Sectionale poorten

sectionaalpoortSectionale garagepoorten geven aanzienlijk veel voordelen wat betreft ruimtebesparing in een garage of loods. Het zijn stevige, maar ook flexibele constructies die door een handig aandrijfmechanisme worden opgerold of horizontaal naar achter schuiven langs het plafond. Als je aan komt rijden met je auto, kan je deze dicht bij de garagepoort parkeren. Dit kan omdat sectionale pooten recht omhoog of omlaag bewegen. Dit in tegenstelling tot kantelpoorten, die veel ruimte aan de voorzijde nodig hebben doordat ze naar buiten uitsteken.

De omkasting waarin een sectionalpoort wordt opgerold is zodanig ontworpen dat er zoveel mogelijk ruimte vrij blijft in de garage. Na het openen van een sectionaalpoort, kan je dus gewoon het plafond blijven benutten. Handig als je nog iets extra aan je plafond wilt ophangen! Denk daarbij bijvoorbeeld aan een skibox, lampen of voor extra opbergruimte.

Het openen en sluiten van sectionale poorten kan zowel verticaal als zijdelings gebeuren. Als een garagepoort zijdelings opent of sluit, dan spreken we over een zijdelingse sectionaalpoort.

Als jouw garageopening een afwijkende vorm heeft, bijvoorbeeld afgeschuind of met segment- of rondboog, dan is dat geen probleem. Een sectionaalpoort kan altijd aangepast worden aan de maatvoering die bij jouw garage passend is.sectionaalpoorten

Werking en bediening van een sectionaalpoort

Sectionale poorten zijn flexibel en oprolbaar omdat de constructie een samenbouw is van plooibare panelen. Er zijn dus twee constructies mogelijk:

 1. Een sectionaalpoort als roldeur die in een omkasting aan het plafond wordt opgerold.
 2. Een sectionaalpoort die op het hoogste draaipunt naar achteren wordt geleidt in een frame wat is bevestigd aan het plafond.

De bediening van de poort kan met een handzender of handmatig via een schakelaar op de besturingskast. Door middel van dubbele trekveren en dubbele kabels wordt de sectionale garagepoort beveiligd tegen vallen. Mocht een veer plotseling breken, dan voorkomt een beschermkap dat de veer wegspringt en iemand kan verwonden.

Sectionale poorten als roldeur

Dit type is uitgerust met een moderne aandrijvingstechniek die buiten de console is geplaatst. Openen en sluiten van de poort gebeurt stil en probleemloos. Dit komt omdat de holle ruimtes van de profielen opgevuld zijn met polyurethaan hardschuim.

De mechanische aandrijvingstechniek wordt ondersteund door trekveren. Stel dat, door bijvoorbeeld een stroomuitval, het aandrijfmechanisme even buiten werking is, dan kan de sectionaalpoort altijd nog handmatig worden geopend door de aanwezigheid van deze trekveren.

De garagepoort als roldeur kan ook geleverd worden met een omkasting die buiten de garage geplaatst wordt. Dit kan nodig zijn als een garage een kleine latei heeft. De montage is dan voor de garageopening en er komt meer ruimte vrij in de garage zelf.sectionaalpoort rolpoort

Sectionale poorten als wegschuivende deur

De garagedeur kan ook naar achteren horizontaal worden weggeschoven in plaats van opgerold in een omkasting. Flexibele, plooibare panelen maken op het hoogste punt een beweging van verticaal naar horizontaal. De poort wordt netjes in het frame geschoven wat aan het plafond gemonteerd is. In dit frame blijft de garagepoort totdat de poort weer gesloten wordt.

Materialen waaruit deze garagepoort bestaat

Sectionale poorten zijn opgebouwd uit aluminium panelen, opgevuld met polyurethaan hardschuim, die onderling verbonden zijn. Overige materialen die ook gebruikt worden voor de panelen zijn: PVC, hout en andere metaalsoorten. De panelen kunnen worden uitgevoerd in vier verschillende stijlen:

 1. Vlak
 2. Plank
 3. Gelijnd
 4. Cassette

Als je kiest voor grote vlakke panelen krijgt de poort een strakke en luxe uitstraling. De uitvoering als plank geeft een klassieke uitstraling. Daar worden 4 horizontale planken, van 12 tot 14 centimeter breed, verdeeld over het paneel. Bij de gelijnde panelen zijn de afstanden van de naden nog kleiner dan de vlakke en plank uitvoering. De cassette uitvoering heeft rechthoekige vakken die gelijkmatig verdeeld zijn over de poort. Deze stijl wordt veel toegepast bij villa’s, nieuwbouw en monumentale panden.sectionaalpoort onderdelen

Kleuren en overige opties

Bij de aanschaf van  sectionaalpoorten is er een ruime keus in kleuren. Je kan de uitvoering kiezen in zeker 11 RAL kleuren, altijd in overleg met de leverancier. Deze panelen zijn voorzien van hoogwaardige laklagen, zowel aan de buiten- en binnenzijde. Dit is zeer weerbestendig en eenvoudig te reinigen. Overige onderdelen van de garagepoort, zoals geleidingsrail, panelen, lateipaneel en wikkelasbekleding worden geleverd in dezelfde kleur als de garagepoort panelen en vormen zo een harmonieus geheel.

De garagepoort kan altijd voorzien zijn van extra opties. Dat kunnen zijn:

1. Beglazingselementen
Wellicht wil jij toch graag wat daglicht in je garage laten doorkomen? Dit is mogelijk door het plaatsen van beglazingselementen met kunststof ruiten. Deze worden gemonteerd over de hele profielbreedte. Het aantal beglazingselementen wordt dus bepaald door de breedte van de garagepoort.

2. Ventilatieroosters
Als je graag wat frisse lucht wil laten binnenstromen bij een gesloten garagepoort, dan is er de optie voor ingebouwde ventilatieroosters. Het klimaat in de garage kan verbetert worden door regelmatige beluchting, dit kan ook schimmelvorming en nare luchtjes voorkomen. Ook deze roosters worden aangebracht over de volledige profielbreedte. Ze zijn vervaardigd van hoogwaardig kunststof.

Zijdelingse sectionaalpoorten

Het is niet altijd mogelijk om in elke ruimte een verticaal bewegende garagepoort te plaatsen. Het kan zijn dat er objecten in de weg zitten op het plafond, die de plaatsing van een omkasting of een frame onmogelijk maken. Door het plaatsen van een zijdelings bewegende garagepoort, wordt dit probleem opgelost. Dit type poort heeft meestal ook een deur daarnaast, waardoor toegang tot de garage eenvoudig is.

Het werkingsprincipe is gelijk aan een op en neer gaande garagepoort, alleen wordt de poort nu langs de binnenmuur van de garage geschoven. Een zijdelingse poort kan je ook een klein stukje open zetten voor snelle toegang tot de garage, dat is wel zo handig en werkt isolerend. Je moet echter wel beschikken over een vrije zijwand in jouw garage, waar niets staat en ook niets kan worden geplaatst.zijdelingse sectionaalpoort

Prijsindicaties voor sectionale garagepoorten

Hieronder willen we je graag een idee geven van de kosten die je kan verwachten voor de aanschaf van een garagepoort. Dit zijn richtprijzen, zonder vermelding van details zoals stijl van de panelen, kleuren, bedieningsvorm en dergelijke. Wil je graag een exacte prijs? Vul dan dit offerteformulier in. Een aanvraag is uiteraard volledig gratis en vrijblijvend.

Een garagepoort van:
2500 x 2000 (breedte x hoogte in millimeters): € 645,-
2500 x 2500 (breedte x hoogte in millimeters): € 795,-
3000 x 3000 (breedte x hoogte in millimeters): € 945,-
3500 x 3500 (breedte x hoogte in millimeters): € 1145,-

Prijsindicatie van bijkomende kosten:
Montage door monteur, inclusief demontage van een bestaande garagepoort: € 400,-
Inmeten: € 75,-
Op maat maken: € 99,-
Afwijkende RAL kleur naar keuze: € 180,-
Motor (riem aangedreven): € 140,-
Wandzender: € 55,-

De volledige kostprijs hangt natuurlijk sterk af van de gebruikte materialen, de afmetingen van de poort en de gewenste automatisatie. De garagepoort van jouw keuze dient in overleg met de leverancier nauwkeurig te worden besproken. Met die informatie zal die een gerichte offerte kunnen geven.prijs van de sectionaalpoort

Voordelen en nadelen van sectionaalpoorten

Er zijn zeker enkele voordelen op te noemen bij sectionale poorten! Toch is het belangrijk dat je, indien je zo’n poort wilt plaatsen, altijd alle voordelen en nadelen met elkaar afweegt.

Voordelen:

 • Ruimtebesparend. Sectionale poorten werken op twee manieren ruimtebesparend. De eerste plaatsbesparing komt doordat de poort niet boven de oprit of het voetpad uit zal steken of schuin in de garage zal hangen. Hierdoor bespaar je dus zowel binnen als buiten op plaats.
  Ten tweede heeft een sectionaalpoort ook geen zijdelingse gewichten of kabels nodig, waardoor je alle ruimte binnenin de garage optimaal kunt benutten.
 • Heel licht.
 • Sectionaalpoorten zijn verkrijgbaar in vele uitvoeringen, materialen en modellen.

Nadelen:

 • Meestal op maat gemaakt. Hierdoor zijn deze garagepoorten vaak nogal prijzig.
 • Gratis offertes ontvangen?

  Wil je graag een nieuwe garagepoort zetten? Of wil je misschien je garagepoort automatiseren? Aarzel niet, en vraag vandaag nog een gratis en vrijblijvende offerte aan.

  Ga naar de offertedienst.