Zijdelingse sectionaalpoort

zijdelingse sectionaalpoort

Heb je er ook zo’n hekel aan dat, als je even snel iets uit je garage wilt pakken, je eerst de kantelpoort open moet schuiven en er dan half gebukt onder door moet lopen? Dat behoort tot de verleden tijd met zijdelingse sectionaalpoorten. Door het zijdelingse schuifsysteem loop je gemakkelijk de garage in en uit, bijvoorbeeld als je even wat tuingereedschap wilt pakken.

Een zijdelingse sectionaalpoort bestaat net als een gewone sectionaalpoort ook uit meerdere panelen en wordt naar links of rechts geschoven en komt naast de muur te zitten.
De panelen bestaan uit hout, pvc of aluminium of een ander metaal.

Het is tegenwoordig standaard dat er een deur zit in zo’n zijdelingse garagepoort. Dat vergemakkelijkt de toegang tot de garage. Tevens wordt de garage zo ook makkelijker als ingangspunt tot jouw woning omgetoverd.zijdelingse sectionale poort

Wat is een zijdelingse sectionaalpoort?

Een sectionaalpoort is een garagedeur die opgebouwd is uit horizontale lamellen. Ze worden dan ook wel panelen- of lamellenpoort genoemd. Bij een ‘gewone’ sectionaalpoort rolt de poort langs geleiders naar boven open en komt dan evenwijdig aan het plafond te liggen. Zijdelingse sectionale poorten hebben verticale lamellen en schuiven van links naar rechts open. Dit schuiven doen ze tot aan de door jou ingestelde positie. Stel dat je je fiets, motor of kruiwagen in de garage wilt zetten dan hoeft je niet de hele poort open te doen, maar volstaat een klein stukje.

Hoe werkt een zijdelingse sectionaalpoort?

De werking van een zijdelingse sectionaalpoort is in principe hetzelfde als die van een traditionele sectionaalpoort. Het poortblad schuift door middel van wieltjes op een rail de garage in. Je hebt hierbij de optie om de poort naar links of naar rechts open te laten schuiven, net wat je het meest praktisch vindt. Bij een traditionele sectionaalpoort schuift het poortblad naar boven en bij een zijdelingse sectionaal poort schuift het poortblad opzij. Ook een zijdelingse sectionaalpoort kun je elektrisch open en dicht doen (met een afstandsbediening), als je die optie mocht willen.

De voordelen van een zijdelingse sectionaalpoort

Zijdelingse sectionaalpoorten bieden veel voordelen ten opzichte van traditionele sectionale poorten. We zetten ze hier even voor je op een rijtje:

  • Ruimtebesparing aan het plafond: bij een traditionele sectionaalpoort is er een bepaalde ruimte aan het plafond nodig waar de poort moet liggen als deze omhoog geschoven is. Deze ruimte kun je dus niet benutten voor bijvoorbeeld het opbergen van een surfplank of een ladder. Bij een zijdelingse sectionaalpoort heb je dit ruimteprobleem niet.
  • Past in alle soorten garages: als je een garage hebt met een schuin dak, een lage latei of er zit een regenafvoer in de weg dan kun je geen traditionele sectionaalpoort monteren. Voor een zijdelingse sectionaalpoort is dit geen enkel probleem. 
  • Snel de garage in of uit: als je even snel de garage in of uit moet, bijvoorbeeld om je fiets te pakken, hoef je alleen maar de zijdelingse sectionale poort een klein stukje open te doen. Bij een traditionele poort moet je de hele poort opendoen.
  • Minder warmteverlies: als je in de koude wintermaanden de traditionele sectionaalpoort helemaal opendoet, ben je alle warmte in de garage in een keer kwijt. Als je de zijdelingse poort een stukje opendoet, verlies je veel minder warmte. Dit scheelt stookkosten als je garage aan het woonhuis vast gebouwd is.

Meer voordelen over garagepoorten te weten komen? Lees dan ook dit artikel.

De nadelen van zijdelingse sectionaalpoorten

Waar voordelen zijn, zijn meestal ook nadelen. Zijdelingse sectionaalpoorten kennen eigenlijk maar één nadeel: je hebt ruimteverlies aan een zijmuur. Zijdelingse sectionaalpoorten schuif je aan de zijkant open en daardoor kun je aan deze zijmuur van de garage, waar de poort komt te hangen als je deze openschuift, niets plaatsen. Je moet er zelfs goed om denken dat je er niet per ongeluk een fiets of iets dergelijks neerzet. Als dan iemand nietsvermoedend de garage openschuift, kan er schade ontstaan en daar zit niemand op te wachten.

Wil je de algemene nadelen weten van garagepoorten? Bekijk dan dit artikel ook eens.

Zijn zijdelingse sectionale poorten veilig?

De fabrikanten doen er veel aan om de sectionale poorten zo veilig mogelijk te maken. De meeste sectionaalpoorten zijn dan ook voorzien van een vingerklembeveiliging, waardoor het onmogelijk is om met de vingers klem te komen zitten in het mechanisme van de poort. Verder kan een (elektrisch bedienbare) sectionaalpoort voorzien zijn van een zogenaamde uitschakelautomaat. De deur stopt dan met schuiven op het moment dat hij weerstand ondervindt (bijvoorbeeld van personen, voertuigen of voorwerpen). Dit is toch een erg geruststellend idee als je (kleine) kinderen hebt.

Soorten en kleuren

Zijdelingse sectionaalpoorten zijn in dezelfde uitvoeringen beschikbaar als traditionele sectionaalpoorten. Naast vlakke panelen, kun je ook kiezen voor panelen met een cassettemotief, panelen met aluminium kaders, of panelen met een L- of een M- profiel. Daarbij is het ook mogelijk om te kiezen voor een hout- of ander soort motief. Het is zelfs mogelijk om te kiezen voor een glas in de sectionaalpoort. Zijdelingse sectionaalpoorten zijn in diverse kleuren leverbaar. Meestal kun je kiezen uit ongeveer vijftien kleuren. Er zal altijd wel een kleur bij zijn die goed bij jouw woning past.

De formaten van een zijdelingse sectionaalpoort

Voor zijdelingse sectionaalpoorten wordt meestal een minimumbreedte van anderhalve meter en een maximumbreedte van vijf tot zes meter aangehouden. Dit is afhankelijk van de wijze van bediening. De maximumhoogte die wordt aangehouden, is meestal drie meter. Dit is weer afhankelijk van het type panelen waar je voor kiest. Het is ook mogelijk om sectionaalpoorten op maat te laten maken. Hier betaal je uiteraard wel een meerprijs voor.

Meer weten over standaardmaten of afmetingen? Lees dit artikel.

De isolatiewaarde van zijdelingse sectionaalpoorten

Voor een betere isolatie is het mogelijk om dubbelwandige sectionaalpoorten aan te schaffen. Vooral bij inpandige garages kan dit behoorlijk schelen in de stookkosten en dus ook in de portemonnee. Deze dubbele wand is gevuld met PUR- schuim. PUR is een middel dat uitstekend isoleert en de warmte goed vasthoudt. De dichtingen van de panelen van sectionale poorten zijn meestal gemaakt van neopreen (een stof dat bijvoorbeeld ook voor duikpakken gebruikt wordt). Deze synthetische rubber isoleert uitstekend en is sterk en flexibel.

Het gemak van automatische bediening

Een elektrische bedienbare sectionaalpoort heeft twee voordelen. Ten eerste hoef je niet uit je auto te stappen om de poort te openen. Ten tweede hoef je de poort niet met de hand open te schuiven. Een elektrisch bedienbare sectorale poort is voorzien van een (compacte) motor die aan de wand van de garage is gemonteerd. Via een aandrijfas is deze motor verbonden met de poort. De motor is op afstand bedienbaar. Dit kan met een handzender, maar tegenwoordig kun je deze ook al bedienen met een speciale app op je smartphone.

De prijs van zijdelingse sectionaal poorten

De prijs van zijdelingse sectionaal poorten ligt nagenoeg even hoog als die van een traditionele sectionaalpoort. De prijs van een sectionaalpoort is vooral afhankelijk van: de grootte, het soort panelen, het bedieningsmechanisme en de kwaliteit van de mechanische onderdelen (rails, wieltjes enzovoort). Een standaard sectionale poort (2.50 meter keer 2.50 meter) met een eenvoudig of vlak motief kost ongeveer duizend euro. Als je een luxere en/ of een dubbelwandige uitvoering wilt, moet je al snel denken aan tweeduizend euro. Naar gelang de poort groter wordt, lopen de prijzen logischerwijs op. We gaan wel uit van poorten met elektrische bediening. Alle hiergenoemde prijzen zijn inclusief btw en exclusief plaatsing. Ook praten we hier over richtprijzen. De werkelijke prijzen kunnen anders liggen. Ben je benieuwd? Vraag dan een gratis en vrijblijvende prijsofferte aan via deze website.

Zelf plaatsen of laten doen?

Een sectionale garagepoort wordt meestal geleverd als complete set. Hierdoor lijkt het zelf plaatsen van een sectionaalpoort een redelijk eenvoudige klus, maar in de praktijk kan dit nog wel eens lelijk tegenvallen. Alleen als je beschikt over voldoende kennis en inzicht om een poort goed te kunnen plaatsen en de motor op juiste wijze te monteren, is dit geen enkel probleem. Ook moet je natuurlijk beschikken over de juiste materialen. Is dit allemaal niet van toepassing? Kies er dan voor om de vakman je sectionale poort te laten plaatsen.

zijdelingse sectionaalpoorten

 

  • Gratis offertes ontvangen?

    Wil je graag een nieuwe garagepoort zetten? Of wil je misschien je garagepoort automatiseren? Aarzel niet, en vraag vandaag nog een gratis en vrijblijvende offerte aan.

    Ga naar de offertedienst.