort met de hand omhoog te schuiven, kun je deze redelijk eenvoudig automatiseren.
 • Je hebt te maken met een relatief eenvoudige constructie en daardoor is een kantelpoort gemakkelijk te plaatsen.
 • Kantelpoorten zijn relatief goedkoop in aanschaf, zeker in vergelijking met een sectionaal poort.
 • Je kunt ook kiezen voor een kantelpoort met een loopdeur. Zo hoef je niet steeds de kantelpoort omhoog te schuiven als je vaak de garage in- en uitloopt.
 • Een kantelpoort is een duurzaam product en kan vele jaren mee.

De nadelen van kantelpoorten

 • Kantelpoorten zijn in principe niet of nauwelijks geïsoleerd. Ook via de kieren aan de zijkanten komt wind de garage binnen.
 • Een kantelpoort die naar buiten openzwaait, kan als hinderlijk worden ervaren, als de garage bijvoorbeeld direct aan het trottoir grenst. Doordat de poort naar buiten uitwijkt, kun je voetgangers raken.
 • Een kantelpoort die naar binnen openzwaait, neemt meer ruimte in dan een naar buiten openzwaaiende kantelpoort. Voor kleine of ondiepe garages zijn deze kantelpoorten ongeschikt.

Waar is een kantelpoort van gemaakt?

De klassieke kantelpoort, zoals we hem bijna allemaal kennen, is gemaakt van staalplaat met een verticaal profiel. Tegen een meerprijs is het ook mogelijk om te kiezen voor een ander motief, zoals een horizontaal motief of een cassettemotief. Tegenwoordig zijn er ook kantelpoorten verkrijgbaar die gemaakt zijn van aluminium. Deze kantelpoorten zijn een stuk lichter van gewicht dan de stalen poort. Alhoewel ze nog niet heel erg populair zijn, zijn er ook kantelpoorten van hout verkrijgbaar. Meestal is het frame wel van metaal, maar wordt deze bekleed met een houtsoort als eiken, Noors grenen of Hemlock. 

Een kantelpoort bekleden

Het is mogelijk om een kantelpoort met houten lijsten te leveren, zodat dit een geheel wordt met kozijnen van de garage. Ook kun je metalen kantelpoort eventueel afwerken met UV- bestendige kunststoffolie, zodat je een andere ‘look’ krijgt. Door hun relatie laag gewicht is het mogelijk om aluminium kantelpoorten te bekleden met bijvoorbeeld pvc- of houten planchetten. Zo kun je een dergelijke kantelpoort er bijvoorbeeld uit laten zien alsof hij van massief hout is gemaakt. Deze planchetten vragen in principe geen extra onderhoud.

Hoe veilig is een kantelpoort?

Een kantelpoort heeft een flink aantal bewegende onderdelen. Denk maar eens aan de hefarmen en de metalen veren. Er bestaat een risico dat hier (kinder) handen tussen kunnen komen en daarom is het belangrijk dat de kantelpoort voldoende veilig is. De meeste kantelpoorten zijn dan ook voorzien van een vingerklembeveiliging, waardoor het onmogelijk is om met de vingers klem te komen zitten in de kantelpoort. Verder is het mogelijk om de bewegende delen te voorzien van flexibele beschermkappen en beschermlijsten.

De inbraakwerende kantelpoort

Een standaard kantelpoort wordt op slot gezet door middel van stangen. Deze stangen zorgen ervoor dat je de klink van de kantelpoort niet kunt bewegen en daardoor het mechanisme niet in werking kunt zetten waarmee je de kantelpoort openschuift. Met enig breekwerk, of door het slot te forceren, is een dergelijke kantelpoort relatief eenvoudig te openen door mensen die kwaad willen. De inbraakwerende kantelpoort is voorzien van een slot, waarmee de deurbladhoeken vergrendeld kunnen worden aan het kozijn. Het is nagenoeg onmogelijk om een kantelpoort die voorzien is van dergelijk slot op te tillen. Je kunt trouwens ook nog een extra beveiliging aanbrengen aan de boven- en onderkant van het poortblad. Daarmee wordt je kantelpoort helemaal een onneembare vesting.

De elektrisch bedienbare kantelpoort

Een elektrische bedienbare kantelpoort heeft twee voordelen. Ten eerste hoef je niet uit je auto te stappen om de kantelpoort te openen. Ten tweede hoef je de kantelpoort niet met de hand open te schuiven. Een elektrisch bedienbare kantelpoort is voorzien van een (compacte) motor die aan het plafond van de garage is gemonteerd. Via een aandrijfas is deze motor verbonden met de poort. De motor is op afstand bedienbaar. Dit kan met een handzender, maar tegenwoordig kun je deze ook al bedienen met een speciale app op je smartphone.

De prijs van een kantelpoort

Kantelpoorten zijn in het algemeen niet heel erg duur in aanschaf. Een standaard kantelpoort heeft een afmeting van tweehonderdvijftig bij tweehonderdvijftig centimeter. Als je hiervan de metalen variant koopt die je met de hand moet bedienen dan ben je ongeveer een bedrag tussen zeshonderd en achthonderd euro kwijt. Wil je deze kanteldeur met een elektrische bediening dan moet je rekenen op een bedrag tussen de duizend en vijftienhonderd euro. Kies je voor de luxere variant, dus bijvoorbeeld een aluminium kantelpoort met houten bekleding dan ben je voor een manueel bedienbare deur ongeveer duizend tot vijftienhonderd kwijt. Wil je deze poort elektrisch bedienbaar dan ga je toch al snel richting de tweeduizend euro. Alle prijzen zijn inclusief btw en exclusief plaatsing. Ook praten we hier over richtprijzen. De werkelijke prijzen kunnen anders liggen.

Het best vergelijk je dan ook offertes van verschillende vakmannen. Dat kan je gratis doen via deze pagina.

 

 • Gratis offertes ontvangen?

  Wil je graag een nieuwe garagepoort zetten? Of wil je misschien je garagepoort automatiseren? Aarzel niet, en vraag vandaag nog een gratis en vrijblijvende offerte aan.

  Ga naar de offertedienst.

kantelpoorten