Garage schilderen: voordelen, prijs en stappenplan

Ziet je garage er al een tijdje niet meer zo fris uit? Dan is het misschien tijd voor een opknapbeurt. In dit artikel ontdek je onder andere de voordelen van het schilderen van je garage, wat het kost om het zelf te doen of te laten doen, en bieden we je een stappenplan voor het schilderen van je garage. Daarnaast geven we je voorbeelden van geschilderde garages en beantwoorden we veelgestelde vragen.

Waarom garagepoort schilderen?

Er zijn meerdere goede redenen voor het schilderen van je garage. Dit zou eigenlijk minstens om de vier jaar moeten gebeuren om verschillende problemen te voorkomen. Denk aan verkleuren of slijtage aan je garage. Er zitten echter nog meer voordelen aan. 

Het geeft je garage gewoon weer een strakke en frisse uitstraling. Een garage is een belangrijk en opvallend onderdeel van je huis.

Als je garage er netjes uitziet, complimenteert dit meteen je hele woning. Maar daarnaast geeft het schilderen van je garage je ook nog de optie om voor een compleet nieuwe look te gaan. 

Het schilderen van je garage is bovendien een goede manier om direct de staat van de garagepoort aanzienlijk te verbeteren. Voordat je een garagepoort gaat schilderen, moet je een aantal voorbereidingen treffen.

Denk aan het reinigen van de poort, het ontvetten ervan maar ook het schuren en het verwijderen van roestige plekken. Na dit hele proces is je poort niet alleen mooier, maar bevindt deze zich ook in een betere staat.

Het schilderen van de muren en de poort biedt ook uitstekende bescherming tegen diverse weersomstandigheden

Een nieuwe laag waterafstotende en roestwerende verf zal de garage beschermen tegen diverse weersinvloeden. Denk hierbij aan vocht maar ook uv-straling.

Ben je klaar om je garagepoort een nieuwe look te geven?
Ontdek de verschillende soorten schildertechnieken voor garagepoorten.
arrow Vergelijk offertes en krijg advies van specialisten

Hoeveel kost het schilderen van een garagepoort?

De kosten voor het schilderen van je garagepoort hangen vooral af van of je het zelf doet of het uitbesteedt aan een vakman. Hieronder bespreken we per optie wat dit ongeveer zal gaan kosten.

Doe-het-zelver

Het zelf verven van je garagepoort is dus zeker mogelijk en goedkoper dan het overlaten van deze klus aan een vakman.

Let erop dat je de benodigde stappen in de juiste volgorde volgt. Als je fouten maakt en zaken moet verwijderen of opnieuw doen, kan dit uiteindelijk duurder uitvallen.

Het hangt verder ook van het formaat van de poort af. Een liter verf kost gemiddeld ongeveer 25 euro. Voor een liter acrylaatlak betaal je doorgaans tussen de 35 en 40 euro

Vakman

De klus aan een vakman overlaten is dus ook zeker mogelijk. Dit kost gemiddeld tussen de 40 en 50 euro per vierkante meter, exclusief btw.

In ruil daarvoor krijg je een aantal waardevolle voordelen. Denk aan advies op maat van een expert, het gebruik van de beste materialen en de zekerheid dat alles goed en correct wordt uitgevoerd.

Bovendien geniet je van een verlaagd btwtarief als je huis ouder is dan 10 jaar.

Zwarte kantelpoort.

Garagepoort zelf schilderen of laten doen?

Het schilderen van een garagepoort is een redelijk eenvoudige klus die je zeker zelf kunt uitvoeren. Natuurlijk kun je de klus ook aan een vakman overlaten als je geen tijd hebt of niet zo handig bent. Voor een enigszins ervaren klusser is dit echter goed te doen.

Als je garagepoort van hout is, zal deze vaker onderhouden moeten worden dan poorten van andere materialen, zoals kunststof of metaal. Hout is immers veel gevoeliger voor weersinvloeden dan andere materialen.

Zoek je een specialist?
Vraag hier je offertes aan.

Hoe verf ik een garagepoort?

Je kunt je garagepoort dus zelf ook verven. Het is belangrijk om enkele eenvoudige stappen te volgen. Hieronder bespreken we voor je hoe je het best te werk kunt gaan bij het schilderen van verschillende soorten garagepoorten. 

Een houten garagepoort schilderen

Voor het schilderen van een houten garagepoort zijn er vier stappen die je moet doorlopen als je deze klus zo simpel en goed mogelijk wilt laten verlopen. Hieronder nemen we deze stappen even door. 

1. Voorbehandeling van het oppervlak

De eerste stap is het voorbehandelen van het oppervlak door het goed te ontvetten. Je kunt hier het best een middel genaamd wasbenzine voor gebruiken. Door het oppervlak goed te ontvetten voorkom je problemen met de hechting in de volgende fase van dit stappenplan. 

2. De grondlaag aanbrengen

De tweede stap is het aanbrengen van de grondlaag. Bij deze stap is het belangrijk om de verf niet in de volle zon aan te brengen. Een opgewarmd oppervlak kan de hechting van de grondverf nadelig beïnvloeden. 

3. Afwerking

Als de grondlaag die je hebt aangebracht is opgedroogd, kun je beginnen aan de volgende fase van het stappenplan: het schuren. Het schuren zorgt ervoor dat de houtvezels die nog openstaan verwijderd worden.

Op die manier kan de volgende en laatste laag goed hechten. Hierna kan je de poort het best even afstoffen met een doek of een borstel.  

4. De finishing touch

In de laatste fase kun je de afplaktape en vloerbedekking al verwijderen, zelfs als de laatste laag nog enigszins nat is. Zorg er echter voor dat je de laag tegen regen beschermt.

De eerste 2 dagen mag er namelijk geen regen op de poort vallen. Het duurt ongeveer een week totdat de lak volledig is uitgehard. 

Een PVC garagepoort verven

Als je een pvc garagepoort hebt, heb je waarschijnlijk gemerkt dat deze na verloop van tijd wat doffer wordt. De kleuren van een pvc poort verbleken bovendien na verloop van tijd, vooral in een omgeving met veel zonlicht. 

Als je bijvoorbeeld een pvc sectionaalpoort hebt, kun je in principe hetzelfde stappenplan volgen als voor een houten poort.

Pvc is echter een behoorlijk glad materiaal. Daarom is het belangrijk goed te weten hoe je dit materiaal moet schilderen. Als je niet volledig zeker bent, kun je de klus ook altijd aan een vakman overlaten. 

Bij een pvc poort kun je het beste eerst verticaal en dan horizontaal verven met een roller. Voor het schuren kun je het beste schuurpapier met korrelgrootte P240 gebruiken. Vervolgens stof je de poort, net als bij een houten poort, goed af.

Een aluminium en metalen poort verven

Het verven van een aluminium- en metalen poort is in essentie vrijwel hetzelfde als het verven van een houten of pvcpoort. Belangrijk bij een metalen poort is dat je extra goed kijkt of er roestplekken op zitten.

Als roestplekken aanwezig zijn, moet je deze eerst grondig verwijderen met een staalborstel voordat je verdergaat. Vervolgens moet je de ondergrond grondig schoonmaken.

Om er zeker van te zijn dat je de juiste verf gebruikt voor het materiaal van je poort, is het verstandig je hierover te laten adviseren door een vakman.

Voor het verven van aluminium kun je het beste een watergedragen acrylaat grondlaag gebruiken. Je kunt de grondlaag vervolgens afwerken met acrylaat dispersieverf.

Voorbeelden van geschilderde garages

Het leuke aan het schilderen van je garage is dat je ermee de stijl kunt veranderen of gewoon een detail kunt aanpassen. Zo kun je kiezen voor een garage met een matte of glanzende uitstraling en uit verschillende kleuren.

Hieronder geven we drie voorbeelden van een geschilderde garage om je een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is.

Op de foto hierboven zie je een garage die geschilderd wordt. De kleur die de poort eerst had, was wit en nu wordt het donkerblauw. Dit is dus een voorbeeld van een garagepoort waarvan de kleur verandert door deze over te schilderen.

Hierboven zie je een voorbeeld van een houten garagepoort. Deze poort is overgeschilderd met houtverf en heeft een matte, natuurlijke look.

Hierboven zie je een zwarte metalen garagepoort. Het is mogelijk om deze met dezelfde kleur over te schilderen of met een compleet nieuwe kleur te schilderen.

Ook interessant voor jou:

Hieronder beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Welk type verf is geschikt voor het schilderen van een garagepoort?

+
Na een grondige reiniging zal een vakman altijd eerst een laag watergedragen primer aanbrengen. Daarbovenop komt vervolgens een laag acrylaatlak om de poort af te werken zoals jij dat wilt. Dit kan mat of glanzend zijn.

Welke kleur is geschikt voor een garagepoort?

+
Het is niet aan te raden om je garagepoort geheel wit te maken. Dit is namelijk erg vatbaar voor vuil. Je kunt de zichtbaarheid hiervan grotendeels voorkomen door de garagepoort met een kleurpigment te verven.

Garagevloer verven of coaten?

+
Coatings voor de vloer van je garage hebben belangrijke voordelen. Zo helpen coatings je vloer te beschermen tegen slijtage, stoten en krassen. Coatings geven je garagevloer een stevige beschermlaag, waardoor vloeistoffen niet meer door de vloer kunnen doordringen.

Wil je meer info en tips over het schilderen van een garage? Vul dan het offerteformulier in om advies op maat te ontvangen

Ben je geïnteresseerd in dit onderwerp en wil je er graag meer over te weten komen? Laat dan hier je gegevens achter om advies op maat te krijgen van een vakman.

Ook kun je meerdere vrijblijvende offertes ontvangen van verschillende vakmannen. We raden aan om de offertes van meerdere vakmannen in jouw regio te vergelijken, zodat je zeker de beste oplossing voor jouw situatie vindt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Welk type garagepoort wenst u (of heeft u)?
3*. Welk materiaal verkiest u voor de garagepoort?
4*. Wanneer wenst u het project op te starten?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.