Tuinpoorten: materialen, prijs en advies

Wil je weten wat een tuinpoort is, of weet je dat al en wil je er meer over te weten komen? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel lees je onder andere wat tuinpoorten zijn, welke materialen ervoor gebruikt kunnen worden en wat de kosten zijn voor een tuinpoort. Ook lees je of het verstandig is om een tuinpoort zelf te plaatsen, en vertellen we je of het mogelijk is om een tuinpoort te automatiseren.

Wat zijn tuinpoorten?

De naam tuinpoort kan duiden op een aantal verschillende soorten poorten. We kunnen deze indelen in drie categorieën: tuinpoorten, draaipoorten en schuifpoorten.

Deze poorten voegen waarde toe aan je tuin en je kunt er flink mee variëren op het gebied van materiaal. Hieronder lees je meer over de verschillende materialen en mogelijkheden.

Specialist nodig?
Vraag hier dan nu je offertes aan!

Materialen voor tuinpoorten

Tuinpoorten kunnen van verschillende materialen gemaakt worden. Wat je kiest, zal vooral afhangen van je persoonlijke smaak, van wat bij de rest van je woning past en van je budget. Hieronder gaan we wat dieper in op de specifieke materialen.

Tuinpoort hout

Houten tuinpoorten zijn een populaire optie. Je hebt natuurlijk een aantal verschillende soorten hout.

Tropisch hardhout

Tropisch hardhout is een van de beste houtsoorten die je kunt gebruiken voor je tuinpoort. Een van de belangrijkste voordelen van dit type hout is dat het geen onderhoud nodig heeft. Het materiaal gaat ook erg lang mee. Je doet er zo’n 25 jaar mee. Wel is het een relatief kostbaar materiaal.

Europees loofhout

Een aantal Europese loofhoutsoorten zijn erg geschikt voor tuinpoorten, bijvoorbeeld kastanje en beuk. Ze hebben erg weinig onderhoud nodig en zijn ook duurzaam. Deze houtsoorten zijn redelijk kostbaar, alhoewel minder kostbaar dan tropisch hardhout.

Geïmpregneerd hout

Vurenhout dat met een bepaalde zoutoplossing is behandeld, wordt ook wel geïmpregneerd hout genoemd. Deze behandeling zorgt ervoor dat het hout beter bestand is tegen onder andere rotting en insecten.

Het is een relatief goedkope houtsoort, maar daardoor ook niet al te duurzaam. Je kunt het hout wel schilderen om de levensduur te verlengen.

Houten tuinpoort.

Tuinpoorten van metaal

Metalen poorten passen erg goed bij een strakke en moderne woning. Metalen poorten gaan ook zo’n drie keer langer mee dan een houten poort.

Net als bij hout heb je ook verschillende soorten metaal die je kunt gebruiken voor je tuinpoort. Hieronder gaan we wat specifieker in op die soorten metalen poorten.

Smeedijzeren tuinpoorten

Ten eerste heb je smeedijzeren tuinpoorten. Deze kunnen zowel een klassieke als een moderne uitstraling hebben. Dit is een uiterst sterk materiaal en ook erg duurzaam. Ze zijn duur om aan te schaffen, maar ze kunnen gemakkelijk een leven lang meegaan.

Aluminium poortje

Aluminium is een sterk materiaal en dus geschikt voor een tuinpoort. Het is ook een licht materiaal, wat handig is omdat je de poort dan gemakkelijk open en dicht kunt doen.

Je hoeft dit materiaal verder niet te onderhouden. Het materiaal kan echter niet te veel bewerkt worden om er mooie vormen mee te maken. Met aluminium heb je echter wel altijd een moderne en strakke poort.

Metalen tuinpoort.

Tuinpoorten: prijzen 2024 

De prijzen voor tuinpoorten liggen erg uiteen. De goedkoopste tuinpoorten kun je al vinden voor zo’n 50 euro, inclusief montage en btw, terwijl de duurste tuinpoort kan oplopen tot wel 2.000 euro. Hieronder lees je waar de prijs allemaal vanaf hangt.

Factoren die de prijzen beïnvloeden

Er zijn een aantal factoren die de prijs beïnvloeden. Het formaat van de poort speelt natuurlijk een rol. Hoe groter de poort, hoe duurder. Ook het materiaal speelt een belangrijke rol en het type tuinpoort waar het om gaat.

Tuinpoorten op maat gemaakt

Tuinpoorten zijn natuurlijk altijd verkrijgbaar met standaardafmetingen. Maar wat als je tuin van deze afmetingen afwijkt? Dan kun je deze ook op maat laten maken.

Dit is ook een goede optie als je bijvoorbeeld een speciaal detail aan de poort wilt toevoegen, zoals een symbool of een familiewapen.

Dubbele tuinpoort

Je kunt ook kiezen voor een dubbele tuinpoort. Dit is een poort met twee delen. Je kunt ze allebei tegelijk openen of afzonderlijk. Als je dit handig en mooi vindt, is dit ook een optie voor in je tuin.

Tuinpoort zelf plaatsen of laten plaatsen?

Het zelf plaatsen van een tuinpoort is zeker geen eenvoudige klus. Er komt namelijk heel wat precisie bij kijken. We raden daarom zeker aan om deze klus aan een erkend vakman over te laten. Als een tuinpoort niet correct wordt gemonteerd, kan dit ervoor zorgen dat de poort niet goed opent en sluit.

Landelijke tuinpoort.

Tuinpoort automatiseren

Je kunt je tuinpoort ook laten automatiseren. Dit wil zeggen dat je de poort op afstand kunt bedienen. Bij een erg eenvoudige tuindeur is dit wellicht niet van toepassing, maar als je bijvoorbeeld een elegante draaipoort van ijzer hebt, is dit natuurlijk wel de moeite waard.

Het is mogelijk om een bestaande poort te laten automatiseren voor ergens tussen de 600 en de 700 euro. Voor een nieuwe automatische poort betaal je gemiddeld ergens tussen de 2.500 en 4.000 euro.

Tuinpoort kopen? Vul het offerteformulier in en vergelijk gratis prijzen

Ben je geïnteresseerd in tuinpoorten en wil je er graag meer over weten? Laat dan hieronder je gegevens achter om advies op maat te krijgen van een specialist in dit vakgebied.

Daarnaast kun je gratis meerdere vrijblijvende offertes ontvangen van verschillende specialisten. Wij raden sterk aan om de offertes van verschillende specialisten goed met elkaar te vergelijken. Zo vind je gegarandeerd de beste oplossing voor jouw persoonlijke situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Welk type garagepoort wenst u (of heeft u)?
3*. Welk materiaal verkiest u voor de garagepoort?
4*. Wanneer wenst u het project op te starten?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.