Garagepoort schilderen

garagepoort schilderen

Jouw garagepoort schilderen helpt tegen de weersomstandigheden verduren waaraan het wordt blootgesteld. Bij oplevering zijn garagepoorten natuurlijk stralend en in topconditie. Maar na verloop van tijd en de invloed van de vier seizoenen in ons land, zal daar toch een aantasting zijn van die kwaliteit.

Ontvang GRATIS advies en offertes

Garagepoort zelf schilderen of laten doen?

Een garagepoort verven is een klus die je makkelijk zelf kunt doen. Je kunt het uiteraard ook uitbesteden, maar een beetje handige doe-het-zelver kan dit zelf prima uitvoeren. Een houten garagepoort schilderen zal met meer regelmaat moeten dan een garagepoort van PVC, aluminium of metaal. Hout is immers meer gevoelig voor neerslag, vorst en grote temperatuurverschillen.

Ben je toch niet zo zeker van je stuk of wil je zeker zijn van een vlekkeloos resultaat? Dan schakel je beter een professionele schilder in.

Een houten garagepoort schilderen

Garagepoorten van hout gaan na een geruime tijd vergrijzen en verkleuren. Na hoeveel tijd zijn deze aantastingen zichtbaar? Er is geen richtlijn wat dit betreft. Een garagepoort schilderen is zeer afhankelijk van de weersomstandigheden, de plek van de garagepoort of die zich onder een overkapping bevindt of niet?

Een visuele inspectie geeft hier wel meer duidelijkheid over. Je kunt al snel aan de houtpanelen van de poort zien of deze beginnen met vergrijzen. Dit zie je als eerste aan de hoeken van de panelen. Toch is een houten garagepoort verven niet altijd noodzakelijk als de poort bij oplevering wordt behandeld met een olie. Hierdoor wordt de kleur van de garagepoort voor langere tijd behouden, zonder een noodzakelijke schilderbeurt.

Zonder deze behandeling met olie, zal een houten garagepoort wel gaan verkleuren na verloop van tijd. De grootste oorzaak hiervan is de blootstelling aan het UV licht van de zon. Wanneer echter een houten garagepoort voorbehandeld wordt met een olie, zal dit het zonlicht filteren en blijft de oorspronkelijke houtkleur in stand. Deze olie kan een pigment bevatten zoals grenen of vuren.

Een onbehandelde houten garagepoort die verkleurt, zal in eerste instantie wat donkerder kleuren. Vergelijkbaar met een baksteen die nat wordt gemaakt. Daarna echter wordt deze wat lichter, en vervolgens gaat de poort vergrijzen. Een olie met pigment van te voren aanbrengen zal dit dus voorkomen.

Maar stel dat dit dus niet is gebeurd. Jouw garagepoort is nooit voorbehandeld, dus de poort moet overgeschilderd worden. Je besluit de houten garagepoort te schilderen. Hoe ga je te werk?

garagepoort schilderen

1. Voorbehandeling van het oppervlak

Als eerste is het belangrijk het oppervlak goed te ontvetten. Wasbenzine is hier geschikt voor, omdat het een grondige reiniging geeft maar ook snel verdampt. Ontvetten voorkomt hechtingsproblemen bij de volgende stap.

2. De grondlaag aanbrengen.

Voorkom bij deze stap dat je in de volle zon de garagepoort gaat schilderen. Dan is het te verven oppervlak nog niet opgewarmd door zonlicht, dat is beter voor de hechting van de verf. Mochten je een garagepoort verven die groeven heeft, dan is het beter om deze groeven eerst te verven met een kwast en daarna de grotere delen met een roller.

3. Afwerking

Als je klaar ment met het opbrengen van de grondlaag en deze voldoende is opgedroogd, dan wordt het tijd deze te gaan opschuren. Dit kan lichtjes worden geschuurd met een schuurpapier korrel van P220 of P240. Dit verwijdert de nog opstaande houtvezels zodat de volgende laag optimaal gehecht wordt. Ontstof nu het oppervlak met een borstel of droge doek.

4. De finishing touch

Je kunt de afplaktape en vloerbedekking verwijderen als de tweede laklaag nog wat nat is. Breng ook voorzieningen aan die tegen regen beschermen. De eerste 48 uur na het schilderen mag er geen regen op de garagepoort komen. De lak is volledig uitgehard na ongeveer 7 dagen.

garagepoort verven

Afwerkingsmogelijkheden voor houten garagepoorten

Natuurlijk kan je een garagepoort verven met een dekkende laag, een half dekkende laag of een transparante laag. Dit kan je doen door verven, vernissen of beitsen. De mogelijkheid moet blijven bestaan voor het hout om nog te blijven ‘ademen en werken’, dit vermindert de kans op scheuren en barsten.

Het is begrijpelijk, dat je bij een houten garagepoort, de houtstructuur graag wilt blijven zien. Door het houtoppervlak te vernissen blijft dat mogelijk. Door te kiezen voor een kleurloze vernis, wordt het hout veredelt en beschermd tegen zonlicht en vocht. Met deze transparante afwerking is het aanbrengen van een grondlaag niet nodig. Het vernis zelf gaat vergeling tegen.

Een houten garagepoort beitsen geeft een meer dekkende laag dan vernissen. Ze bevatten ook meestal een kleurpigment. De witte en grijze beitsen worden het meest toegepast. Er zijn zowel beitsen voor behandeld als onbehandeld hout te koop.

Ontvang GRATIS advies en offertes

Een PVC garagepoort verven

PVC garagepoorten hebben na verloop van tijd de neiging om er wat dof uit te gaan zien. De kleuren gaan verbleken door een teveel aan zonlicht. Wil jij bijvoorbeeld een sectionale poort schilderen die vervaardigd is van PVC? Dan je kan in principe dezelfde stappen volgen als bij een houten garagepoort.

Echter bij het verven met de roller moet je dit doen in een kruislingse beweging. Rol dan eerst een aantal verticale strepen, en rol die vervolgens in horizontale richting uit. Opschuren van de grondlaag kan je het beste doen met schuurpapier met korrel P240 en daarna goed ontstoffen.

Het oppervlak van een PVC garagepoort is erg glad, daarom is een goede kennis nodig over hoe dit materiaal geverfd moet worden. Twijfel je om dit zelf te doen, laat het dan gerust door een vakbekwame schilder uitvoeren.

sectionale poort schilderen

Een aluminium en metalen garagepoort verven

Het stappenplan voor het verven van aluminium en metalen garagepoorten, is in feite gelijk aan de houten en PVC garagepoorten. Wel moet je bij metalen poorten er goed op letten of er roestplekken aanwezig zijn. Deze moet je eerst goed weg borstelen met een staalborstel en vervolgens de ondergrond goed schoonmaken. Daarna kunnen deze plekken worden behandeld met een speciale grondverf die uitbreiding van de roestplek voorkomt.

Een aluminium garagepoort verven kan worden gedaan met een watergedragen acrylaat grondlaag die weer wordt afgewerkt met een watergedragen acrylaat dispersieverf. Een goede hechting op het gladde aluminium oppervlak blijft een risico.

Laat je altijd adviseren door de deskundige op verfgebied. Er zijn speciale verven beschikbaar voor elk materiaal en voor elke weesomstandigheid. Het kiezen van de meest geschikte verf, kan je ook een hoop problemen besparen in de toekomst voor het onderhoud van jouw garagepoort.

garagepoorten verven

Wat zijn de kosten?

Het exacte kostenplaatje voor een garagepoort verven is sterk afhankelijk van factoren, zoals het aantal vierkante meters en de prijs van de verf die jij kiest. Je bent altijd goedkoper uit door het zelf te doen, dat is zeker. Wil jij echter echt verzekerd zijn van een prachtig eindresultaat wat alleen een ervaren schilder kan geven, dan kan je het beter uitbesteden.

Je kunt altijd offertes naast elkaar leggen en vergelijken wat voor jouw de meest gunstige oplossing is.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?

2. Welke ruimte(s) wenst u te laten schilderen?

3. Wanneer dienen de schilderwerken te starten?

4. Beschrijving van uw project

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.