Metalen garagepoort: voordelen, prijs en advies

Metalen garagepoorten wekken al snel het beeld van een industrieel terrein op bij veel mensen. Toch wordt metaal al langere tijd ook voor particuliere garagepoorten gebruikt. Dit is niet zonder reden natuurlijk. Dit materiaal heeft een aantal handige voordelen. Als je hier meer te weten over wilt komen, lees dan zeker verder! Je leest in dit artikel namelijk onder andere waar metalen garagepoorten van gemaakt zijn, wat de voordelen en de nadelen van een metalen garagepoort zijn en wat zo’n poort je ongeveer zal gaan kosten. Lees verder en kom dit en nog veel meer te weten! 

Waar zijn metalen garagepoorten van gemaakt?

Meestal worden metalen garagepoorten van een staalplaat gemaakt die vuurverzinkt is. Dit wil zeggen dat er een beschermende laag op wordt aangebracht door het materiaal even in gesmolten zink onder te dompelen. Allerlei soorten profielen zijn mogelijk bij deze poorten, maar meestal hebben ze een verticaal profiel.

Ook kunnen ze gemaakt worden van aluminium. Aluminium poorten worden steeds populairder. Aluminium is namelijk lichter van gewicht dan staal maar toch net zo sterk.

Wat is het gewicht van een metalen garagepoort?

Het gewicht van metalen garagepoorten lijkt meer dan het is. Ze lijken vaak juist erg zwaar maar dat geeft geen goed beeld van de realiteit.

Deze poorten zijn vaak juist erg licht. Vooral aluminium is een erg licht materiaal. Dit heeft veel voordelen in verband met garagepoorten.

Ben je op zoek naar een nieuwe garagepoort die perfect past bij jouw woning en jouw budget?
Ontvang binnen 24 uur een gedetailleerde prijsopgave van verschillende installateurs in jouw regio.
arrow Ontvang offertes

Wat zijn de voor- en nadelen van metalen garagepoorten?

Metaal wordt steeds meer gebruikt voor garagepoorten. Het heeft namelijk een aantal handige voordelen. Toch zitten er ook nadelen aan. Of metaal het meest geschikte materiaal is voor jouw garagepoort is dus een persoonlijke afweging die je zelf moet maken.

Hieronder gaan we nog even wat dieper in op de voordelen en nadelen.

Voordelen

Een van de grootste voordelen van metaal voor je poort is de duurzaamheid. Metaal gaat namelijk erg lang mee. Ook is het een materiaal dat bijna geen onderhoud nodig heeft.

Ook het gewicht van metalen poorten is een voordeel. Vooral stalen garagepoorten lijken namelijk best zwaar, maar in de praktijk is dat juist precies andersom.

Het lichte gewicht van deze poorten zorgt ervoor dat zo’n poort handmatig erg gemakkelijk bedienbaar is. Nog lichter dan staal is dus aluminium. Je kunt de poort echter ook gewoon elektrisch laten maken. Dan kost het gebruik ervan al helemaal geen moeite.

Ook valt de prijs erg mee. Metalen poorten zijn zeker in vergelijking met poorten van andere materialen zeer betaalbaar.

Nadelen

Er zitten ook nadelen aan metaal. Zo is het bijvoorbeeld een materiaal dat niet goed isoleert. Als je garage met je woning verbonden is, kan dit zeker nadelig zijn in verband met je verwarmingskosten. 

Verder heb je qua design ook niet echt veel opties. Metaal zorgt wel voor een nette en strakke uitstraling, maar het blijft toch een beetje plat en saai.

Een metalen garagepoort met witte muren er omheen.

De prijs van een metalen garagepoort

De prijs van een metalen garagepoort hangt van een aantal verschillende factoren af. Ten eerste het formaat van de poort. Is de poort groter dan een standaard garagepoort? Dan kost deze natuurlijk meer. Hoe groter de poort, hoe meer materiaal je namelijk gebruikt.

Ook de keuze voor een elektrische motor en andere toevoegingen spelen een rol. Als je voor een elektrische garagepoort kiest in plaats van een handmatige, dan betaal je natuurlijk ook weer meer.

Omdat je moeilijk voor al deze mogelijkheden een prijs kunt geven, is het het makkelijkst om eerst te kijken naar de prijs van een standaard metalen garagepoort. Deze ligt ergens tussen de 750 en de 2.500 euro.

Wil je weten wat het specifiek in jouw situatie zal gaan kosten? Neem dan contact op met een ervaren specialist bij jou in de regio!

Op zoek naar de beste prijs-kwaliteitverhouding?
Vergelijk offertes van verschillende vakspecialisten in jouw regio.

Wat zijn de meest voorkomende problemen bij metalen garagepoorten?

Als je metalen garagepoort beschadigd is, wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk herstellen. Over het algemeen onderscheiden we drie vaak voorkomende problemen.

Er kan een probleem zijn met de afstandsbediening, de poort kan kraken of piepen, of er kan sprake zijn van een technisch defect.

Bij een technisch defect kan de poort blokkeren, of niet meer naar behoren openen of sluiten. Dit kan ook te maken hebben met de elektrische motor. Als de poort piept en kraakt, wijst dit meestal op een probleem met de kabels of de veren.

Onderhoud van metalen garagepoorten

Metalen garagepoorten hebben erg weinig onderhoud nodig. Dit is één van de grote voordelen van dit materiaal. Om de poort in een optimale staat te houden is het wel van belang om de poort af en toe te reinigen. Hiervoor gebruik je enkel een zacht schoonmaakmiddel en water.

Je kunt er eventueel ook nog voor kiezen om je poort af en toe eens te behandelen. Dit kun je met een laagje autowas doen. Dit kan ervoor zorgen dat de poort nog langer meegaat.

Hoe schilder je een metalen garagepoort? Stappenplan

Is je garagepoort aan een opknapbeurt toe en wil je deze zelf gaan schilderen? Dat is zeker mogelijk. Hieronder geven we je een stappenplan om mee aan de slag te gaan.

Stap 1: schoonmaken

Begin eerst met het schoonmaken van de poort. Verwijder al het vuil, verfresten en oude lagen verf. Gebruik hiervoor een stevige schuurspons. Gebruik ten slotte een ontvetter, met ammoniak of speciaal schoonmaakazijn.

Stap 2: schuren

Voor de tweede stap kun je het metaal van de poort goed opschuren. Gebruik hier wel een zacht schuurpapier voor. Als je hiermee klaar bent, was de poort na met wasbenzine.

Stap 3: grondlaag aanbrengen

De derde stap is het aanbrengen van de grondlaag verf. Voor het beste resultaat begin je eerst aan de uiteinden en vervolgens smeer je alles mooi naar binnen. 

Laat het even goed drogen en begin daarna weer met schuren met fijn schuurpapier. Ten slotte maak je de poort weer even schoon. 

Belangrijk om te onthouden is om altijd een primer te gebruiken die juist is voor metaal. Deze beschermen het metaal namelijk extra tegen roest.

Stap 4: de eindlaag aanbrengen

In de vierde en laatste stap breng je de eindlaag verf aan. Breng deze mooi egaal aan op de poort met een verfrol. Dit doe je het best door de verf eerst verticaal uit te smeren en vervolgens horizontaal.

Breng de verf in minimaal twee lagen aan. Ga door met het aanbrengen van lagen tot de dekking volledig en egaal is. Laat de verf vervolgens drogen voor de duur die op de verpakking aangegeven staat.

Wat zijn de kosten voor het verven van een oude metalen garagepoort?

Wil je je metalen garagepoort door een erkend vakman laten schilderen? Dan kan je in totaal rekenen op een prijs van ongeveer 35 tot 45 euro per vierkante meter.

Wil je de poort zelf schilderen? Dan ben je relatief goedkoop uit, aangezien je enkel betaalt voor de verf en eventueel wat schoonmaakmiddel, een kwast en schuurpapier.

Garagepoort schilderen in blauw.

Waarom metalen garagepoort isoleren?

Metalen garagepoorten isoleren niet goed. Als je garage verbonden is met je woning, kan het zeker een goed idee zijn om je metalen garagepoort te isoleren.

Je verliest namelijk veel warmte via je garagepoort, wat kan zorgen voor hoge stookkosten. Heb je een garage die los van je woning staat en enkel wordt gebruikt voor je auto en als opslagplaats? Dan is isolatie natuurlijk niet nodig.

Metalen garagepoort kopen: vergelijk offertes en installateurs

Zit je nog met vragen? Geen zorgen! Je kunt ze aan een erkend specialist stellen. Laat hier je gegevens achter om je vragen te stellen en vrijblijvende offertes te ontvangen.

Door offertes van verschillende specialisten met elkaar te vergelijken, kun je zelf zorgen dat je de beste oplossing voor jouw persoonlijke situatie vindt!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Welk type garagepoort wenst u (of heeft u)?
3*. Welk materiaal verkiest u voor de garagepoort?
4*. Wanneer wenst u het project op te starten?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.