Zijdelingse sectionaalpoort: prijs, voordelen en materialen
Wil je binnenkort een nieuwe garagepoort aanschaffen? Misschien is een zijdelingse sectionaalpoort wel iets voor jou. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten. Je leest hier namelijk wat een zijdelingse sectionaalpoort is, wat de prijs is en wat de voor- en nadelen zijn. Ook lees je of zijdelingse sectionaalpoorten veilig zijn, welke opties je eraan kunt toevoegen en van welke materialen een zijdelingse poort gemaakt kan worden.
Inhoudstafel
Wat is een zijdelingse sectionaalpoort?
Een zijdelingse sectionaalpoort is een garagepoort waarbij de poort via de zijkant openschuift. De poort schuift naar binnen langs de muur en niet omhoog langs het plafond van de garage.
Wat is de prijs van een zijdelingse sectionaalpoort?
De prijs voor een zijdelingse sectionaalpoort kan variëren tussen de 1.500 en 3.000 euro. Dit zijn echter enkel richtprijzen.
De prijs hangt af van verschillende factoren, zoals het formaat van de zijwaartse sectionaalpoort en het gebruikte materiaal. Poorten van pvc zijn bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan die van hout of aluminium.
Voordelen en nadelen van een zijdelingse poort
Een zijwaartse sectionaalpoort heeft, zoals elke poort, zijn eigen voordelen en nadelen. Hieronder nemen we beide even door.
Voordelen
Een van de belangrijkste voordelen van een zijdelingse poort is dat je deze ook eenvoudig als loopdeur kunt gebruiken. Je hoeft de poort dus niet volledig te openen als je even snel naar binnen en weer naar buiten wilt. Dit zullen de meeste mensen als erg handig ervaren.
Een ander voordeel is dat elke sectionaalpoort een uitstekende isolatie heeft. De zijwaartse sectionaalpoort heeft echter nog een extra voordeel ten opzichte van een gewone sectionaalpoort: deze bespaart nog meer warmte omdat je de deur niet altijd volledig hoeft te openen.
Ten slotte hebben deze poorten nog een belangrijk voordeel. Ze zijn ideaal als je geen ruimte aan het plafond hebt voor rails, zoals bij traditionele sectionaalpoorten.
Nadelen
Naast de voordelen is er ook een nadeel aan een zijdelingse sectionaalpoort. Je levert namelijk een stuk van de ruimte in, aangezien de poort langs de zijkant via de muur open gaat. Als opslagplaats is zo’n poort dan bijvoorbeeld wat minder geschikt.
Zijn zijdelingse sectionale poorten veilig?
Zijdelingse poorten zijn veilig, en dit is vooral te danken aan de fabrikanten die altijd de nodige veiligheidsopties toevoegen aan de poort. Denk bijvoorbeeld aan een vingerklembeveiliging.
Verticale garagepoort panelen
Een zijdelingse sectionaalpoort heeft, in tegenstelling tot een gewone sectionaalpoort, verticale panelen. Een gewone sectionaalpoort heeft juist horizontale panelen. Dit heeft te maken met de manier waarop ze openen. Alles is dus precies andersom.
Materialen zijdelingse sectionaalpoort
Voor een zijdelingse sectionaalpoort kun je verschillende materialen gebruiken. Hieronder nemen we deze even door.
Hout
Een garagepoort van hout geeft een warme uitstraling. Het past perfect bij een woning met een landelijke stijl, maar vergt wel het nodige onderhoud.
Pvc
Met een garagepoort van pvc krijg je echt waar voor je geld. Het is een stuk goedkoper dan een poort van aluminium of hout en dit materiaal heeft ook zeer weinig onderhoud nodig. Je kunt zelfs een gewone sectionaalpoort van pvc op een houten of aluminium poort laten lijken door imitaties.
Aluminium
Aluminium is het materiaal dat het meest voorkomt bij een garagepoort. Deze poorten hebben relatief weinig onderhoud nodig, ze zijn sterk en ook nog eens licht. Je kunt deze poorten ook afwerken in verschillende stijlen en kleuren.
Wat zijn mogelijke afwerkingen?
Je kunt de poort op verschillende manieren afwerken. Zo heb je de keuze tussen een poort met handmatige of automatische bediening. Ook kun je kiezen uit verschillende kleuren en designs die aansluiten bij jouw smaak.
Bestaan er sectionale garagepoorten met glas?
Het is zeker mogelijk om glas te verwerken in een sectionale garagepoort. Sterker nog, het gebeurt steeds vaker. Het heeft verschillende voordelen, waaronder veel lichtinval.
Hoe kan ik een zijdelingse sectionaalpoort aan mijn smaak aanpassen?
Dat kan zeker. Je kunt een vakman de poort volledig naar jouw smaak laten ontwerpen en bouwen. Je kunt ook kiezen welke extra’s je wilt toevoegen of juist wilt weglaten. Je hebt dus eigenlijk volledige keuzevrijheid. De prijs kan echter wel variëren afhankelijk van je keuzes.
Het formaat van een gemiddelde zijdelingse sectionaalpoort?
Bij de gemiddelde afmetingen van een zijdelingse sectionaalpoort spreken we meestal van een breedte van minimaal 1,5 meter en een breedte van maximaal ongeveer 6 meter. De hoogte van de poort ligt meestal maximaal rond de 3 meter.
Zijdelingse sectionaalpoort isoleren
Een zijdelingse sectionaalpoort heeft van zichzelf al goede isolatie. Toch kun je zelf altijd nog wat doen om de isolatie te verbeteren.
Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van rubberen strips om de kieren af te dekken. Ook kun je de garagepoort zelf nog extra isoleren, bijvoorbeeld met platen van piepschuim.
Kan ik een zijdelingse sectionaalpoort automatiseren?
Het is zeker mogelijk om een zijdelingse sectionaalpoort te automatiseren. Dit gebeurt met behulp van een motor die met het poortblad in verbinding staat.
Je opent de poort dan bijvoorbeeld met een druk op de knop van je afstandsbediening of zelfs met een app op je mobiele telefoon.
Zelf een zijdelingse sectionaalpoort plaatsen of een specialist inschakelen?
Het plaatsen van een zijdelingse sectionaalpoort is behoorlijk complex. Het is daarom zeker aan te raden om deze klus aan een ervaren specialist over te laten.
Zo ben je verzekerd van een snelle en correcte installatie, het gebruik van kwalitatief materiaal en de mogelijkheid om de garagepoort volledig naar jouw persoonlijke smaak te laten ontwerpen en bouwen.
Populaire artikelen
Ben je op zoek naar een zijdelingse sectionaalpoort voor je woning? Vul het formulier in en ontvang offertes
Ben je geïnteresseerd en wil je er graag meer over te weten komen? Dat kan zeker! Laat hier je gegevens achter om advies op maat te krijgen van specialisten bij jou in de buurt.
Ook kun je vrijblijvende offertes ontvangen van meerdere specialisten. We raden aan om meerdere offertes met elkaar te vergelijken zodat je zeker tot de beste oplossing komt voor jouw persoonlijke situatie.