Garagepoorten U-waarde isolatie
Bij de zoektocht naar een nieuwe garagepoort is de U–waarde van de garagepoort één van de belangrijkste kenmerken om op te letten. Maar wat betekent dat eigenlijk? De U-waarde van een garagepoort geeft de isolatiewaarde van de poort weer. Dit is cruciaal als je wilt dat je garage goed geïsoleerd is, wat kan helpen om op de stookkosten te besparen.
In dit artikel leggen we uit welke isolatiewaarden er zijn, wat de U-waarde van een garagepoort in de praktijk betekent, en wat de U-waarde per type garagepoort is. Daarnaast leer je hoe je de U-waarde van een deur kunt berekenen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.
Inhoudstafel
Isolatiewaarde van garagepoorten
De isolatiewaarde, of de U-waarde, geeft aan hoe goed een bepaald materiaal isoleert. Dit kan van toepassing zijn op verschillende materialen zoals steen, glas of hout. De U-waarde geeft eigenlijk aan hoeveel warmte een bepaald materiaal verloren laat gaan.
Hoe hoger de U–waarde, hoe meer warmte er verloren zal gaan. En hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er verloren zal gaan. Heb je dus een goede garagepoort gevonden met een lage U-waarde? Dan zit je wat betreft de isolatie van je garage goed.
De U-waarde van garagepoorten in de praktijk
De U-waarde wordt uitgedrukt in de eenheid W/m²K. De formule geeft aan: de hoeveelheid warmte (W) die per vierkante meter (m²) verloren gaat bij een temperatuurverschil van 1 graad Kelvin (K).
U-waarde per garagepoort
Verschillende poorten zijn van verschillende materialen gemaakt. Al deze materialen hebben verschillende U-waardes. De ideale U-waarde voor een poort is 1. Ligt deze waarde voor een poort rond de 2 of hoger? Dan heb je te maken met een slecht geïsoleerde poort.
U-waarde vleugelpoorten
Vleugelpoorten zijn in de meeste gevallen gemaakt van hout. Hout is een materiaal dat uitstekend isoleert. Je moet er wel rekening mee houden dat er veel verschillende soorten hout zijn.
Door hier goed naar te kijken kun je een poort vinden die uitstekend isoleert. Poorten van hout hebben meestal een U-waarde tussen de 0,6 en 0,8 W/m²K. Dit geeft de thermische geleidbaarheid van het materiaal weer.
U-waarde kantelpoorten
Kantelpoorten worden vaak van metaal gemaakt, en dit is in verhouding tot andere materialen een materiaal dat niet goed isoleert. Als je een metalen kantelpoort koopt zonder extra maatregelen te treffen, moet je zeker rekening houden met de warmteverliezen die daarbij komen kijken.
De meeste kantelpoorten zijn van aluminium en staal gemaakt. Aluminium heeft een U-waarde tussen de 1,8 en 2,8 W/m²K. Voor staal is dit tussen de 1,2 en 1,8 W/m²K.
U-waarde rolpoorten en sectionaalpoorten
Sectionale garagepoorten en rolpoorten zijn twee types poorten waarbij de dikte van de poort een belangrijke rol speelt voor de U-waarde. Hoe dikker de poort, hoe beter deze isoleert.
Rolpoorten en sectionale garagepoorten worden vaak van hout, aluminium en pvc gemaakt en vervolgens opgevuld met hardschuim. Een poort met een dikte van 40 mm heeft een U-waarde van 1,4 W/m²K. Bij een dikte van 20 mm gaat deze waarde van 1,4 naar 2 W/m²K.
Hoe U-waarde van een deur berekenen?
De U-waarde van een garagedeur wordt meestal met de standaardformule berekend. Deze luidt als volgt: je deelt de dikte (d) door de lambdawaarde, ook wel de λ-waarde genoemd.
Dit werkt echter alleen bij poorten met eenvoudige geometrische karakteristieken en niet bij sectionale garagepoorten. Een poort met eenvoudige geometrische karakteristieken is een poort waarvan de λ-waarde niet meer dan 20% of 1/5 varieert.
Je garagepoort terugverdienen? Vergelijken loont
Vind je dit een interessant onderwerp en wil je er graag meer over weten of heb je nog vragen? Laat dan hier je gegevens achter om advies op maat te krijgen van een specialist.
Je kunt ook gratis en vrijblijvend offertes van meerdere specialisten ontvangen. Wij raden aan om verschillende offertes van specialisten bij jou in de buurt goed met elkaar te vergelijken. Zo kom je gegarandeerd tot de beste oplossing voor jouw persoonlijke situatie.