Automatische garagepoort: voordelen, soorten en kostprijs

Als je een garage hebt en je wilt het gebruiksgemak ervan verbeteren, dan is dit artikel voor jou geschreven. We bespreken hier wat de voordelen zijn van een automatische garagepoort, de verschillende soorten automatische garagepoorten, en wat zo’n poort kost. Ook geven we je tips over hoe je de beste keuze maakt voor een nieuwe garagepoort voor jouw situatie en leggen we je uit hoe zo’n elektrische garagepoort nu eigenlijk werkt. Lees verder en kom dit alles en nog meer te weten in dit artikel.

Wat zijn de voordelen van een automatische garagepoort?

Het laten installeren van een automatische garagepoort heeft meerdere voordelen. Ten eerste biedt het ultiem comfort.

Stel je voor dat je moe bent na een lange werkdag en het keihard regent wanneer je naar huis rijdt. Niemand wil dan zijn of haar warme auto uit stappen om in de regen de garagedeur open te maken. Gelukkig is dit volledig verleden tijd met een automatische garagepoort.

De deur opent namelijk op afstand terwijl je zelf lekker in je auto kunt blijven zitten. De garagepoort opent ook nog eens erg vlot.

Een ander groot voordeel van een automatische garagepoort is de veiligheid die het biedt. Je maakt het de dieven niet gemakkelijk. Dankzij obstakeldetectie detecteert de garagepoort of er een object voor staat. In dat geval blokkeert de poort automatisch.

Ook gaat de plaatsing van een elektrische garagepoort of het automatiseren van je bestaande garagepoort erg gemakkelijk. Aangezien de montage van een elektrische garagepoort niet veel tijd kost, zijn de montagekosten voor de vakman ook laag.

Verder heb je nog verschillende opties om je garagepoort te openen. Je kunt kiezen voor een schakelaar die in het midden van de garage zelf zit.

Je kunt ook kiezen voor een afstandsbediening of zelfs een app die je kunt downloaden op je tablet of smartphone. Ten slotte kun je ook nog kiezen voor een vingerafdrukscanner.

Hoeveel soorten automatische garagepoorten zijn er?

Niet alle garagepoorten zijn hetzelfde. Je hebt een aantal verschillende soorten waar je uit kunt kiezen. Hieronder bespreken we ze even. 

1. Automatische rolpoort

Ten eerste heb je de automatische rolpoort. Een rolpoort is de beste optie als het niet mogelijk is om een rails te laten plaatsen op het plafond van je garage.

Bij een automatische rolpoort rolt de poort zichzelf op in een kastje, waardoor er geen rails nodig is. Ze zijn wat minder stevig dan sectionale garagepoorten, maar je hebt gelukkig bij deze poort ook amper plaatsverlies in je garage.

De prijs voor een rolpoort ligt tussen de 1.000 en 2.500 euro, waardoor deze relatief betaalbaar is.

2. Automatische sectionaalpoort

Een automatische sectionaalpoort is het populairste type garagepoort en zeker niet zonder reden. Bij sectionaalpoorten schuiven de horizontale panelen automatisch via rails langs het plafond van de garage omhoog. Ze bieden enorm veel waarde voor hun geld en zijn beschikbaar in verschillende afwerkingen en materialen.

De prijs voor een sectionaalpoort ligt wel een stukje hoger dan die voor een automatische rolpoort. Je betaalt er ongeveer tussen de 2.000 en 3.500 euro voor.

3. Automatische kantelpoort

Als je een model zoekt dat wat meer klassiek oogt, stevig is en voor een redelijk goede prijs, dan is de automatische kantelpoort zeker een goede optie.

Deze poort bestaat niet uit meerdere panelen, maar uit één groot paneel. Ook deze poort is in veel verschillende afwerkingen en materiaalsoorten te verkrijgen.

Voor deze poort moet je rekenen op een prijs van ongeveer tussen de 1.250 en 2.500 euro. Dit is natuurlijk deels ook afhankelijk van het materiaal en de afwerking.

4. Automatische schuifpoort

Het bijzondere aan de automatische schuifpoort is de manier waarop deze opent. Deze opent namelijk langs de zijkant van de garage en niet via het plafond. Schuifpoorten zijn verkrijgbaar met horizontale lamellen of in één groot paneel.

Als de schuifpoort uit verschillende horizontale lamellen bestaat, is het feitelijk een zijdelingse sectionaalpoort. Dit is in principe niet een heel populair type garagepoort, maar kan in sommige gevallen handig zijn. Denk aan een garage met een laag plafond.

Voor dit type garagepoort moet je rekenen op een aanschafprijs van ongeveer tussen de 1.500 en 3.000 euro.

Op zoek naar een specialist?
Krijg advies op maat van een vakman.

Hoe kies ik de juiste poort? Tips

Welke poort het best bij jou past, hangt natuurlijk af van meerdere factoren. Dit is voor iedereen persoonlijk. Je zoekt natuurlijk een poort die binnen je budget past en goed aansluit op je garage en je eigen behoeften. Het is verstandig om een specialist in te schakelen om je bij dit proces te helpen.

Wat is de prijs van een automatische garagepoort?

Om de verschillen tussen de prijzen zo goed mogelijk weer te geven, zetten we ze hieronder in een overzicht.

Overzicht van de prijzen

Nieuwe elektrische garagepoort

Type automatische garagepoortGemiddelde standaardprijs per type
SectionaalpoortTussen de 2000 en 3500 euro
RolpoortTussen de 1000 en 2500 euro
SchuifpoortTussen de 1500 en 3000 euro
KantelpoortTussen de 1250 en 2500 euro

Bestaande garagepoort automatiseren

Je hoeft niet altijd te kiezen voor een gloednieuwe automatische poort. Als je huidige garagepoort nog in redelijke staat verkeert, kun je er ook voor kiezen om deze te laten automatiseren. Je hoeft in dat geval eigenlijk alleen nog maar voor de motor te betalen en misschien voor de rails.

De prijs van de motor kan sterk verschillen per merk, maar ook afhankelijk zijn van de benodigde kracht. Als je een grotere garagedeur hebt, heb je een motor nodig die meer kracht heeft, wat meer kost.

Over het algemeen kan je dit laten doen voor tussen de 500 en 1.000 euro.

Wil je een exacte prijs kennen?
Krijg prijsvoorstellen op maat van specialisten in jouw regio.
arrow Ontvang gratis offertes

Hoe werkt een automatische poort?

Een automatische poort is erg handig. Toch verschilt een automatische poort niet veel van een poort met handmatige bediening. Het enige verschil is dat bij een automatische poort de handmatige bediening wordt overgenomen door de motor.

Motor [garagepoortopener]

De drijvende kracht achter de automatische garagepoort is de motor. Deze wordt ook wel garagepoortopener genoemd en hangt meestal in het midden van de garage bovenaan het plafond. De motor wordt vervolgens geactiveerd met bijvoorbeeld een afstandsbediening of een knop.

Poort is verbonden met ketting

De motor is verbonden met de poort door middel van een ketting. De motor levert de energie om de poort te openen en de ketting brengt deze energie over naar de poort.

Aanspannen van de veer 

De veer is ook van groot belang bij een garagepoort, vooral bij een automatische garagepoort. De veer zorgt voor de balans van de poort en voor het evenwicht tijdens het openen en sluiten.

De spanning op de veer moet precies de juiste sterkte hebben. Anders gaat de poort namelijk veel te snel open en dicht.

Zelf plaatsen van een automatische garagepoort of specialist inschakelen?

We raden aan om zeker een vakman in te schakelen als je van plan bent je manuele garagepoort te vervangen door een automatische poort. Het is een moeilijke klus die veel kennis en precisie vereist.

Een vakman kan je al helpen bij de eerste stap door je advies op maat te geven. Hij kan je precies vertellen wat voor soort poort het best bij jouw garage past, waardoor je de eerste en belangrijkste stap al hebt voltooid.

Daarnaast zorgt een vakman voor een goede en snelle plaatsing van de garagepoort en gebruikt hij kwalitatieve materialen bij de installatie.

Bovendien profiteer je van een lager btw-tarief als je garage meer dan 10 jaar oud is. Het tarief daalt dan van 21% naar 6%.

Ook interessant voor jou:

Er zijn een aantal veelgestelde vragen over dit onderwerp. Hieronder geven we op een aantal van deze vragen antwoord.

Kan je elke poort automatiseren?

+
Ja! Het is mogelijk om elk type garagepoort te automatiseren.

Automatische garagepoort sluit niet, wat te doen? 

+
Als je automatische garagepoort niet meer goed sluit, is er waarschijnlijk een probleem met de veren. Het beste wat je kunt doen, is contact opnemen met een specialist bij jou in de regio om het goed te laten nakijken. Het is zeker niet aan te raden om er zelf aan te werken, vooral niet zonder kennis.

Automatische garagepoort opent niet, wat te doen?

+
Als je automatische garagedeur niet opent en defect is, is dat natuurlijk erg vervelend. Er kunnen echter meerdere redenen zijn waarom de poort niet wil openen. Het kan iets met de torsieveer te maken hebben.

In dit geval kan de poort op geen enkele manier geopend worden, ook niet met handmatige bediening. Zelf proberen te repareren is zeker geen goed idee. Ons advies is om gelijk een specialist te laten komen kijken om het probleem op te lossen.

Een andere reden zou kunnen zijn, misschien nogal voor de hand liggend, dat er geen elektriciteit is. Dit moet uiteraard eerst opgelost worden, en ligt het probleem dus niet bij de garagepoort zelf.

Ook zou het probleem nog bij de motor kunnen liggen. Dan moet deze wellicht vervangen worden. Als dit het geval is, laat de motor dan door een vakman vervangen.

Op zoek naar automatische garagepoorten? Vul het formulier in en ontvang offertes op maat

Ben je geïnteresseerd in een nieuwe automatische garagepoort of wil je je huidige garagepoort automatiseren? Laat hier je gegevens achter om advies op maat te krijgen van vakmannen en vrijblijvende offertes te vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Welk type garagepoort wenst u (of heeft u)?
3*. Welk materiaal verkiest u voor de garagepoort?
4*. Wanneer wenst u het project op te starten?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.