Openslaande garagedeuren

openslaande garagedeurenOpenslaande garagedeuren zijn nog iets anders dan een garagepoort met een deur. Bij openslaande garagepoorten gaat het om een garagepoort die uit twee deuren bestaat die openslaan. Net zoals de traditionele binnen- of buitendeur.
Bij een garagepoort met een deur wordt meestal een deur aan de zijkant van de poort gezet. Het overgebleven stuk garagepoort kan daardoor –indien gebruikt wordt van een zijdelingse sectionaalpoort– nog steeds opzij geschoven worden.
De grote deuren van openslaande garagepoorten kunnen zowel manueel als automatisch worden open en toe gedaan.

openslaande garagedeuren

Automatisering?

Tegenwoordig kan alles automatisch worden gemaakt, dus waarom zou dat ook niet lukken bij openslaande garagedeuren? Een openslaande garagepoort is niet echt voorzien op automatisatie, dus als de garagepoort pas op een later tijdstip wordt geautomatiseerd kan niet gegarandeerd worden dat de automatisering erg mooi gebeurt.

Er zijn twee mogelijkheden voor openslaande garagedeuren elektrisch te maken.

Het knikarmsysteem is het meest gekozen. Er zijn twee mogelijkheden bij dit systeem.

Ofwel worden binnenin de garage twee lange, metalen armen aan het plafond opgehangen. Deze knikarmen zijn verbonden met de garagedeur motor.
Bij het aanzetten van de motor, door het invoeren van een code of een simpele druk op de knop treedt de motor in werking en zullen de twee aparte deuren worden opengeduwd.

De tweede mogelijkheid met het knikarmsysteem is om twee aparte, lichtere motoren te gebruiken. Deze motoren worden aan de zijkanten van de deur gehangen en hebben beiden een knikarm. Deze armen duwen de deur net zoals bij het vorige systeem open. Dit systeem is esthetisch veel mooier dan het eerste systeem, maar vrijwel altijd duurder. Dit systeem gelijkt erg op de mogelijkheid die we hieronder bespreken.

Het tweede motorische systeem is veel mooier ingewerkt. Het is in feite hetzelfde systeem als een vleugelpoortopener, waarbij twee korte, dikke metalen armen aan een motor worden bevestigd. Wanneer de motor wordt geactiveerd worden de deuren opengeduwd of gesloten.
Meestal worden deze armen aan de binnenkant van de openslaande garagedeur gehangen. Dit kan ofwel aan de bovenkant, maar voor de beveiliging wordt meestal gekozen om dit aan de onderkant te doen. De motor wordt in het laatste geval ondergronds gestoken, zodat het moeilijker wordt voor dieven om dit systeem te saboteren.

Voordelen openslaande garagedeuren

Ten opzichte van de alternatieven van deze garagedeur (kijk eens onder het kopje ‘soorten garagepoorten’) heeft deze poort enkele voordelen.

  • Als je in je garage ook fietsen, motorfietsen, tuinspullen, … of iets dergelijks bewaart is een openslaande garagedeur wellicht een handige investering. Je kan immers eenvoudig een garagedeur even open zetten om je spullen buiten te zetten. Bij een gewone kantelpoort, sectionaalpoort of rolpoort is dit moeilijker. Je moet de gehele garagepoort al gauw open zetten. Hierdoor verlies je meteen veel energie (warmte) en het duurt vaak ook wat langer.
  • Het voordeel van openslaande deuren is dat ze beter isoleren. De panelen zijn niet zo dun als een sectionaalpoort of rolpoort en daarnaast sluiten ze ook nog eens beter, waardoor er geen tocht onder de deuren door kan komen.
  • Een voordeel dat hieraan vasthangt is dat ze ook nog eens inbraakwerend zijn. Een groot pluspunt, die je bij de meeste andere garagepoorten niet terugvindt… Sowieso zijn garagedeuren al beter bestand tegen inbraak. Maar hier kan je ook nog eens dievenpennen en/of een driepuntsvergrendeling op installeren.

openslaande garagedeur

Prijs

De kostprijs hangt af van verschillende zaken. Zoals bij iedere garagedeur zijn hoogte, breedte en automatisering belangrijk. Maar bij openslaande garagedeuren komt het grootste deel van de kostprijs erbij door de isolatie. Hoe beter je garagedeuren zijn geïsoleerd, hoe duurder.
Voor een poort tussen 1,5 en 2,4 meter breed met de lichtste isolatie betaal je rond 1900 euro. Medium isolatie kost je 2350 euro en uitstekend geïsoleerd kost je 2800 euro.
Extra brede poorten kosten je tussen 200 en 500 euro duurder.

  • Gratis offertes ontvangen?

    Wil je graag een nieuwe garagepoort zetten? Of wil je misschien je garagepoort automatiseren? Aarzel niet, en vraag vandaag nog een gratis en vrijblijvende offerte aan.

    Ga naar de offertedienst.