Sectionaalpoort: info, prijs, gratis offertes en alternatieven

sectionaalpoortBen je van plan om een nieuwe garagepoort te kopen of wil je af van die verouderde kantelpoort? Wil je je garage gemakkelijk in kunnen lopen? Of zoek je gewoon een kwalitatief goede en veilige garagepoort? In al deze gevallen is een sectionale poort voor jou de ideale oplossing. Een dergelijke poort is eenvoudig te bedienen en gaat op een soepele manier open en dicht. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden die sectionaalpoorten te bieden hebben. Wie weet is jouw garage straks voorzien van zo’n prachtige garagedeur.

Wat is een sectionaalpoort precies?

Een sectionaalpoort werkt in principe hetzelfde als een rolpoort. Om de poort te openen, schuif je deze verticaal naar boven. De poort rolt over de geleiders naar boven en blijft onder het plafond van de garage liggen. Uiteraard gaat het naar beneden schuiven op dezelfde manier. Het voorblad van de poort is gemaakt van een metalen constructie met hierop stevig lamellen of cassettes bevestigd. De poort is als het ware in secties verdeeld, vandaar de naam sectionale poort.
Deze poorten zijn in allerlei soorten en uitvoeringen en prijzen verkrijgbaar, waarop we verderop in dit artikel in zullen gaan. sectionaalpoorten

Voordelen van dit type garagepoort

Sectionaalpoorten hebben veel voordelen. Hieronder noemen we de belangrijkste.

 • Sectionale poorten besparen een hoop ruimte. Zo steken ze niet naar voren uit, zoals bij kantelpoorten en onder het plafond van de garage nemen ze weinig ruimte in.
 • Als je een dubbelwandige sectionale poort koopt, heb je een poort die zeer goed isoleert. Hierdoor wordt in de koudere maanden de temperatuur in de garage nooit erg laag. Vooral bij een inpandige garage is dit een groot voordeel.
 • Sectionaalpoorten zijn gemakkelijk en geluidloos te bedienen. Bij elektrisch bedienbare poorten heb je nog meer bedieningsgemak.
 • In principe kan een sectionale poort in iedere deuropening van een garage gemonteerd worden. Eventueel moet de poort dan wel op maat gemaakt worden.
 • Een sectionaalpoort heeft bijna 15 centimeter meer doorrijbreedte dan een kantelpoort. De kans op krassen op je auto is dus een stuk minder.
 • Sectionale poorten hebben een uitstekende elastische afdichting. Daardoor is de poort weerbestendig en dit draagt ook bij aan een betere isolerende werking.
 • Iedere sectionale poort is getest volgens de Europese veiligheidsnormen. Je koopt dus altijd een veilige poort, waardoor inbrekers moeilijk binnen kunnen komen.
 • Sectionaalpoorten zijn er in allerlei uitvoeringen en kleuren. Wil je een moderne of een klassieke uitvoering? Wil je een sectionaalpoort met hout? Er is een hele ruime keuze aan mogelijkheden, waardoor je de poort altijd aan kunt passen aan de stijl van de woning.
 • Een sectionale poort is eenvoudig te monteren. Een goede vakman zal dit binnen een dag kunnen realiseren. Benieuwd naar wat het exact kost? Vraag gratis offertes aan via deze pagina.
 • Sectionale poorten zijn roestvrij en krasbestendig. Ze zijn bijzonder duurzaam en zullen vele jaren meegaan.

Nadelen van dit type garagepoort

Sectionale poorten hebben ook nadelen, maar gelukkig zijn dit er niet zoveel. Ben je van plan om een dergelijke poort aan te schaffen? Weeg dan de voor- en nadelen goed tegen elkaar af. Hieronder volgen de nadelen.

 • Sectionaalpoorten zijn niet goedkoop in aanschaf in vergelijking met bijvoorbeeld een kantelpoort of een rolpoort. Je koopt echter wel een duurzaam product dat vele jaren meegaat, dus eigenlijk ben je per jaar goedkoper uit.
 • Als je een losstaande garage hebt, heb je niet veel aan een dubbelwandige sectionaalpoort, omdat isolatie dan niet echt belangrijk is.
 • Handmatig bedienbare sectionale poorten zijn zwaar te bedienen, met name voor bijvoorbeeld ouderen. In dat geval kan je beter een elektrische sectionaalpoort nemen, maar deze zijn wel weer duurder in aanschaf.
 • Het voorblad van de poort schuift onder het plafond van de garage. Daardoor kan je deze ruimte niet benutten om bijvoorbeeld spullen op te hangen. Je bent dus ruimte kwijt in je garage, maar echt veel is dit gelukkig niet.

voordelen en nadelen sectionale poorten

Sectionaalpoorten: factoren die de prijzen beïnvloeden

Het is erg moeilijk om een exacte prijs te geven van een sectionale poort. Daarvoor zijn er best veel factoren die van invloed zijn op de prijs. Hieronder een overzicht.
Wil je graag een precieze prijs ontvangen? Vraag dan een gratis prijsofferte aan. Je betaalt er niets voor en ze zijn volledig vrijblijvend!

 • De soort lamellen zijn van invloed op de prijs. Hoe steviger de lamellen zijn, hoe duurder de poort wordt. Een dubbelwandige poort is ook weer duurder van een enkelwandige.
 • Wil je een mooi kleurtje of hou je het bij een basiskleur? Of wil je liever een houtnerf of ander motief? Als je een sectionaalpoort neemt met een luxe uitstraling zal die ook duurder worden.
 • De afmetingen van de poort spelen ook een rol. Een grotere poort zal ook een hogere aanschafprijs hebben.
 • Elektrisch bedienbaar of niet? Een poort met een motor is duurder, maar het geeft ook veel meer comfort.

Prijs van een sectionaalpoort

We gaan uit van de standaardafmetingen van een sectionaalpoort van drie meter breed en ongeveer twee meter hoog.
Een basismodel sectionaalpoort met handmatige bediening koop je voor een bedrag rond 1000 euro. Wil je eenzelfde poort met elektrische bediening? Reken dan ongeveer op 1500 tot 2000. Wil je een kwalitatief betere sectionale poort? Dan ben je natuurlijk nog iets extra kwijt.

Het is ook altijd mogelijk om eerst een handmatig bedienbare sectionaalpoort te kopen en deze later van een motor te voorzien. Alle hier genoemde prijzen zijn inclusief btw en exclusief montage.

Houd er rekening mee dat dit richtprijzen zijn en dat de actuele prijzen anders kunnen liggen. Het allerbeste kun je informatie inwinnen bij een vakman en hem een offerte op laten stellen.

Via onze offertedienst kan dit gratis en meteen bij meerdere vakmannen uit jouw regio (max. 4).
sectionaalpoorten sectionaalpoort

Wat zijn inbraakwerende sectionaalpoorten?

Sectionale poorten die inbraakwerend zijn, worden gemaakt van stevigere materialen, zoals dubbelwandig verzinkt plaatstaal. Vaak zit er ook een tussenlamel in deze poort, zodat het poortblad niet geforceerd kan worden. Elektrisch bedienbare poorten zijn meestal voorzien van een ophefbeveiliging, waardoor je poort niet kunt openen zonder deze te ontgrendelen. Daarnaast kun je speciale veiligheidssloten laten monteren die voorzien zijn van een veiligheidskeurmerk van de politie. Deze sloten zijn nauwelijks te forceren. Door dit hele pakket van maatregelen zal het voor inbrekers een stuk moeilijker, zo niet onmogelijk, worden om via de sectionale poort binnen te komen.inbraakwerende garagepoort

Elektrisch bedienbare poorten

Een elektrisch bedienbare sectionaalpoort geeft extra gebruiksgemak.
Zo hoef je niet uit je auto te stappen om de poort te openen. Dit kan je vanuit de auto doen met een afstandsbediening, een codeklavier of met een speciale applicatie op je smartphone.

Een elektrisch bedienbare sectionale poort is voorzien van een (compacte) motor. Via een aandrijfas is deze motor verbonden met de poort, waardoor hij deze kan openen, sluiten en daarnaast ook vergrendelen. Omdat het poortblad van een sectionaalpoort relatief licht is, zijn de motoren van deze poorten erg energiezuinig.

elektrische sectionaalpoort

Enkelwandige of dubbelwandige sectionaalpoorten?

Een enkelwandige sectionale poort bestaat, zoals de naam al aangeeft, uit enkel één poortblad. Voor een vrijstaande garage is dit een prima poort, omdat de isolerende werking nauwelijks van belang is. Nadeel van deze een enkelwandige poort is wel dat deze minder stevig is (omdat ze minder dik is), maar prijstechnisch zijn ze een stuk goedkoper dan dubbelwandige exemplaren.

Een dubbelwandige sectionaalpoort heeft twee wanden waar isolatiemateriaal tussen zit. Deze poorten zijn een stuk steviger en hebben een goede isolerende werking. Voor een inpandige garage zijn deze poorten dan ook zeer geschikt. Ook dempen deze dubbelwandige poorten geluiden beter. Uiteraard zijn dubbelwandige sectionaalpoorten ook in allerlei uitvoeringen te verkrijgen. sectionaalpoort sectionale poort

Sectionaalpoort met deur

De meeste mensen gebruiken hun sectionaalpoort niet alleen voor de auto, maar ook als toegangsdeur voor de woning of om met de fiets de garage in of uit te gaan. Het kan dan erg lastig zijn om steeds die grote poort open en dicht te doen. Veel handiger is het door een sectionaalpoort met deur te nemen. Het is mogelijk om in de sectionaalpoort een kleinere deur te laten maken. Een dergelijke deur heeft ongeveer dezelfde afmetingen als een toegangsdeur tot een woning. We noemen dit dus een sectionaalpoort met loopdeur.

Sectionaalpoort met deur: de voordelen

Als je een sectionaalpoort met loopdeur aanschaft, profiteer je van veel voordelen. We noemen hieronder de belangrijkste.

 • Je hoeft niet iedere keer een inspanning te leveren om de grote sectionale poort te openen of te sluiten. Deze gebruik je alleen nog voor het binnen of buiten rijden van de auto.
 • Als je een elektrisch bedienbare sectionale poort hebt, verbruik je minder elektriciteit, omdat je de poort alleen nog gebruikt voor de auto.
 • Bij het openen en sluiten van de grote sectionaalpoort verlies je in één keer veel warmte. Met een sectionaalpoort met loopdeur is het warmteverlies veel minder.
 • Even de fiets binnenzetten, de grasmaaier of ander tuingereedschap pakken? Dat kan nu net zo gemakkelijk via de loopdeur. Een sectionaalpoort met loopdeur is in het gebruik veel handiger en sneller.
 • Een loopdeur is altijd van hetzelfde materiaal gemaakt als de sectionaalpoort en heeft bijvoorbeeld dus ook dezelfde isolerende waarde en stevigheid.
 • Vrijwel iedere uitvoering van een sectionaalpoort kan geleverd worden met een loopdeur. Het kan trouwens ook zijn dat het onmogelijk is om een loopdeur in de poort te plaatsen. In dat geval kun je ervoor kiezen om een loopdeur naast de poort in de gevel te laten plaatsen.

Sectionaalpoort met deur: prijzen

Gemiddeld genomen mag je er vanuit gaan dat een loopdeur een meerprijs heeft van 600 tot 1000 euro bovenop de prijs van de sectionaalpoort (zie ook de alinea over prijzen). In ons voorbeeld gaan we uit van een kwalitatief goede sectionaalpoort met loopdeur, waar je vele jaren plezier van hebt. De hier gegeven prijzen zijn inclusief btw en exclusief montage.

Benieuwd naar een exacte prijs? Vraag dan gerust een gratis offerte aan. Het kost je niets en het is volledig vrijblijvend!
sectionaalpoort met deur

Sectionaalpoorten op maat gemaakt

De meeste sectionale poorten worden aangeboden met vaste maten. Dit is prijstechnisch voordelig en voor de vakman gemakkelijk in elkaar te zetten. Als de deuropening van je carport of schuur afwijkende maten heeft, kan je veel beter kiezen voor een op maat gemaakte sectionale poort. Deze kun je namelijk helemaal naar eigen wens laten maken en uitvoeren. Dus ook als je een unieke sectionaalpoort wilt, is een poort op maat gemaakt een goede uitkomst.

Het is moeilijk om aan te geven wat de prijs is van een sectionaalpoort op maat, omdat iedere situatie weer anders is. Een op maat gemaakte sectionale poort valt echter vrijwel altijd duurder uit in vergelijking met een poort met standaardmaten.
Je zal altijd een vakman onder de arm moeten nemen voor een op maat gemaakte poort. Offertes kan je hier gratis aanvragen.

Voordelen van op maat gemaakte sectionaalpoorten

 • Het maakt niet uit welke maat de deuropening heeft. Bij een op maat gemaakte sectionale poort vormt de maat nooit een probleem. De dergelijke poort wordt helemaal naar jouw eigen wensen gemaakt.
 • Je kunt zelf helemaal bepalen hoe de sectionale poort eruit komt te zien en welke materialen er gebruikt worden. Zo kun je ervoor zorgen dat de poort qua stijl en kleur helemaal bij de woning past en het een mooi geheel wordt. Bij eventuele verkoop van de woning is dit ook weer een voordeel.
 • Op maat gemaakte sectionale poorten worden in principe net zo snel geplaatst als de poorten met vaste maten. Je mag er vanuit gaan dat ook een op maat gemaakte sectionaalpoort binnen een dag geplaatst wordt door een goede vakman. Je hoeft dus niet uit te gaan van extra montagekosten.
 • Je krijgt bij een sectionaalpoort op maat dezelfde garantie als op een poort met vaste maten. De poort moet dan natuurlijk wel door een vakman geplaatst zijn.

op maat gemaakte sectionaalpoort

Sectionaalpoorten soorten:

Er zijn verschillende soorten sectionaalpoorten, waarvan het poortblad van verschillende materialen gemaakt kan zijn. We geven hieronder de bekendste voorbeelden.

Sectionaalpoort van staal

Bij een stalen sectionale poort zijn de panelen gemaakt van staal. Meestal zijn de panelen voorzien van een coating om een hogere duurzaamheid te garanderen. Stalen sectionaalpoorten geven een robuuste en strakke uitstraling aan de carport. Op het staal wordt een toplaag van kunststof aangebracht. Standaard is deze meestal wit, maar je kunt ook kiezen uit andere kleuren. Daarnaast kun je ook kiezen uit verschillende types met ieder een eigen look.

Sectionaalpoort van hout

Wil je een sectionaalpoort met een warme en natuurlijke uitstraling? Kies dan voor een poort van hout. Bij deze poort zijn de panelen eveneens van staal gemaakt, maar voorzien van een houten of kunststof bekleding die nauwelijks van echt hout is te onderscheiden. Het voordeel van deze bekleding is ook nog eens dat je hier veel minder onderhoud aan hebt dan aan een poort van echt hout.

Sectionaalpoort van aluminium

Een sectionale poort van aluminium bestaat uit een aluminium frame. Het voordeel hiervan is dat dit materiaal licht en sterk is. Het frame kan op allerlei manieren bekleed worden. Ook hier kan je kiezen voor kunststof of een houtlook. Het is zelfs mogelijk om te kiezen voor een glazen bekleding. Dan heb je zeker iets unieks. materiaal sectionale poorten

Afwerking bij sectionaalpoorten

Je kunt natuurlijk kiezen voor een standaard vlakke afwerking van de sectionaalpoort, maar er zijn nog veel meer interessante mogelijkheden. Ten eerste zou je kunnen kiezen voor een afwerking met een structuurlak of met een kleurfolie. In principe zijn sectionale poorten in alle RAL-kleuren leverbaar, dus je hebt ruime keuze hierin. Ten tweede kun je ook kiezen voor allerlei motieven. Bekende voorbeelden hiervan zijn:

 • Plankenstijl
 • Horizontaal geprofileerd
 • Cassettemotief

Er is een heel groot aanbod van kleuren, structuren en motieven. Het zal ongetwijfeld lukken om de sectionale poort te vinden die het beste bij jou past.

sectionaalpoort afwerking

De zijdelingse sectionaalpoort

Een sectionaalpoort zoals hiervoor beschreven, bestaat uit horizontale lamellen en wordt omhooggeschoven. Zijdelingse sectionale poorten hebben verticale lamellen en schuiven van links naar rechts open. Dit schuiven doen ze tot aan de door jou verwachte positie. Stel dat je je fiets, motor of kruiwagen in de garage wilt zetten dan hoeft je niet de hele poort open te doen, maar volstaat een klein stukje. Het poortblad schuift door middel van wieltjes op een rail de garage in. Je hebt hierbij de optie om de poort naar links of naar rechts open te laten schuiven, net wat je het meest praktisch vindt. Een zijdelingse sectionaalpoort is er in een elektrische bedienbare versie en kan ook op maat gemaakt worden.

Voordelen van de zijdelingse sectionaalpoort

 • Bij de traditionele sectionaalpoort is er een bepaalde ruimte aan het plafond nodig waar de poort moet liggen als deze omhoog geschoven is. Deze ruimte kun je dus niet benutten voor bijvoorbeeld het opbergen van een surfplank of een ladder.
 • Heb je een garage met een schuin dak, een lage latei of er zit een regenafvoer in de weg? Dan kun je wordt het monteren van een traditionele sectionaalpoort een probleem. De keuze voor een zijdelingse sectionaalpoort is dan een goede oplossing.
 • Als je even snel de garage in of uit moet, bijvoorbeeld om je fiets te pakken, hoef je alleen maar de zijdelingse sectionale poort een klein stukje open te doen. Bij een traditionele poort moet je de hele poort opendoen.
 • Als je in de koude wintermaanden de traditionele sectionaalpoort helemaal opendoet, ben je alle warmte in de garage in een keer kwijt. Als je de zijdelingse poort een stukje opendoet, verlies je veel minder warmte. Dit scheelt stookkosten bij een inpandige garage

Zijdelingse sectionaalpoorten: prijs

De prijs van een zijdelingse sectionaalpoort is ongeveer hetzelfde als die van een traditionele sectionaalpoort. De prijs van een sectionaalpoort is vooral afhankelijk van: de grootte, het soort panelen, het bedieningsmechanisme en de kwaliteit van de mechanische onderdelen (rails, wieltjes enzovoort).

Een standaard sectionale poort, met een eenvoudig of vlak motief, kost ongeveer 1000 euro. Als je een luxere of een dubbelwandige uitvoering wilt, moet je al snel denken aan 2000 tot 2500 euro. Naar gelang de poort groter wordt, lopen de prijzen logischerwijs op. Zijdelingse poorten met elektrische bediening zijn 500 tot 1000 euro duurder.

Voor exacte prijzen kan je ook altijd beroep doen op onze offertedienst. Een prijsbestek laten opmaken is volledig gratis en uiteraard ook vrijblijvend.
zijdelingse sectionaalpoort

Sectionaalpoorten: zelf plaatsen of laten doen?

Een sectionale garagepoort wordt meestal geleverd als complete set. Op het internet zijn diverse montagehandleidingen en filmpjes te vinden over het monteren van een sectionaalpoort. Hierdoor lijkt het zelf plaatsen van een sectionaalpoort een redelijk eenvoudige klus.
In de praktijk kan dit echter nog wel eens lelijk tegenvallen.

Je moet beschikken over voldoende kennis en inzicht om een sectionale poort goed te kunnen plaatsen. Daarnaast moet je bij een elektrisch bedienbare poort ook kennis van zaken hebben hoe je de motor op juiste wijze te monteert.
Ook is het handig dat je de beschikking hebt over de juiste materialen. Het is dan ook verstandiger om de vakman je sectionale poort te laten plaatsen. Bovendien krijg je ook nog eens garantie op de montage. Als je zelf iets naar de knoppen helpt, zit je natuurlijk met de gebakken peren…

Ben je niet helemaal zeker? Vraag dan een gratis offerte aan. Zo kan je de prijs vergelijken met wat je zou betalen als je het zelf allemaal zou plaatsen.

sectionaalpoort plaatsen

Onderhoud bij sectionaalpoorten

Bij goed onderhoud van eender welke soort garagepoort, verleng je de levensduur behoorlijk. Het is dan ook niet anders bij een sectionaalpoort.
Je kunt een aantal dingen heel goed zelf doen op het gebied van onderhoud. We leggen het hieronder uit.

Reinigen van een sectionaalpoort

Een niet te onderschatten aspect is het regelmatig reinigen van de sectionale poort. Hiermee houd je deze mooi en schoon en het verlengt de levensduur.
Het reinigen van de garagepoort kan met behulp van lauw water en groene zeep of een milde allesreiniger. Gebruik geen agressieve, bijtende reinigingsmiddelen of schuursponsjes. Hiermee kan de toplaag van de poort onherstelbaar beschadigd raken. Als je de sectionale poort minstens twee keer per jaar reinigt, blijft de garagepoort fris, helder en gaat langer mee.

Behandelen van de sectionaalpoort

Om te voorkomen dat je vaker onderhoud moet plegen aan de garagepoort dan je zou willen, kun je zelf nog veel doen om te voorkomen dat er slijtage of andere problemen optreden.

 • Bescherm het poortblad door een autowas aan te brengen.
 • Vet alle rubberafdichtingen in met vaseline.
 • Controleer alle afdichtingen op schade, slijtage of krimp.
 • Kijk of de vergrendeling nog soepel werkt en smeer deze eventueel ook in met olie.

Het beste kun je iedere drie maanden een inspectie uitvoeren of alle onderdelen nog goed beschermd zijn. Een tweejaarlijkse behandeling van de sectionaalpoort volstaat meestal. onderhoud sectionaalpoort

Offertes vergelijken, betekent besparen

Als je hebt besloten om een sectionale poort aan te schaffen dan is het verstandig om meerdere offertes op te laten stellen (minstens drie, maximaal zes) door erkende vakmensen.
Door deze offertes naast elkaar te leggen, krijg je een goed inzicht hoe de prijs tot stand is gekomen.

Zo zal je keuze altijd vallen op de offerte die de beste prijs-kwaliteitsverhouding heeft. Deze manier van vergelijken, kan je dan ook zomaar vele euro’s voordeel opleveren. De besparing bedraagt soms wel dertig tot veertig procent.

Een offerte aanvragen via deze website is altijd vrijblijvend en zonder aankoopverplichting. Zo kun je een goede beslissing maken over welke sectionale poort jij aan gaat schaffen zonder je ook maar een beetje verplicht te voelen. sectionaalpoort offerte