Hoe onderhoud je een garagepoort?

Wil je weten hoe je je garagepoort het best kunt onderhouden? Lees verder en ontdek waarom onderhoud belangrijk is, hoe je je poort schoonmaakt en behandelt. We vertellen ook wat je aan een vakman kunt overlaten en wat je zelf kunt doen, inclusief de kosten en antwoorden op veelgestelde vragen.

Waarom een (elektrische) garagepoort onderhouden?

Over het algemeen hebben garagepoorten weinig onderhoud nodig. Maar waarom zou je ze toch onderhouden? Door ze te onderhouden, blijven ze er niet alleen mooier uitzien, je verlengt er ook de levensduur van.

Regelmatig onderhoud van een elektrische garagepoort vermindert de kans op storingen aanzienlijk. Zo blijft de poort betrouwbaar en voorkom je toekomstige problemen.

Daarnaast kan regelmatig onderhoud ervoor zorgen dat je niet onverwachts voor hoge kosten komt te staan. Het is immers prettiger om af en toe een klein bedrag aan onderhoud uit te geven dan dat je in één keer een enorm bedrag moet betalen voor een reparatie omdat je het onderhoud voor een langere tijd verwaarloosd hebt.

Op zoek naar advies over het reinigen van je garagepoort?
Vraag advies aan specialisten en leer hoe je je garagepoort kunt reinigen en onderhouden.
arrow Ontvang offertes

Hoe garagepoort kuisen en reinigen?

Het goed schoonhouden van je poort is erg belangrijk. Je wilt natuurlijk dat je garagepoort in topconditie blijft. Je kunt je poort op de volgende manier schoonhouden:

  1. Spoel eerst beide kanten van je poort af met alleen water. Dit zorgt ervoor dat het meeste vuil er al af gaat.
  2. Smeer de poort vervolgens in met zeep. Gebruik hiervoor een zachte spons en een mild reinigingsmiddel of gewoon groene zeep.
  3. Ten slotte spoel je je garagepoort weer volledig af met alleen water en laat je de poort drogen.
Zwarte garagepoort kuisen en reinigen.

Een garagepoort behandelen

Je kunt de garagepoort ook behandelen om te zorgen dat je deze zo min mogelijk hoeft te onderhouden. Dit kan op een aantal manieren.

Indien je een sectionale garagepoort hebt, kun je de rails af en toe met vaseline insmeren. Dit zorgt ervoor dat de rails minder snel slijten.

Ook kun je af en toe controleren of de vergrendeling nog goed werkt. Om ervoor te zorgen dat deze soepel blijft werken, kun je deze met olie insmeren.

Je kunt ook de rubber afdichtingen invetten met vaseline zodat ze soepel blijven. Verder kun je de lagers van de loopwielen en de scharnierpennen insmeren met olie.

Op zoek naar een expert?
Vraag hier je offertes aan!

Welk onderhoud laat je over aan de bevoegde en erkende monteur?

Je kunt natuurlijk niet elk probleem zelf oplossen. Sommige problemen vergen extra technische kennis. Hierbij kan een erkend technicus je helpen. Ook kan dit als je je garagepoort grondig wilt laten nakijken. Denk hierbij aan zaken als:

  • De onderloopbeveiliging uittesten.
  • De looprol inspecteren op slijtage.
  • De veren dubbelchecken, smeren en indien nodig terug op de juiste veerspanning brengen.
  • Controleren of de poort goed is opgehangen.
  • Eventuele problemen met de motor verhelpen.
  • Eventuele problemen met de afstandsbediening verhelpen.
Garagepoort schoonmaken met doekje.

Wat kost het onderhoud van de garagedeur?

De meeste zaken rondom het onderhoud zullen je nauwelijks iets kosten. Je kunt het meeste namelijk zelf doen. Je bent hooguit wat kwijt voor een paar schoonmaakspullen en eventuele onderdelen voor je poort.

Een erkend specialist zal een bepaald tarief rekenen op basis van tijd. Meestal ligt dit bedrag tussen de 35 en 50 euro per half uur. Als er een echte reparatie moet plaatsvinden, zal hiervoor een offerte worden opgesteld.

Als er dus echt een grote klus is, kan het zijn dat je daar redelijk wat voor moet betalen. Je zult echter nog steeds een stuk goedkoper uit zijn dan wanneer je een hele nieuwe poort zou kopen.

Ook interessant voor jou:

Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Hoe garagepoort smeren?

+
Je wilt een garagepoort smeren om ervoor te zorgen dat deze soepel blijft openen en sluiten. Breng hiervoor het smeermiddel aan bij de scharnieren van de poort.

Doe de poort vervolgens voorzichtig omlaag en omhoog zodat het smeermiddel gelijkmatig verdeeld wordt. Als je hiermee klaar bent, kun je het overtollige smeermiddel verwijderen met een doek.

Hoelang gaat een sectionale poort mee?

+
Een sectionale garagepoort gaat zo’n 10 tot 20 jaar mee. Dit is afhankelijk van hoe goed je de poort onderhoudt. Als je de poort van tevoren behandelt en goed onderhoudt, dan kan een sectionale garagepoort zeker 20 jaar meegaan.

Hoe garagepoort herstellen?

+
Zeker als je technische problemen hebt, kun je deze het best door een technicus laten herstellen. Denk aan problemen met de elektriciteitsvoorziening of de veerspanning.

Een technicus kan deze snel en goed voor je oplossen. Het is niet slim om hier zelf mee aan de slag te gaan aangezien dit ook gevaarlijk kan zijn zonder de benodigde kennis.

Meer weten over het onderhouden van je garage? Vul het formulier in om advies op maat te ontvangen

Vond je dit artikel interessant en wil je er graag meer over weten? Dat kan! Laat hier je gegevens achter als je advies op maat wilt ontvangen van een erkend specialist, zodat je met hem kunt bespreken wat de slimste keuze is voor jou.

Je kunt hier ook vrijblijvende offertes van specialisten aanvragen en met elkaar vergelijken. Wij raden sterk aan om de offertes van specialisten bij jou in de buurt te vergelijken, zodat je zeker tot de beste oplossing komt voor jouw persoonlijke situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Welk type garagepoort wenst u (of heeft u)?
3*. Welk materiaal verkiest u voor de garagepoort?
4*. Wanneer wenst u het project op te starten?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.