Welke andere soorten poorten zijn beschikbaar?

Ontdek de diverse wereld van poorten in dit artikel, waarin we niet alleen de verschillende soorten en materialen verkennen, maar ook de diverse mogelijkheden die ze bieden. Leer alles over de verscheidenheid aan opties en vind de perfecte match voor jouw behoeften en stijlvoorkeuren.

Andere soorten poorten

Wanneer we denken aan poorten, komen garagepoorten vaak als eerste in gedachten. Echter, er is een ruime keuze uit een aantal andere soorten poorten. Elk type poort heeft zijn eigen unieke kenmerken en toepassingen.

Hieronder verkennen we de diverse wereld van poorten en geven we een overzicht van de meest voorkomende soorten die beschikbaar zijn. 

1. Tuinpoorten

Tuinpoorten zorgen voor een veilige en esthetische toegang tot je tuin. Ze komen in diverse vormen en stijlen. Ze kunnen worden ingedeeld in drie hoofdtypen: standaard tuinpoorten, draaipoorten en schuifpoorten.

Deze poorten verhogen niet alleen de waarde van je tuin, maar bieden ook veel variatie qua materiaalkeuze. Straks bespreken we de verschillende materialen en opties die beschikbaar zijn. 

2. Carport

Een carport is een overkapping die speciaal is ontworpen om je auto of andere voertuigen te beschermen tegen weersinvloeden zoals regen en sneeuw. In tegenstelling tot een traditionele garagepoort is een carport vaak open aan minstens één kant.

Ze kunnen vrijstaand zijn of aan een gebouw gevestigd worden, afhankelijk van de beschikbare ruimte. Dit zorgt voor een gemakkelijke toegang en ventilatie. Carports bieden vaak een praktische en kosteneffectieve oplossing zonder de noodzaak van een volledige garage.

Auto die onder een witte carport staat.

3. Garagedeur vervangen door raam

Als je een oude garage hebt die je niet meer gebruikt of een garagepoort die aan vervanging toe is, overweeg dan om in de plaats daarvan een deur en een raam te plaatsen. De voordelen hiervan zijn:

 • Esthetische upgrade van je woning.
 • Creëren van meer leefruimte.
 • Verbeteren van de isolatiewaarde.

Vertrouw beter op een vakman om je garagepoort te vervangen. Het kan zijn dat je volledige buitenschrijnwerk aan vervanging toe is. Dit zal veel vlotter en veiliger verlopen door een specialist. Hij of zij zal kijken naar de mogelijkheden voor het plaatsen van je nieuwe ramen of deuren.

Een glazen raam als deur voor de toegang naar een tuin.

Welke soorten tuinpoorten zijn beschikbaar?

Tuinpoorten kunnen uit verschillende soorten materiaal bestaan. De keuze hangt af van je persoonlijke stijl en budget. 

Tuinpoort van hout

Houten tuinpoorten zijn erg populair op de markt. Hieronder geven we de verschillende soorten hout weer met hun kenmerken. 

Tropisch hardhout

 • Een van de beste houtsoorten voor een tuinpoort.
 • Geen onderhoud nodig.
 • Duurzaam en gaat tot 25 jaar mee.
 • Relatief dure kost.

Europees loofhout

 • Erg geschikt voor tuinpoorten zoals kastanje en beuk.
 • Weinig onderhoud.
 • Duurzaam.
 • Minder kostbaar dan tropisch hardhout.

Geïmpregneerd hout

Geïmpregneerd hout verwijst naar vurenhout dat met een bepaalde zoutoplossing is behandeld, waardoor het beter bestand is tegen onder andere rotting en insecten.

 • Relatief goedkoop.
 • Niet zo duurzaam.
Een dubbel geïmpregneerde houten garagepoort.

Tuinpoort van metaal

Metalen poorten gaan tot drie keer langer mee dan houten poorten. Ze passen erg goed bij moderne en strakke woningen. Hieronder geven we twee soorten metalen poorten met hun specifieke kenmerken.

Smeedijzeren tuinpoort

 • Sterk materiaal.
 • Erg duurzaam.
 • Heeft een hoge kostprijs, maar kan gemakkelijk een leven lang meegaan.

Aluminium poort

 • Sterk materiaal.
 • Licht materiaal, waardoor het gemakkelijk te openen en te sluiten is.
 • Geen onderhoud.
Een metalen poort met een industriële look.

Welke materialen worden er gebruikt voor carports?

Carports kunnen bestaan uit hout, aluminium en staal.

 • Een aluminium carport is onderhoudsvrij, duurzaam en heeft een moderne uitstraling.
 • Een houten carport biedt een warme uitstraling, is goedkoper dan aluminium, maar vereist regelmatig onderhoud.
 • Een stalen carport is duurder, maar zeer stevig en duurzaam, en kan elk type dak dragen.

Wat zijn de mogelijkheden voor mijn nieuwe raam?

Eerst moet je beslissen of je ramen, deuren of beide wil plaatsen. Voor extra doorgangen zijn deuren ideaal, terwijl vaste ramen geschikt zijn voor nieuwe werkruimtes zoals een bureau.

Vervolgens kies je het type ramen of deuren, zoals schuiframen voor een open verbinding met het terras of een draairaam.

Daarna is de materiaalkeuze voor de kozijnen van belang. Hout biedt charme en is eenvoudig te repareren, terwijl staal extra veiligheid biedt.

Tot slot kan je kiezen uit diverse soorten beglazing voor je ramen zoals mat, gehard, gekleurd of zonwerend glas. Als je een deur laat installeren kan je daar ook glas in verwerken met zijlicht of bovenlicht.

Ook interessant voor jou:

Welke soorten garagepoorten bestaan er?

+
Als je op zoek bent naar een nieuwe garagepoort, heb je keuze uit ongeveer vijf verschillende soorten.
1. Sectionale poort
2. Horizontale schuifpoort (ook een vorm van sectionale poort maar dan horizontaal)
3. Vleugelpoort
4. Kantelpoort
5. Rolpoort

Hoe kun je garagepoorten herstellen?

+
Het is afhankelijk van de ernst en complexiteit van de schade of je je garagepoort zelf kan herstellen. Een kleine deuk kan je zelf nog repareren maar bij andere problemen wordt het moeilijk om dit zelf te doen. Als je een elektrische garagepoort hebt, zou je eerste reflex moeten zijn om deze uit te schakelen. Controleer nadien de gebruiksaanwijzing en analyseer de automatische garagepoort.

Als je geen technische vaardigheden hebt of niet vertrouwd bent met reparatie dan is het noodzakelijk om een expert in te schakelen. Ook als de schade te ernstig is zoals een gebroken poort, zul je dit waarschijnlijk niet zelf kunnen oplossen. Ten slotte, als je verzekerd bent tegen schade, is het vanzelfsprekend het beste om een professional in te schakelen.

Waarom zou je kiezen voor een elektrische poort?

+
Steeds meer mensen kiezen voor automatische poorten vanwege het gemak, vooral tijdens slecht weer. Daarnaast bieden automatische poorten extra veiligheid met sluitwerk dat driemaal sterker is dan gewone sloten.

Voor mensen die afgelegen wonen of slecht ter been zijn, is het gevoel van veiligheid en comfort van automatische poorten ideaal. Bovendien dragen ze bij aan een esthetische verbetering van de woning.

Heb je behoefte aan extra info of advies op maat? Vul het formulier in en kom in contact met specialisten

Nu je meer weet over de verschillende soorten poorten, ben je goed voorbereid om de juiste keuze te maken. Vergeet niet dat het installeren van een poort of repareren van een poort een vak apart is. Overweeg om een specialist in te schakelen voor advies en installatie. Vraag een offerte aan en laat ons team je helpen de juiste expert te vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Welk type garagepoort wenst u (of heeft u)?
3*. Welk materiaal verkiest u voor de garagepoort?
4*. Wanneer wenst u het project op te starten?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.