Metalen garagepoorten

metalen garagepoort

Bij een metalen garagepoort denk je vrijwel direct aan een kantelpoort. Dat is ook logisch, want deze komen veel voor in het straatbeeld. Metaal is een industrieel product en daarom kennen deze poorten vaak ook een industriële toepassing, denk maar eens aan poorten voor magazijnen. Metalen garagepoorten staan dan ook vooral bekend om hun duurzaamheid en sterkte, waardoor ze zeer geschikt zijn om te gebruiken als garagepoort. Toch zijn er ook rolpoorten en sectionale poorten die van metaal gemaakt zijn.

Waar zijn metalen garagepoorten van gemaakt?

In de meeste gevallen is een metalen poort gemaakt van een vuurverzinkte staalplaat. Deze poorten hebben meestal een verticaal profiel, maar een horizontaal of een ander soort profiel is ook mogelijk. Een andere mogelijkheid is een garagepoort van aluminium. Deze poorten zijn een stuk lichter van gewicht, maar net zo sterk als een stalen garagepoort. Het is ook mogelijk om een metalen poort te laten bekleden. Dit kan bijvoorbeeld met watervaste multiplex platen, of planchetten van hout of pvc.

metalen garagepoort

De voordelen van metalen garagepoorten

Deze poorten kennen voordelen en deze zetten we even voor je op een rijtje:

  • Staal is een bijzonder sterk materiaal en wordt veel gebruikt in constructies. Een metalen garagepoort kan dan ook zeker tegen een stootje.
  • Een metalen poort heeft een hoge duurzaamheid en heeft weinig onderhoud nodig.
  • Stalen garagepoorten lijken zwaar van gewicht, maar dit valt in de praktijk erg mee. Het metaal is eigenlijk maar een relatief dunne plaat. Je kunt er trouwens ook voor kiezen om de metalen poort te automatiseren.
  • Een metalen garagepoort is relatief goedkoop in aanschaf.

De nadelen van metalen garagepoorten

  • Metaal isoleert bijzonder slecht. Dat kan veel nadelen hebben voor de stookkosten, daarom is het verstandig om een metalen poort extra te isoleren.
  • Je hebt niet veel mogelijkheden met metaal qua uitstraling van de poort. Het blijft een plat vlak met een beetje reliëf.

Onderhoud van metalen garagepoorten

Deze poorten hebben gelukkig maar weinig onderhoud nodig. Het belangrijkste is dat je een metalen poort regelmatig schoonmaakt, dit kan met (lauw) water en een mild schoonmaakmiddel. Door de garagepoort regelmatig schoon te maken, houd je het vuil langer weg en blijft de poort fris en helder. Daarnaast kun je de metalen poort ook nog behandelen, bijvoorbeeld door er een laag autowas op aan te brengen. Hiermee bescherm je de poort nog meer tegen de invloeden van buitenaf en zal de poort langer meegaan.

De prijs van een metalen garagepoort

Metalen garagepoorten zijn in het algemeen niet heel erg duur in aanschaf. Een standaard garagepoort heeft een afmeting van tweehonderdvijftig bij tweehonderdvijftig centimeter. Als je een metalen kantelpoort koopt, die je met de hand moet bedienen, dan ben je ongeveer een bedrag tussen zeshonderd en achthonderd euro kwijt. Wil je deze metalen kanteldeur met een elektrische bediening dan moet je rekenen op een bedrag tussen de duizend en vijftienhonderd euro. Alle prijzen zijn inclusief btw en exclusief plaatsing. Ook praten we hier over richtprijzen. De actuele prijzen kunnen anders liggen. 

garagepoort metaal voordelen