Metalen garagepoorten

metalen garagepoort

Bij een metalen garagepoort denk je vrijwel direct aan een kantelpoort. Dat is ook logisch, want deze komen veel voor in het straatbeeld. Metaal is een industrieel product en daarom kennen deze poorten vaak ook een industriële toepassing, denk maar eens aan poorten voor magazijnen. Metalen garagepoorten staan dan ook vooral bekend om hun duurzaamheid en sterkte, waardoor ze zeer geschikt zijn om te gebruiken als garagepoort. Toch zijn er ook rolpoorten en sectionale poorten die van metaal gemaakt zijn.

 

Waar zijn metalen garagepoorten van gemaakt?

In de meeste gevallen is een metalen poort gemaakt van een vuurverzinkte staalplaat. Deze poorten hebben meestal een verticaal profiel, maar een horizontaal of een ander soort profiel is ook mogelijk. Een andere mogelijkheid is een garagepoort van aluminium. Deze poorten zijn een stuk lichter van gewicht, maar net zo sterk als een stalen garagepoort. Het is ook mogelijk om een metalen poort te laten bekleden. Dit kan bijvoorbeeld met watervaste multiplex platen, of planchetten van hout of pvc.

metalen garagepoort

De voordelen van metalen garagepoorten

Deze poorten kennen voordelen en deze zetten we even voor je op een rijtje:

 • Staal is een bijzonder sterk materiaal en wordt veel gebruikt in constructies. Een metalen garagepoort kan dan ook zeker tegen een stootje.
 • Een metalen poort heeft een hoge duurzaamheid en heeft weinig onderhoud nodig.
 • Stalen garagepoorten lijken zwaar van gewicht, maar dit valt in de praktijk erg mee. Het metaal is eigenlijk maar een relatief dunne plaat. Je kunt er trouwens ook voor kiezen om de metalen poort te automatiseren.
 • Een metalen garagepoort is relatief goedkoop in aanschaf.

De nadelen van metalen garagepoorten

 • Metaal isoleert bijzonder slecht. Dat kan veel nadelen hebben voor de stookkosten, daarom is het verstandig om een metalen poort extra te isoleren.
 • Je hebt niet veel mogelijkheden met metaal qua uitstraling van de poort. Het blijft een plat vlak met een beetje reliëf.

Onderhoud van metalen garagepoorten

Deze poorten hebben gelukkig maar weinig onderhoud nodig. Het belangrijkste is dat je een metalen poort regelmatig schoonmaakt, dit kan met (lauw) water en een mild schoonmaakmiddel. Door de garagepoort regelmatig schoon te maken, houd je het vuil langer weg en blijft de poort fris en helder. Daarnaast kun je de metalen poort ook nog behandelen, bijvoorbeeld door er een laag autowas op aan te brengen. Hiermee bescherm je de poort nog meer tegen de invloeden van buitenaf en zal de poort langer meegaan.

De prijs van een metalen garagepoort

Metalen garagepoorten zijn in het algemeen niet heel erg duur in aanschaf. Een standaard garagepoort heeft een afmeting van tweehonderdvijftig bij tweehonderdvijftig centimeter. Als je een metalen kantelpoort koopt, die je met de hand moet bedienen, dan ben je ongeveer een bedrag tussen zeshonderd en achthonderd euro kwijt. Wil je deze metalen kanteldeur met een elektrische bediening dan moet je rekenen op een bedrag tussen de duizend en vijftienhonderd euro. Alle prijzen zijn inclusief btw en exclusief plaatsing. Ook praten we hier over richtprijzen. De actuele prijzen kunnen anders liggen. 

Het alternatief: de aluminium garagepoort

Bij een metalen garagepoort hebben we het bijna altijd over de stalen poort. Het is echter zo dat aluminium ook een metaal is en daarom mag de aluminium garagepoort zeker niet ontbreken in dit artikel. Aluminium wordt steeds vaker gebruikt om garagepoorten van te maken en het voordeel is dat er niet alleen kantelpoorten van gemaakt worden, maar ook rolpoorten en sectionale poorten.

metalen garagepoort alternatief

De voordelen van een aluminium garagepoort

 • Aluminium is een licht en sterk materiaal en zal zeker tegen een stootje kunnen. Ook geeft het lichte gewicht veel bedieningsgemak en kun je zo besparen op een elektrische motor.
 • Je hebt eigenlijk nauwelijks onderhoud aan een aluminium garagepoort. Het onderhoud beperkt zich tot het enkele malen per jaar schoonmaken.
 • Aluminium is zeer duurzaam en een aluminium garagepoort zal dan ook vele jaren, zo niet levenslang, meegaan.
 • Aluminium is goed te combineren met andere materialen, zoals pvc of hout. Zo krijg je bijvoorbeeld een aluminium garagepoort met ‘houtlook’.
 • Aluminium garagepoorten zijn tegenwoordig in allerlei uitvoeringen en kleuren verkrijgbaar.

Nadelen van een aluminium poort.

Als je overweegt om een aluminium garagepoort aan te schaffen, is het van belang dat je de voor- en de nadelen goed tegen elkaar afweegt om de juiste beslissing te nemen. Daarom noemen we hier ook de nadelen.

 • Een aluminium garagepoort bestaat niet, zoals bij een stalen garagepoort, uit een vlak. Dit zou namelijk erg duur worden en daarbij is het ook niet erg praktisch. Daarom werkt men meestal met panelen van aluminium die samen een vlak vormen.
 • Aluminium is in vergelijking met staal behoorlijk duurder. Daar staat tegenover dat je een product hebt dat levenslang meegaat, dus zo geredeneerd valt de prijs nog heel erg mee.
garagepoort metaal voordelen

Rolpoorten en sectionale poorten van aluminium

Er zijn tegenwoordig ook rolpoorten en sectionale poorten verkrijgbaar die bestaan uit aluminium. Bij rolpoorten zijn de lamellen gemaakt van aluminium evenals de geleiders. Het komt trouwens ook voor dat aluminium rolpoorten gecombineerd worden met staal. Zo krijg je de inbraakwerende rolpoorten. Bij sectionale poorten zijn de panelen gemaakt van aluminium. Deze aluminium panelen worden aan elkaar vastgemaakt, zodat het een geheel wordt. Eventueel kunnen deze poorten nog weer bekleed worden met bijvoorbeeld pvc of hout.

Wat kost een aluminium garagepoort?

De prijs van een aluminium garagepoort ligt hoger dan die van de metalen variant. Als we ook hier uitgaan van de standaardmaten (2,5 keer 2,5 meter) dan ligt de prijs van een metalen garagepoort op ongeveer 800 tot 1700 euro. We hebben het dan over een manueel bedienbare garagepoort. Wil je deze poort elektrisch bedienbaar dan kun je er ongeveer 900 euro bij optellen. Ook hier zijn alle prijzen zijn inclusief btw en exclusief plaatsing. Ook praten we hier over richtprijzen. De actuele prijzen kunnen anders liggen.

Voor een exacte prijs kan je altijd een gratis prijsofferte laten opstellen. Deze zijn vrijblijvend en je hebt geen aankoopverplichting.

prijs metalen garagepoort

Een metalen garagepoort: zelf installeren of laten doen?

Het plaatsen van een metalen garagepoort is een precies karwei, waar veel kennis en ervaring bij komt kijken. Ook al ben je een handige klusser, zeker als je een poort met elektrische bediening koopt, kun je de montage het beste aan de vakman overlaten. De vakman of -vrouw werkt snel en handig en je krijgt garantie op de werkzaamheden. Daardoor kun je bij problemen altijd op hem of haar terugvallen.
Wil je graag in contact komen met een professional? Laat dan hier je gegevens achter.

Vergelijken van prijzen van metalen garagepoorten

Het is lastig om een exacte prijs te geven van een metalen poort, omdat er veel soorten, maten en uitvoeringen van zijn. Het beste kun je naar de vakman gaan, om te kijken wat de prijs van een metalen poort is die helemaal aan jouw wensen en eisen voldoet. Er zijn veel verschillende aanbieders van garagepoorten op de markt. Deze aanbieders hebben allemaal hun eigen prijzen. Daarbij werkt iedere aanbieder weer met zijn eigen materialen, voorkeuren en opties. Het is daarom raadzaam om offertes te laten maken van meerdere aanbieders. Vergelijk de offertes goed met elkaar en je kunt al snel veel euro’s besparen.

metalen garagepoorten