Zelfbouw garagepoorten

zelfbouw garagepoorten

Zelfbouw garagepoorten zijn er in veel soorten, uitvoeringen en maten. De meest voorkomende garagepoorten zijn:

Deze poorten zijn voornamelijk bij doe-het-zelfzaken verkrijgbaar als bouwpakket. Daarmee wordt het zelf installeren van een garagepoort al een heel een stuk gemakkelijker. Bij ieder pakket zit een uitgebreide montagehandleiding. Natuurlijk kun je ook de leverancier altijd om raad vragen, mocht je ergens niet uitkomen. Het zal een handige klusser zeker lukken om een garagepoort zelf te monteren, maar eenvoudig is het niet.

zelfbouw garagepoort

Waarom een garagepoort zelf plaatsen?

De voornaamste reden om een garagepoort zelf te plaatsen is dat je geld bespaart op de plaatsingskosten. Het uurloon van een vakman ligt gemiddeld op 50 of 60 euro. Een andere reden is dat bij veel mensen oude garagepoorten aan vervanging toe zijn.

Oude houten garagepoorten worden steeds vaker vervangen door rolpoorten of  sectionaalpoorten. Deze zijn beter geïsoleerd, een stuk veiliger en elektrisch bedienbaar. Je gaat er qua kwaliteit dus ook een flink stuk op vooruit als je een nieuwe garagepoort zelf plaatst.

Zelfbouw garagepoorten: soorten

Niet iedere garagepoort is even gemakkelijk zelf te plaatsen. Daarom is het goed om te weten welke garagepoorten er zijn en wat de verschillen hier tussen zijn.

Kantelpoort

Een kantelpoort bestaat uit een metalen poortblad dat gemonteerd is op een frame. Dit frame is aan het plafond van de garage gemonteerd. Om de kantelpoort te openen, schuif je het poortblad omhoog, totdat het helemaal onder het plafond van de garage hangt. Een kantelpoort sluit je door deze van het plafond naar beneden te schuiven.

Het is ook mogelijk om een elektrisch bedienbare kantelpoort te kopen. Een kantelpoort zelf plaatsen is, door de eenvoudige constructie, relatief gemakkelijk. Daarbij komt ook nog eens dat een kantelpoort goedkoop in aanschaf is.

Rolpoort

Het poortblad van een rolpoort, ook wel garagerolluik genoemd, rolt van boven naar beneden bij het openen en sluiten. Het poortblad bestaat uit lamellen die ongeveer vier centimeter hoog zijn. Deze haken in elkaar en vormen zo het poortblad. Een rolluik rolt zich op in een rolluikkast die aan het plafond van de garage gemonteerd is. Zo bespaar je in de garage ruimte, want er hoeft geen frame aan het plafond van de garage gemonteerd worden.

Rolpoorten zijn ook in de elektrisch bedienbare variant te koop. Vanwege het (zware) gewicht van de rolluiken is het wel verstandig om een elektrisch bedienbare aan te schaffen. Net als kantelpoorten, is het zelf plaatsen van rolpoorten een relatief gemakkelijke klus.

Sectionaalpoort

Een sectionaalpoort heeft veel overeenkomsten met een rolpoort. Het voornaamste verschil is dat het poortblad bestaat uit panelen (secties). Ze worden dan ook wel panelenpoort genoemd. Bij het openen een sectionaalpoort rolt de poort langs geleiders naar boven. Vervolgens komt de poort evenwijdig aan het plafond van de garage te liggen.

Sectionaalpoorten hebben vrijwel altijd elektrische bediening nodig, omdat ze behoorlijk zwaar zijn van gewicht. Het grote voordeel van een sectionaalpoort is dat deze betaalbaar is daarbij zijn ze relatief eenvoudig te monteren.

Zelfbouw garagepoorten: voordelen

 • Een groot voordeel van een zelfbouw garagepoort is dat deze voor de handige klusser gemakkelijk in elkaar te zetten is. Bij iedere zelfbouw garagepoort zit overigens een uitgebreide handeling. Vaak is er ook nog een link naar een instructievideo op internet. Als je de instructies stap voor stap volgt, lukt het vrijwel altijd om de garagepoort zelf te plaatsen.
 • Een ander voordeel is dat je bij de aanschaf van een zelfbouwpakket goedkoper uit bent dan een op maat gemaakte garagepoort. Leveranciers kopen deze in grote aantallen in, waardoor ze de prijs laag kunnen houden. Het is soms ook mogelijk om een korting te bedingen, bijvoorbeeld aan het eind van het seizoen of als je een showmodel koopt.

Zelfbouw garagepoorten: nadelen

 • Een nadeel van een zelfbouw garagepoort is dat je gebonden bent aan vaste maten. Deze maten moeten ook maar net overeenkomen met de maten van jouw garage. Het kan natuurlijk zo zijn dat dit precies klopt, maar in de praktijk is dat meestal niet zo. Je zult dus vrijwel altijd aanpassingen moeten doen aan de plek waar de poort komt om een zelfbouw garagepoort zelf te plaatsen. Vergelijk daarom altijd met een op maat gemaakte garagepoort.
 • Een ander nadeel van een zelfbouw garagepoort is dat er weinig variatie in de keuze is. Een bijzondere kleur, of een speciale uitvoering is meestal niet mogelijk bij zelfbouw garagepoorten.

Een garagepoort zelf automatiseren

Het zelf plaatsen van de garagepoort is een doenbare klus voor mensen die al wat handigheid in de vingers hebben. Om nog meer plezier van een garagepoort te hebben, is het verstandig om deze ook te automatiseren. Door een garagepoort te automatiseren, heb je een veel groter bedieningsgemak. De bedoeling van automatiseren is dat je een deurautomaat plaatst en aansluit op de poort. We geven hieronder een voorbeeld van een stappenplan die je kunt gebruiken om een poort zelf te automatiseren:

 1. Zorg ervoor dat er elektriciteit in de garage is en dat er in ieder geval één vrij stopcontact is in de buurt van de garagepoort. Is dit niet het geval? Dan dien je dit te laten aanleggen.
 2. De bedieningsmotor wordt aan het plafond geplaatst op een speciale rails die in het verlengde van de garagepoort aan het plafond is bevestigd.
 3. Als er een stroomstoring is, kan je de poort niet automatisch openen en daarom leg je een noodstop aan. Zo kan je de garagepoort ook gebruiken zonder stroom. Er moet dan wel een sleutelgat uitgeboord worden in de poort.
 4. Het laatste wat je doet is de garagepoort motor afstellen. Je wilt natuurlijk niet dat deze te snel of te langzaam omhoog en omlaag gaat. Dit kun je instellen op het bedieningspaneel van de motor.

Zelf plaatsen garagepoorten of toch laten doen?

Je denkt dat je veel kosten bespaart door het zelf plaatsen van een garagepoort, maar is dat wel zo?

Het verschilt per garagepoort wat de kosten zijn die een leverancier vraagt voor het plaatsen van een garagepoort, maar er is wel een gemiddelde. Hieronder vind je alvast enkele prijsvoorbeelden. Wil je een exact prijsvoorstel? Vraag dan een gratis en vrijblijvende offerte aan bij onze offertedienst.

 • Het plaatsen van een handmatig bedienbare kantelpoort kost ongeveer 150 tot 180 euro. Het plaatsen van een elektrische kantelpoort is iets duurder, namelijk 250 tot 275 euro.
 • Het plaatsen van een handmatig bedienbare rolpoort kost een bedrag rond de 200 euro. Voor het plaatsen een elektrisch bedienbare rolpoort ben je gemiddeld een bedrag van 250 euro kwijt.
 • Het plaatsen van een handmatig bedienbare sectionaalpoort kost ongeveer 300 euro en voor het plaatsen van een elektrische sectionaalpoort ben je ongeveer 400 euro

Je ziet dat het plaatsen van garagepoorten niet extreem duur is. Je kan overwegen of het wel de moeite en de tijd waard is om een garagepoort zelf te plaatsen. Daarbij komt nog dat je dat een vakman de kennis en vaardigheid heeft om de poort op een goede manier te plaatsen. Mochten er achteraf toch nog gebreken optreden kun je altijd op hem terugvallen.

garagepoort zelf bouwen

Een beetje hulp nodig?

Heb je je eigen handigheid een beetje overschat? Geen probleem! Via onze offertedienst kan je ook garagepoorten bestellen die voor jou worden geplaatst of geleverd.
Indien je kiest voor een doe-het-zelf pakket, wordt er uitgebreide informatie over de plaatsing bij geleverd. Indien je toch voor een vakman kiest, dan hoef je je daar natuurlijk niets meer van aan te trekken.