Hoe een garagepoort uitbreken?

garagepoort uitbreken

Het kan gebeuren dat je je oude veren garagepoort in België wilt vervangen of jouw garagepoort wilt uitbreken. Er zijn verschillende bedrijven die het uitbreken van een garagepoort uitstekend kunnen uitvoeren, maar je kunt dit ook heel goed zelf doen. In een dag moet het zeker lukken om de garagepoort veilig te verwijderen. Al dien je wel te beschikken over wat helpende handen. Hoe het uitbreken van een garagepoort in zijn werk gaat, vertellen we in dit artikel.

Ontvang GRATIS advies en offertes

Waarom een garagepoort uitbreken?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je je oude garagepoort zou willen uitbreken. We zetten ze hieronder even voor je op een rijtje:

  • Door de leeftijd en door langdurig gebruik is de poort versleten.
  • De garagepoort is op vele plekken doorgeroest.
  • De veren zijn gesprongen en het heeft geen zin meer om ze te vervangen.
  • Er zijn geen onderdelen meer van de garagepoort te krijgen, omdat het merk niet meer bestaat.
  • De oude garagepoort heeft nauwelijks isolatie en biedt weinig veiligheid tegen inbrekers.
  • Je wilt meer gebruiksgemak door elektrische (afstandsbediening).

Wat heb je nodig voor het uitbreken van een garagepoort?

Voor je begint aan het uitbreken van de garagepoort moet je dit goed voorbereiden. Er zijn dan ook een aantal zaken die je nodig hebt:

  • De handleiding van de garagepoort
  • Een C-klem
  • Klemvergrendeling tangen
  • Een ladder
garagepoort uitbreken materiaal

Stappenplan voor het uitbreken van de garagepoort

Hieronder zullen we stapsgewijs uitleggen hoe het uitbreken van een garagepoort in zijn werk gaat.

Stap 1: Inspecteer de veren

Controleer, voor je begint, hoeveel spanning er op de veren staat. Veren zorgen ervoor dat een garagepoort gemakkelijker kan stijgen en dalen, maar hier kan erg veel spanning op staan. Er kunnen trekveren of torsieveren aan de poort gemonteerd zijn.

In het laatste geval is het raadzaam om de veren te laten verwijderen door een erkende monteur. Het is namelijk best een ingewikkelde en gevaarlijke klus om torsieveren zelf te verwijderen.

Stap 2: Ontkoppel de elektrische bediening (optioneel)

Als je een garagepoort hebt met een elektrische bediening dan ontkoppel je deze eerst. Zorg dat de draden van de motor uit het stopcontact zijn gehaald en dat de draden die in verbinding staan met de poort los zijn gemaakt.

Als je de motor niet meer gebruikt voor een eventuele nieuwe garagepoort, verwijder je deze helemaal door hem los te schroeven van het plafond.

Stap 3: Verwijder de veren

Til de poort een ietsje op om zo de spanning die op de veer staat te verlagen. Bevestig de klemmen om beide zijden van de veer en ontmantel ze voorzichtig met de klemvergrendeling tangen. Neem tijdens dit werkje goed je veiligheid in acht.

Stap 4: De poort zelf verwijderen

Doordat de veren zijn verdwenen kan de poort zelf nu ook verwijderd worden. Laat de poort zakken en schuif er een blok onder, zodat hij gedeeltelijk open blijft staan. Verwijder nu alle beugels en moeren waarmee de armen van het poortblad aan de deurstijl bevestigd zijn. Dit karwei moet je zeker met hulp uitvoeren.

Stap 5: Verwijder de deurstijl

Het laatste wat je nu nog moet verwijderen is de deurstijl. Hopelijk valt deze eenvoudig los te schroeven van het kozijn. Zo niet, dan zal je met een koevoet moeten wrikken tussen de stijl en het kozijn om de stijl los te krijgen. Als je een nieuwe poort gaat plaatsen, kan het eventueel zo zijn dat je de deurstijl nog kunt behouden voor de volgende deur.

Ontvang GRATIS offertes

Wanneer een garagepoort veer vervangen?

Een teken van falende veren is wanneer je hoort dat de elektrische deuropener begint te spannen terwijl hij probeert de deur op te tillen. Op dit punt is het tijd om de veren te vervangen.

Verouderde deurveren kunnen ook plotseling breken. Daardoor kan de deur heel hard dichtslaan. Als je aanwezig bent wanneer een veer breekt hoor je een heel hard geluid als een geweerschot. De breuk treedt meestal op wanneer de veer volledig is belast, uitgerekt of tot zijn volledige spanning is gedraaid.

Wanneer een veer breekt, zal de deur plotseling erg zwaar aanvoelen wanneer je hem met de hand probeert te openen en een automatische garagedeuropener kan de deur waarschijnlijk niet meer optillen.

Hoe een garagepoort veer vervangen?

Je start best bij het verwijderen van de pin die de veer tegenhoudt zodat de veer vrijkomt. Daarna schroef je de spankop los. Eens die los is kan de veer vrij bewegen. Daarna draai je de middenkoppeling los die de 2 assen met elkaar verbindt.

De oude veer verwijder je dan van de as en je brengt de nieuwe veer aan. Dan ga je de nieuwe veer aanspannen. Je schakelt hier best een professional voor in.

uitbreken garagepoort

Hulp nodig?

Zoals je ziet, is dit nog geen eenvoudige klus. Bovendien is het aangeraden om dit niet alleen te doen om ongevallen te voorkomen, de klus sneller te klaren en om geen extra schade aan te richten. Wil je liever hulp van professionals inschakelen?

Vraag dan een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het uitbreken van je garagepoort. (vermeld wel bij de opmerkingen dat het gaat om het uitbreken van een garagepoort)

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Wat wenst u?

2. Welk type garagepoort wenst u (of heeft u)?

3. Welk materiaal verkiest u voor de garagepoort?

4. Wanneer wenst u het project op te starten?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.