Sectionale poorten

sectionaalpoort

Sectionale poorten in een garage bieden veel toegevoegde waarde. Het bespaart namelijk veel ruimte doordat de deur wordt opgerold en naar boven via het plafond schuift. Dit maakt het mogelijk om je auto dicht bij de garagepoort te parkeren, omdat de deuren recht omhoog gaan en geen zijwaartse kantelbeweging maken. Bij kantelpoorten gebeurt dit wel, waardoor je aan de voorzijde van je garage extra ruimte moet incalculeren.

Lijkt het jou ook een goed idee om zo’n sectionale schuifpoort te installeren? In dit artikel lees je hoe dit type poort werkt, wat er zoal mogelijk is én uiteraard wat de prijzen zijn!

Ontvang GRATIS advies en offertes

Hoe werkt een sectionale garagepoort?

Een sectionale poorten gaat op twee manieren open en dicht: verticaal of zijdelings.

Bij zijdelingse sectionale poorten rolt de deur niet via het plafond, maar via de muur open. Het maakt daarbij niet uit of je bijvoorbeeld met een rondboog of een andere afwijkende muurvorm te maken hebt, want via maatwerk is er altijd een passende oplossing te vinden.

De ruimte waar de sectionale poort omhoog of opzij rolt, wordt ook wel de omkasting genoemd. Deze is zo ontworpen dat er zoveel mogelijk vrije ruimte overblijft in de garage. Staat de poort open en dus tegen het plafond aan? Dan is het nog steeds mogelijk om alle ruimte in de garage te blijven benutten, zoals het ophangen van bijvoorbeeld lampen of een skibox aan het plafond.

Sectionale poorten bedienen

De garagepoorten zijn handmatig, door middel van een schakelaar, via een afstandsbediening of via een app op je smartphone te openen en sluiten. Die laatste twee opties zijn vaak prijziger, al is het natuurlijk wel heel handig dat je de poort al kunt openen als je nog aan komt rijden in je auto!

Twijfel jij nog tussen een poort met handschakelaar of eentje met een afstandsbediening? Vraag dan een offerte aan via onze gratis offertedienst om de prijzen te vergelijken.

Het prijskaartje is voor veel mensen namelijk één van de bepalende factoren bij het kiezen van een nieuwe poort.

Veiligheid

Je hoeft niet bang te zijn dat de garagepoort naar beneden valt als hij open staat. Deze is namelijk beveiligd dankzij dubbele trekveren en dubbele kabels die de panelen goed op hun plek houden. Mocht het in zeldzame gevallen toch gebeuren dat een veer of kabel plotseling afbreekt, dan is er ook nog een beschermkap die ervoor zorgt dat deze veer of kabel op een veilige manier wordt opgevangen. Geen zorgen dus als je er net onder staat!

sectionaalpoorten

Ontvang GRATIS advies en offertes

Wat is er allemaal mogelijk?

Als je je aan het oriënteren bent, dan kom je er vrij snel achter dat er verschillende soorten sectionale poorten mogelijk zijn. Het eerste onderscheid maken we in de paneelsoorten. Deze worden grofweg in vier verschillende stijlen verdeeld:

  1. Vlak
  2. Plank
  3. Gelijnd
  4. Cassette

Vlak
Houd je van een minimalistische uitstraling? Dan zijn vlakke sectionaalpoorten een goede optie. De panelen zijn vlak en hebben geen profiel, waardoor het geheel een strakke uitstraling krijgt.

Plank
Een sectionale poort in een plank-uitvoering geeft een klassieke uitstraling als het in hout wordt uitgevoerd. Echter bestaan er ook kunststof of metalen varianten van dit type poort. Meestal worden er zo’n vier tot vijf planken van 12 tot 14 centimeter breed verdeeld over één paneel.

Gelijnd
Een gelijnde of geribbelde garagepoort herken je aan de gelijkmatige horizontale (maar soms ook verticale) stroken van zo’n 10 centimeter breed. In een houten uitvoering geeft dit type deur een tijdloze uitstraling.

Cassette
Bij een garagepoort in cassette-uitvoering bestaat het houten paneel uit gelijkmatige, fraaie rechthoekige vakken (de “cassettes”). Deze stijl zie je vaak terug bij nieuwbouwhuizen, villa’s en monumentale panden.

sectionaalpoort rolpoort

Sectionale poorten in RAL kleuren

Ook qua kleuren valt er veel te kiezen. In overleg met de leverancier zijn sectionale poorten namelijk in een tal van RAL kleuren te verven. Uiteraard kun je met een sectionale poorten bouwpakket ook zelf aan de slag met een verfkwast. De panelen moeten dan zowel aan de buitenkant als de binnenkant worden voorzien van meerdere lagen hoogwaardige lakverf. Deze verf moet van duurzame kwaliteit zijn en is daarnaast weerbestendig en eenvoudig te reinigen. Ook goed om te weten is dat niet alleen de poort zelf, maar ook de panelen, lateipaneel en de wikkelasbekleding in dezelfde kleur kan worden geverfd (indien gewenst).

Meer weten? Lees dan ook dit artikel: Hoe garagepoorten schilderen?

Tip: geef bij het aanvragen van een offerte alvast aan welke kleur je wenst, zodat de leverancier meteen de juiste verfprijs paraat heeft en je dus ook een beter beeld krijgt van het totale kostenplaatje.

Extra opties

Verder zijn er een aantal extra dingen mogelijk bij een sectionale garagepoort. Ter inspiratie lees je hieronder een aantal van de populairste opties.

Beglazingselementen
Wil je graag meer lichtinval in de garage? Kies er dan voor om extra beglazing van kunststof ruiten in de garagepoort te laten plaatsen. Deze ruiten worden bij sectionale poorten over de gehele profielbreedte geplaatst. Hoe groot de beglazingselementen dan precies zijn, hangt dus af van de breedte van de poort.

Ventilatieroosters
Voor extra frisse lucht in de garage is het een optie om ventilatieroosters te laten bouwen. Dit is met name goed ter voorkoming van schimmels en nare luchtjes, vooral bij gesloten garages. De ventilatieroosters worden gemaakt van hoogwaardige kunststof en zijn makkelijk proper te houden door het met een vochtig doekje af te nemen.
Net zoals bij de beglazingselementen worden de roosters ook over de gehele profielbreedte geplaatst en is de grootte van de roosters dus afhankelijk van de breedte van de poort.

prijs van de sectionaalpoort

Zijdelingse sectionale poorten

Normaliter schuiven de panelen van sectionale garagepoorten verticaal via het plafond omhoog, maar het is ook mogelijk om voor zijdelingse sectionale poorten te kiezen. Bij dit type opent de deur langs de binnenmuur in plaats van het plafond.

Het grote voordeel van zo’n zijdelingse variant is ook dat de poort tevens als inloopdeur te gebruiken is. Je hoeft hem alleen een klein beetje open te zetten als je bijvoorbeeld snel je fiets wilt pakken.

Daarnaast is het ook een goede oplossing als de installatie van een gewone sectionaalpoort niet voorspoed verloopt, omdat het simpelweg niet mogelijk is om de panelen via het plafond in te laten klappen.

De werking van het mechanisme is bij een zijdelings sectionale poort verder hetzelfde als bij een verticale versie. Daarom is de prijs van een zijdelingse sectionaalpoort ook vergelijkbaar met de “gewone” variant. Wel moet je dan uiteraard een volledige vrije muur in de garage tot je beschikking hebben om het mechanisme zijn werk te laten doen!

Ontvang GRATIS advies en offertes

Materiaal kiezen

De panelen van een sectionale poort bestaat meestal uit aluminium met daarin polyurethaan hardschuim. Ook is het mogelijk om voor hout, PVC of andere metaalsoorten te kiezen.

Aluminium

Aluminium in combinatie met polyurethaan hardschuim wordt veel gekozen omdat dit materiaal erg licht qua gewicht is, maar tegelijkertijd ook erg sterk. Daarnaast vraagt het ook vrijwel geen onderhoud en biedt het een goede isolatie. Ook is aluminium makkelijk in allerlei kleuren te verven en past het dus bij verschillende huisstijlen.

Meer lezen?: Aluminium garagepoorten

Hout

Sommige mensen vinden de warme en karakteristieke uitstraling van hout erg mooi en kiezen daarom voor sectionale poorten van hout. Helaas vraagt hout wel iets meer onderhoud en is de levensduur niet zo lang, vergeleken met de andere genoemde materialen. Ook is hout een relatief zwaar materiaal, dus heb je wat sterkere veren en kabels nodig om de panelen goed op hun plek te houden. De prijzen van sectionale poorten van hout liggen bovendien gemiddeld genomen wat hoger dan bijvoorbeeld kunststof.

Meer lezen?: Houten garagepoorten

PVC (kunststof)

PVC kunststof is een goedkoop materiaal, dus zeer geschikt als je op zoek bent naar een lage
sectionale poorten prijs. Ook is het materiaal net zoals aluminium erg licht, al is kunststof wel iets minder stevig. Echter is het voor een normale garage in een woning prima geschikt!
Kunststof is daarnaast ook in verschillende kleuren en afwerkingen te verkrijgen en het vraagt bovendien weinig onderhoud.

Meer lezen?: PVC garagepoorten

sectionaalpoort onderdelen

Sectionale poorten onderhouden

Om ervoor te zorgen dat de garagepoort zo soepel mogelijk open en dicht gaat, kun je hem het beste tweemaal per jaar smeren.

Een sectionale poort smeren doe je enkel aan de binnenzijde van de poort met een speciaal vuilafstotend smeermiddel, wat bij vrijwel alle bouwmarkten en leveranciers van garagepoorten te bestellen is. Het middel moet op alle bewegende sectionale poorten onderdelen zoals de assen, lager en de scharnieren worden gespoten.

Let er echter op dat het goedje NIET op de motor en de motorrails komt.

Meer lezen?: Onderhoud van een garagepoort

Hoeveel kost een sectionale garagepoort ongeveer?

Uiteraard is het ook belangrijk om van sectionale poorten de prijs te weten. Aangezien de kosten van meerdere factoren afhankelijk zijn, waaronder de grootte van je garage en jouw wensen qua materiaal, wordt het lastig om een concreet bedrag te noemen. Om je toch enigszins een idee te geven, staan hieronder richtprijzen vermeld.

Afmetingen garagepoortPrijs
250 cm x 200 cm€ 675
250 cm x 250 cm€ 825
300 cm x 300 cm€ 975
350 cm x 350 cm€ 1.175

De bovengenoemde bedragen gelden voor sectionale poorten met standaard afmetingen en zonder allerlei extra opties zoals elektrische bediening of speciale afwerkingen. Ook is het natuurlijk voordeliger om zelf een sectionale poorten bouwpakket aan te schaffen en te klussen. Dit wordt echter afgeraden als je geen verstand van garagepoorten hebt, want het is best een ingewikkeld precisiewerkje.

Daarom volgt hieronder nog een gemiddelde prijzenlijst van de bijkomende kosten, mocht je ervoor kiezen om het installeren door een expert te laten doen.

Montagekosten (inclusief demontage oude garagedeur)€ 450
Inmeten€ 80
Op maat laten maken€ 120
Afwijkende RAL kleur laten mengen€ 200
Motor (aangedreven door riem)€ 160
Intercom€ 70

Andere factoren die prijsbepalend zijn

Andere prijsbepalende factoren zijn uiteraard het soort materiaal en de afmetingen van de poort. Sectionale poorten van hout zijn bijvoorbeeld doorgaans duurder dan kunststof opties. Ook zijn automatische garagepoorten die verbonden zijn met je smartphone of bestuurbaar zijn met een afstandsbediening stukken prijziger. Het maakt overigens niet uit of je een verticale of zijdelingse versie hebt, want de prijs van een zijdelingse sectionaalpoort is vergelijkbaar met de verticale optie.

Ontvang GRATIS advies en offertes

Gemiddelde sectionale poorten prijs

Houd er dus rekening mee dat de bovengenoemde prijzen voor sectionale poorten slechts een indicatie zijn. Het ontwerpen en plaatsen is namelijk maatwerk en gaat dus in nauwe samenwerking met de leverancier. Het is daarom moeilijk één vaste prijs te noemen.

Ben jij benieuwd hoeveel geld jij aan je garagepoort kwijt zal zijn? Vraag dan gerust (gratis en vrijblijvend!) offertes aan bij verschillende garagepoortbedrijven. Niet ieder bedrijf koopt namelijk precies dezelfde materialen in en daarnaast zullen de arbeidskosten ook van bedrijf tot bedrijf verschillen. Door de verschillende offertes met elkaar te vergelijken, krijg je ook een veel beter beeld wat de gemiddelde prijs in jouw specifieke situatie geldt!

sectionale poorten hout

Krijg ik voor sectionale poorten een premie, subsidie of tegemoetkomingen?

In sommige gevallen is het mogelijk om voor sectionale poorten een premie aan te vragen, waardoor je dus geld bespaart.

Vanaf 2015 helaas geen beveiligingspremie meer

Tot 2015 was het nog mogelijk om een belastingvermindering van maximaal €720 te krijgen voor het beveiligen van je garagepoort. Deze moest dan voldoen aan weerstandsklasse 2. Dit houdt in dat de poort minstens drie minuten bestand moet zijn tegen pogingen tot inbraak met werktuigen als een schroevendraaier of tang. Alleen is deze regeling dus helaas sinds 2015 komen te vervallen.

Aanpassingspremie voor senioren

In Vlaanderen/België geldt voor garagepoorten momenteel alleen de zogeheten aanpassingspremie.

In dat geval kun je tot 50% van de prijs terugkrijgen. Deze regeling is bedoeld voor bewoners die de leeftijd van minimaal 65 jaar hebben en een bestaande garagepoort willen automatiseren. Helaas geldt de aanpassingspremie dus niet voor jongere aanvragers onder de 65 en ook niet als je een volledig nieuwe garagepoort in huis wilt (laten) bouwen.

sectionale poorten premie

Voor- en nadelen van sectionale poorten

Tenslotte lees je hieronder nog de verschillende voor- en nadelen van sectionale poorten samengevat. Door deze op een rijtje te zetten, is het immers mogelijk om een weloverwogen keuze te maken!

Voordelen

  • Makkelijk te bedienen. De meeste sectionale poorten zijn geautomatiseerd en open je dus door een druk op de knop van je afstandsbediening of muurschakelaar.
  • Het bespaart ruimte. Het eerste en het belangrijkste voordeel is dat een sectionale poort veel ruimte bespaart, zowel binnen als buiten de garage. De deur van zo’n poort steekt namelijk niet boven de oprit of het voetpad uit. Ook steekt hij niet schuin de garage in, waardoor je nog normaal rechtop in de garage kunt staan. Ideaal voor bijvoorbeeld kleine garages!
  • (Vrijwel) alles is mogelijk! Zoals je al hebt kunnen lezen, is er heel veel mogelijk qua materiaal, uitvoering, modellen en kleuren. Veel sectionale poorten zijn namelijk maatwerk waardoor er voor iedere garage wel iets passends te vinden is.

Nadelen

  • Prijzig. Doordat ze vaak op maat wordt gemaakt, zullen de prijzen van sectionale poorten ook een stuk hoger liggen. Daarom geven we graag als tip mee om vooral offertes bij verschillende aanbieders aan te vragen. Er bestaat namelijk standaard sectionale poorten prijs en als je prijzen met elkaar vergelijkt, kom je uiteindelijk op de goedkoopste optie uit en bespaar je zo dus extra geld!
  • Geen extra deur, raam of kattenluik. Vanwege het integrale rolmechanisme naar boven of naar de zijkant, moeten de panelen van een sectionele garagepoort zo egaal mogelijk zijn. Een Beglazingselement van kunststof is dan wel mogelijk, maar een echt glazen raam, kattenluik of kleinere deur in de garagepoort monteren is niet mogelijk.
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Wat wenst u?

2. Welk type garagepoort wenst u (of heeft u)?

3. Welk materiaal verkiest u voor de garagepoort?

4. Wanneer wenst u het project op te starten?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.