Tuinpoorten

tuinpoorten

Een afscheiding in de tuin is pas echt af met leuke tuinpoorten. Deze zijn er in allerlei maten, soorten en prijzen. Welke stijl je ook wilt, er is altijd wel een tuinpoort voor te bedenken. Natuurlijk gaat het er ook om dat een poort in de tuin functioneel is. Daarom gaan we in dit artikel in op de wetenswaardigheden rondom tuinpoorten: de uitvoeringen, de toepassingen en de prijzen.

Ontvang GRATIS offertes en advies

Wat zijn tuinpoorten?

Tuinpoort is eigenlijk een verzamelnaam voor diverse soorten poorten. We onderscheiden drie soorten:

  • De tuindeur
  • De schuifpoort
  • De draaipoort

Deze verschillende poorten voor in de tuin kan je maken van verschillende materialen. Diverse hout- en metaalsoorten komen hiervoor in aanmerking. Meestal sluit je een tuinpoort af met hang- en sluitwerk, maar het is ook mogelijk om deze te automatiseren.

tuinpoort garage

Tuinpoort hout

Hout is een veel gebruikte houtsoort om een tuinpoort van te maken. Dit komt omdat hout een warme en natuurlijke uitstraling heeft en dat past vaak heel goed bij de omgeving.

Ook is hout een relatief goedkoop materiaal, zodat je niet al te veel geld hoeft te betalen voor een houten tuinpoort. Er zijn verschillende houtsoorten waar je een houten tuinpoort van kunt maken.

Tropisch hardhout

Hardhout is zeer geschikt om tuinpoorten van te maken. De reden hiervoor is dat je het niet hoeft te behandelen. Ook is hardhout zeer duurzaam en daardoor gaat een dergelijk poort jarenlang (zeker 25 jaar) mee.

Een nadeel van hardhout is dat het relatief duur in aanschaf is. Doordat het zolang meegaat, valt het over de jaren bekeken wel mee, maar je moet de investering wel in een keer kunnen doen.

Europees loofhout

Bepaalde soorten Europees loofhout lenen zich uitstekend om houten tuinpoorten van te maken. Vooral de beuk, de kastanje en de eik kun je hiervoor goed gebruiken.

Ook voor deze houtsoorten geldt dat ze een hoge duurzaamheid hebben en dat ze weinig onderhoud nodig hebben. Deze houtsoorten zijn ook niet erg goedkoop, maar wel goedkoper dan tropisch hardhout.

Geïmpregneerd hout

Geïmpregneerd hout is vuren of grenen hout (naaldhout) dat behandeld werd met een zoutoplossing. Hierdoor rot het hout minder snel en hebben schimmels en insecten ook minder kans om het aan te tasten.

Je kunt geïmpregneerd hout eventueel ook schilderen, zodat je de levensduur nog weer iets verlengt. Een tuinpoort van geïmpregneerd hout heeft niet een hele hoge duurzaamheid, maar is wel relatief goedkoop in aanschaf. Het is een goedkope oplossing waar je zeker een jaar of tien van kunt genieten.

tuinpoort hout

Tuinpoorten van metaal

Metalen tuinpoorten hebben vaak een moderne en strakke uitstraling. Deze tuinpoorten gaan gemakkelijk twee of drie keer langer mee dan een tuinpoort van hout. Je hebt er dus je leven lang iets aan.

Er zijn verschillende soorten metaal waar een metalen tuinpoort van gemaakt kan zijn. Ook deze zetten we even voor je op een rijtje.

Smeedijzeren tuinpoorten

Smeedijzeren tuinpoorten hebben of een klassieke sierlijke uitstraling, of een moderne strakke uitstraling. Welke variant je kiest, is in de meeste gevallen afhankelijk van het type woning dat je hebt. Het voordeel van smeedijzer is dat het zeer sterk en bijzonder duurzaam is.

Smeedijzeren poorten gaan met gemak een leven lang mee. Omdat smeedijzer voor een groot deel met de hand gemaakt wordt, is het wel relatief duur in aanschaf.

Aluminium tuinpoorten

Aluminium is een sterk en licht materiaal. Tuinpoorten van aluminium kun je dan ook gemakkelijk met de hand openen en sluiten. Daarnaast heeft aluminium geen onderhoud nodig. Het is uitstekend bestand tegen roest, UV-straling, schimmels of insecten.

Van aluminium kun je niet, zoals bij smeedijzer, sierlijke vormen maken. Je zult met een aluminium poort in de tuin altijd een strakke, moderne uitstraling houden.

tuinpoort metaal

Tuinpoorten op maat gemaakt

Je kunt tuinpoorten in standaardafmetingen kopen. Als je tuin afwijkende maten heeft, is het niet altijd mogelijk om een standaard tuinpoort te kopen. Het beste kun je deze dan op maat laten maken. Ook als je zit te denken aan een bijzonder ontwerp, bijvoorbeeld het familiewapen in de poort, kun je een tuinpoort beter laten maken door een specialist.

Een op maat gemaakte tuinpoort is duurder dan een standaard tuinpoort, maar je hebt wel een unieke poort in de tuin die helemaal bij jouw woonsituatie past.

Via onze gratis en vrijblijvende offertedienst kan je ook een prijsbestek laten opstellen voor een tuinpoort. Zo weet je meteen hoeveel een op maat gemaakte tuinpoort bij jou zal kosten.

Tuinpoorten: factoren die de prijzen beïnvloeden

Tuinpoorten verschillen onderling nogal van prijs. Dit heeft te maken met diverse factoren.

Een belangrijke factor is de afmeting. Hoe groter een tuinpoort zal worden, hoe meer de prijs zal stijgen. Daarnaast is ook het soort materiaal van belang. Een smeedijzeren tuinpoort is een pak duurder dan een geïmpregneerde houten tuinpoort.

Ook het soort tuinpoort is een bepalende factor. Een eenvoudige tuindeur van geïmpregneerd hout is een goedkopere aanschaf dan een metalen schuifpoort. De prijzen die we hier geven, zijn dan ook alleen een indicatie. De actuele prijzen kunnen anders liggen.

Tuinpoorten: prijzen

Alle hier genoemde prijzen zijn inclusief btw en exclusief montage.

  • Een tuindeur van 100 keer 60 centimeter van hout, koop je voor een bedrag tussen 50 en 100 euro. De prijs voor dezelfde tuindeur van metaal ligt tussen 100 en 150 euro.
  • Een draaipoort van 300 keer 100 centimeter van hout kost 250 tot 300 euro. Van metaal gemaakt, ligt de prijs voor deze poort tussen de 500 en 1.000 euro.
  • Een schuifpoort van hout met van 300 keer 100 centimeter, kost tussen 2.200 en 5.000 euro. De metalen variant is te koop voor een bedrag tussen de 1.000 en 2.000 euro. 

Om een beter overzicht te geven over de richtprijzen zetten we ze hier nog eens in een tabel:

TuinpoortenPrijs
Tuindeur 100 x 60 centimeterHout: 50 tot 100 euro
Metaal: 100 tot 150 euro
Draaipoort 300 x 100 centimeterHout: 250 tot 300 euro
Metaal: 500 tot 1.000 euro
Schuifpoort 300 x 100 centimeterHout: 2.200 tot 5.000 euro
Metaal: 1.000 tot 2.000 euro

Voor exacte prijzen kan je beroep doen op onze gratis en vrijblijvende offertedienst.

Tuinpoorten: prijzen vergelijken

Er is een groot aanbod van leveranciers van tuinpoorten. Deze hanteren allemaal weer verschillende prijzen. Het is daarom verstandig om bij meerdere aanbieders te gaan kijken wat de prijzen van tuinpoorten zijn.

Als je een op maat gemaakte tuinpoort wilt, is het heel goed om bij meerdere specialisten (minstens drie) offertes te laten maken. Door de prijzen van tuinpoorten te vergelijken en offertes op te vragen, kun je veel geld besparen. De besparing kan soms wel oplopen tot 30 tot 40 procent.

tuinpoort

Tuinpoorten: zelf plaatsen of laten doen

Een tuinpoort monteren, is een nauwkeurig karwei en niet voor iedereen weggelegd.

Er kunnen problemen ontstaan (niet goed openen of sluiten) als je deze op een verkeerde wijze monteert. Daarom is het verstandig om een vakman in te schakelen die de poort voor de tuin monteert.

Voor de montage van een tuindeur ben je ongeveer 65 tot 95 euro kwijt. De montage van een draaipoort kost 150 tot 200 euro. Het monteren van een schuifdeur is een specialistisch karwei. Hier gaat wel even tijd in zitten en hiervoor moet je zeker rekenen op een bedrag dat rond de 1.000 euro ligt.

Tuinpoorten automatiseren

Het is ook mogelijk om een tuinpoort te automatiseren. Dit houdt in dat de poort op afstand te bedienen is. Hiertoe wordt de tuinpoort voorzien van een deurautomaat. Deze automaat bedienen met een zender en zo de poort openen en sluiten.

Bij een simpele tuindeur zul je dit niet zo snel doen, maar een mooie dubbele ijzeren draaipoort komt hier zeker voor in aanmerking. Je kunt een bestaande poort al voor 650 euro laten automatiseren. De prijzen voor geautomatiseerde tuinpoort kunnen oplopen tot zeker 3.000 euro.

Vergelijk gratis prijzen

Via onderstaand formulier ontvang je gratis offertes voor tuinpoorten. Vind verschillende vakmannen in je buurt en vergelijk prijzen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Wat wenst u?

2. Welk type garagepoort wenst u (of heeft u)?

3. Welk materiaal verkiest u voor de garagepoort?

4. Wanneer wenst u het project op te starten?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.