Problemen met sectionale poort: oorzaken en oplossingen
Een sectionale poort is zeer gebruiksvriendelijk en gemakkelijk. Toch zijn problemen en mankementen niet onvermijdelijk, bijvoorbeeld aan de motor, het rolsysteem, de veren of de kabels. Ontdek hier de meest voorkomende oorzaken van technische problemen en hoe ze opgelost kunnen worden.
Inhoudstafel
Welke problemen kunnen zich voordoen bij sectionale poorten?
Het is belangrijk om de problemen met je sectionale poorten tijdig en juist te identificeren. Bij sommige oorzaken kun je zelf een eenvoudige herstelling uitvoeren, voor andere problemen contacteer je het beste een vakman.
1. De poort maakt piepende of krakende geluiden
Wanneer je sectionale poort piept of kraakt, is er waarschijnlijk een probleem met de looprollen. Om je poort vlot te laten bewegen, moeten de looprollen steeds goed gesmeerd zijn.
Smeren doe je het beste twee keer per jaar en alleen aan de binnenkant van je poort. Zo voorkom je slijtage waardoor je garagepoort veel langer meegaat.
Als je de looprollen van je poort smeert, zorg er dan voor dat de stroomvoorziening is afgesloten. Er mag geen spanning meer op je poort staan.
2. De sectionaalpoort opent niet meer
Als je automatische garagepoort niet meer opent, kunnen er verschillende oorzaken aan de basis liggen. Zo kun je te maken hebben met een kapotte motor.
Dat is eenvoudig te controleren door de motor uit te schakelen en je poort handmatig open en dicht te doen. Als dat lukt, is de motor het probleem.
Een andere oorzaak is een defecte afstandsbediening. Dan is er een probleem met de handzender of de ontvanger. Een afstandsbediening voor automatische garagepoorten is vrij goedkoop, dus het is voordeliger om een nieuwe te kopen dan de oude te herstellen.
Zorg er wel voor dat de bediening overeenkomt met het systeem van je poort. Vraag dat zeker na in de winkel of aan een specialist. Vervang bovendien eerst de batterijen om te controleren of de afstandsbediening wel degelijk defect is.
Andere mogelijke oorzaken zijn gebroken veren, kapotte kabels of storingen in de stroomvoorziening. Om het exacte probleem te vinden, kun je het beste een specialist of technieker inschakelen. Voorkom foute conclusies en bijgevolg extra kosten.
3. De sectionale poort opent wanneer je het sluit
Wanneer je garagepoort niet meer volledig sluit, is de veerspanning waarschijnlijk slecht afgesteld. Dit kan verholpen worden door de veren van je poort terug aan te spannen. Oude versleten veren kun je beter meteen vervangen.
Zo vermijd je dat je na een paar weken met hetzelfde probleem zit. Het is sterk afgeraden om zelf de veerspanning te regelen, omdat dit grote risico’s inhoudt voor jezelf en de poort. Contacteer hiervoor een specialist.
4. Veer van sectionaalpoort is gebroken
Als je automatische poort niet meer open of dicht gaat en er is geen probleem met de motor, dan is waarschijnlijk één (of beide) veren gesprongen.
Je zult nieuwe veren moeten laten plaatsen door een technieker. Forceer de poort zeker niet! Zo vermijd je extra schade en kosten.
5. Kabel van de sectionale poort vertoont slijtage
De kabels van je sectionale poort moeten veel werk leveren en zijn daarom vrij gevoelig voor slijtage. Langzaamaan rafelen de kabels uit. Hoe vaker je de poort gebruikt, hoe sneller de kabels slijten.
Goed onderhoud is daarom belangrijk. Het is aangeraden om je kabels om de 5 jaar te vervangen (of sneller bij intensief gebruik).
Het onderhoud van je kabels is van groot belang voor je motor. Wanneer de kabels versleten zijn, moet de motor namelijk veel meer werk leveren, waardoor zijn levensduur vermindert.
Het is minder kostelijk om je kabels te vervangen dan een hele motor. Volg de slijtage dus goed op. Wanneer de kabels van je automatische poort toch doorbreken, mag je de poort absoluut niet meer gebruiken.
Hoelang gaat een sectionale poort mee?
Een sectionale poort heeft gemiddeld een levensduur van 10 tot 20 jaar, afhankelijk van het materiaal en de uitvoering van de poort. Vooral goed onderhoud kan de levensduur nog aanzienlijk verlengen.
Laat je poort daarom frequent nakijken op slijtage aan de looprollen, motor, kabels en veren. Zo kan je sectionale poort gemakkelijk langer dan 20 jaar meegaan.
Door regelmatige inspectie vermijd je bovendien grote herstelwerken en overbodige kosten. Er is meestal 5 tot 10 jaar garantie op je poort.
Populaire artikelen
Wil je jouw garagepoort laten herstellen? Vul het formulier in en ontvang offertes op maat
Is er een defect aan je sectionaalpoort dat je niet zelf kunt herstellen? Vraag hieronder dan een gratis en vrijblijvende offerte aan. Een automatische garagepoort is niet eenvoudig te plaatsen en te repareren. Voorkom onhandig werk en extra kosten door een vakman in te schakelen die gespecialiseerd is in het herstellen van jouw specifieke garagepoort.