Hoe onderhoud je een garagepoort?

Als je je garagepoort goed onderhoudt, verleng je de levensduur hiervan aanzienlijk. Het onderhouden van een garagepoort is helemaal geen ingewikkeld of tijdrovend karwei. Het is gewoon een kwestie van even doen. In dit artikel komt aan bod hoe je een garagepoort in topconditie houdt. Er zijn heel veel zaken die je zelf kunt doen als het gaat om het onderhoud van de garagepoort, maar er zijn ook onderhoudsaspecten die je aan de vakman moet overlaten.

onderhoud garagepoort

Waarom een garagepoort onderhouden?

Van een garagepoort wil je natuurlijk zo lang mogelijk gebruik maken. Ondanks dat de huidige garagepoorten weinig onderhoud vergen, is het toch van belang dat je deze regelmatig een ‘opfrisbeurt’ geeft. Bij goed onderhoud verleng je de levensduur van de garagepoort immers aanzienlijk. Ook wordt de kans op een storing veel kleiner. Daarnaast heb je ook een duidelijk overzicht van de onderhoudskosten. Het is veel handiger om af en toe een klein bedrag aan deze noodzaak te betalen dan ineens een fors bedrag, omdat je nooit onderhoud hebt gepleegd aan de garagepoort.

Een garagepoort reinigen

Een heel belangrijk aspect, dat je zeker niet moet onderschatten, is het regelmatig reinigen van de garagepoort. Hiermee houd je de garagepoort mooi en schoon. Het poetsen van de garagepoort kan als volgt:

 • Spoel beide zijden van de garagepoort af met water om het meeste vuil te verwijderen.
 • Zeep de hele poort in. Gebruik hiervoor een zachte spons en groene zeep of allesreiniger. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen of schuursponsjes.
 • Spoel de hele poort af met water en laat de poort drogen.

Als je dit enkele keren per jaar doet, blijft de garagepoort fris en helder en kunnen er zich geen schimmels of algen aan hechten. Dat zorgt ervoor dat je poort niet wordt aangetast en dat ze vele jaren langer meegaat dan wanneer dit niet gebeurt.

garagepoort reinigen

Een garagepoort behandelen

Om te voorkomen dat je vaker onderhoud moet doen aan de garagepoort dan je zou willen, kun je nog allerlei zaken uitvoeren om te voorkomen dat er slijtage of andere problemen optreden. Deze zetten we ook even op een rijtje:

 • Bescherm het poortblad door een autowas aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat overtollig vocht wordt afgevoerd.
 • Vet alle rubberafdichtingen in met vaseline. Zo blijven ze soepel.
 • Controleer alle afdichtingen op schade, slijtage of krimp. Het is beter om in te grijpen als de probleempjes nog klein zijn! De kost zal dan immers ook ‘kleiner’ zijn!
 • Het smeren van de veren van een garagepoort is ook regelmatig nodig. Dat is trouwens heel eenvoudig! Smeer gewoon wat geschikte olie op de torsieveren door er met een in olie gedrenkte doek overheen te gaan.
 • Smeer de loopvlakken van de rails in met vaseline. Verwijder ook het vuil hierin.
 • Smeer de lagers van de looprollen of loopwielen van een garagepoort, de lagers van de as en de scharnierpennen in met olie.
 • Kijk of de vergrendeling nog soepel werkt en smeer deze eventueel ook in met olie. Indien er andere problemen zijn, grijp je ook best snel in. Hoe eerder je erbij bent, hoe makkelijker het probleem meestal te verhelpen is.

Het beste kun je na drie maanden een inspectie uitvoeren of alle onderdelen nog goed beschermd zijn. Na zes maanden dien je bovenstaande handelingen te herhalen.

garagepoorten onderhouden

Welk onderhoud laat je over aan de bevoegde en erkende monteur?

Er zijn zaken die je simpelweg niet zelf kunt doen vanwege het ontbreken van de juiste technische kennis. Dit moet je dan ook overlaten aan een vakman. Een monteur zal onder meer naar de volgende zaken kijken:

 • Nakijken van het balanceersysteem en deze zo nodig opnieuw afstellen. Dit is geen eenvoudig klusje! Als je het zelf wil doen, is het dus van groot belang dat je er verstand van hebt.
 • Controle en eventueel smeren van de veren van een garagepoort en deze opnieuw op spanning brengen.
 • Het testen van de onderloopbeveiliging.
 • Controle van de verbinding tussen de kabeltrommel en de as.
 • Controle van de ophanging van de poort.
 • Het controleren van de looprol op slijtage en vrije bewegingsruimte
 • Het controleren van de veerbreukbeveiliging volgens de instructies in de handleiding.
 • Het eventueel opnieuw instellen van de afstandsbediening en motor. Sowieso is het verstandig om bij problemen altijd een vakman in te schakelen. De elektronische onderdelen zijn vaak erg moeilijk zelf te vervangen.

Probeer toch één keer om de twee jaar een erkende monteur te laten langskomen om bovenstaande zaken te controleren en eventueel te repareren. Je hebt dan de meeste kans dat je garagepoort in optimale conditie blijft en storingsvrij is.

garagepoort onderhoud

Wat kost het onderhoud van de garagedeur?

De zaken die jezelf kunt doen om je garagepoort te onderhouden, vergen nauwelijks kosten. Je bent alleen geld kwijt aan wat schoonmaakmiddelen en eventueel vervangende onderdelen. De erkende monteur brengt de tijd die hij bezig is met de inspectie in rekening. Mochten er reparaties moeten worden uitgevoerd, zal hij hiervoor een offerte maken. Voor inspectie van de garagepoort rekent een monteur ongeveer veertig euro per half uur (exclusief btw).
Bij een groot onderhoud kan het dus best zijn dat je wat geld kwijt bent. Echter is het nog altijd beter dan een volledig nieuwe garagepoort te moeten kopen, want dat kost nogal wat geld! Over precieze prijzen van een nieuwe garagepoort kan je hier meer lezen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Wat wenst u?

2. Welk type garagepoort wenst u (of heeft u)?

3. Welk materiaal verkiest u voor de garagepoort?

4. Wanneer wenst u het project op te starten?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
garagepoort onderhouden