Garagepoorten hout

garagepoort hout

Een houten garagepoort is een belangrijk onderdeel van je woning. Dit materiaal past bij iedere stijl en heeft vele voordelen. Niet alleen is het heel belangrijk dat je garagepoort veilig en praktisch is, het is ook een opvallend gedeelte van jouw huis. In dit artikel laten we je alle mogelijkheden op het gebied van houten garagepoorten zien.

Ontvang GRATIS advies en offertes

Welk hout kan ik gebruiken om een garagepoort te bedekken?

Wanneer je een garagepoort gaat bekleden met hout, heb je de keuze uit diverse houtsoorten. Om te bepalen welk hout je voor de garagepoort gebruikt, kun je de verschillende kenmerken met elkaar vergelijken.

Meranti hout

Voorheen werd er vaak gebruik gemaakt van merantihout. Deze duurzame houtsoort is afkomstig uit Azië en heeft een roodbruine tot rozebruine kleur. Dit hout gaat tussen de twintig en de honderd jaar mee en is ontzettend duurzaam. Recentelijk is deze houtsoort toch minder populair gebleken. Het vergt namelijk redelijk veel onderhoud en bovendien is dit een schaarse en daardoor prijzige houtsoort.

Cederhout

Zou je de garagepoort gaat bekleden met hout met een natuurlijke vergrijzing, dan kies je het best voor cederhout. Dit tropische hardhout vergt minder onderhoud dan merantihout, maar is wel nog iets duurder. Voordelen van cederhout zijn het lichte gewicht en de bewerkbaarheid. Doordat het hout eenvoudig te bewerken is, zijn gebruikerssporen ook sneller te zien. Cederhout gaat daarentegen wel tot wel zestig à honderd jaar mee.

Garagepoort in padouk

Een andere houtsoort die op natuurlijke wijze vergrijst, is padoukhout. Deze tropische houtsoort heeft een egalere vergrijzing en gaat net als cederhout zestig tot honderd jaar mee. Het voordeel van padoukhout ten opzichte van het gelijkaardige cederhout, is dat het geen behandeling nodig heeft. Het is dan wel iets prijziger, maar op de langere termijn heb je dus minder onderhoudskosten.

Thermowood poort

Milieubewuste klussers kiezen het best voor ThermoWood. Andere houtsoorten worden normaal gezien duurzamer gemaakt door ze te impregneren. Tijdens dit proces worden producten gebruikt die schadelijk zijn voor het milieu. ThermoWood wordt sterker gemaakt door de inwendige celstructuur van het hout te wijzigen met behulp van een combinatie van opwarmings- en drogingsprocessen. Hier komen verder geen schadelijke stoffen bij te pas. ThermoWood is bestand tegen bacteriën, vocht en insecten. Onbehandeld ThermoWood gaat zo’n vijftien tot vijfentwintig jaar mee. De houtsoort is daarnaast relatief goedkoop in aanschaf. Een hele bewuste keuze al bij al.

houten garagepoorten

Welke garagepoorten kunnen met hout bekleed worden?

In principe kunnen alle garagepoorten met hout bekleed worden. In de regel gaat het hier meestal om kantelpoorten en om openslaande deuren. Heel soms zie je ook sectionale garagepoorten van hout en zijdelingse sectionale garagepoorten van hout. Doordat de houten garagepoorten op maat gemaakt worden, zijn ze in principe in iedere gevel en ieder frame te plaatsen.

Een kantelpoort is één van de meest populaire garagedeuren. Dit soort garagedeur bestaat uit een geheel dat ofwel naar buiten opent ofwel naar binnen kantelt. Meestal bestaat een kantelpoort uit een frame van metaal en een bekleding van hout.

Ook openslaande deuren worden zeer regelmatig van hout gemaakt. Openslaande deuren zijn handig als je bijvoorbeeld je fiets in de garage wilt kunnen zetten. Een nadeel hiervan is dat je extra ruimte moet inrekenen voor het openslaan van de poort. Openslaande deuren open je handmatig.

Een sectionale garagepoort schuift naar boven open. Er wordt bij dit type deur niet zo vaak voor hout gekozen, omdat het minder sterk is dan het gebruikelijke aluminium. Toch behoort het wel tot de mogelijkheden. Bespreek ze met jouw leverancier.

houten garagepoort

Voordelen van een garagepoort van hout

Een garagepoort van hout heeft talloze voordelen. Weeg voor jezelf de voor- en nadelen af en vergelijk met andere materialen om een weloverwogen beslissing te kunnen maken.

Allereerst is hout een goede optie qua esthetiek. Je hebt bij hout namelijk enorm veel keuze qua ontwerp en uitvoering. Iedere houtsoort heeft een andere uitstraling en zorgt voor een aparte sfeer. Hout past in ieder type woning en kan bovendien eenvoudig overgeschilderd worden als je eens van look zou willen veranderen. De houten garagepoorten in landelijke stijl zijn eenvoudig te integreren in de rest van de gevel.

Ook op praktisch gebied heeft hout vele voordelen. Zo heeft dit materiaal bijvoorbeeld een sterk isolerend vermogen. Een garagepoort van hout is ook eenvoudig te bewerken, waardoor de inbouw van ventilatieopeningen en ramen mogelijk is. Daarnaast kun je ervoor kiezen de garagepoort te laten automatiseren.

Ontvang GRATIS advies en offertes

Nadelen garagepoort van hout

Ondanks de vele voordelen, zijn er ook een aantal nadelen te noemen van garagepoorten van hout.

Zo is hout een relatief zware constructie, waardoor je wel een sterk frame en sterk scharnierwerk moet hebben. Het is daardoor ook best ingewikkeld om de gehele garagepoort zelf te plaatsen. Je roept dus het best de hulp van een professional in.

Een ander nadeel is dat het lastig is om van tevoren te bedenken hoeveel de garagepoort gaat kosten. De prijzen van de diverse houtsoorten lopen namelijk sterk uiteen. Als je gebruik wilt maken van een duurzame houtsoort, kan de prijs flink oplopen.

Verder vraagt hout redelijk veel onderhoud. Je moet de meeste houtsoorten eerst behandelen zodat je garagepoort niet aangetast wordt door bijvoorbeeld uv-straling, vocht en schimmels. Daardoor zijn er in de loop der jaren ook extra kosten aan de keuze voor deze materiaalsoort verbonden.

garagepoort hout

Hoe kun je een houten garagepoort behandelen?

Garagepoorten van hout zijn eenvoudig aan te passen aan al jouw wensen en smaken. Het is naast de esthetische kenmerken ook van belang dat je het hout behandelt om op die manier de duurzaamheid te vergroten. Hout is immers van nature gevoelig voor schimmel en vocht.

Er zijn diverse manieren om hout te behandelen. Met vernis breng je een transparante laag aan op het hout. Hiermee bescherm je het materiaal tegen slijting, schimmels en vocht. Je moet dit wel ieder jaar herhalen. Als je kiest voor een chemische injectie, dan hoef je dit maar eenmalig te doen. Ook hiermee wordt het materiaal bestand tegen vocht en schimmel. Deze optie is helaas wel schadelijker voor het milieu.

Ontvang GRATIS advies en offertes

Extra opties bij een houten garagepoort

Bij een houten garagepoort zijn de opties oneindig. Zo kun je ervoor kiezen om de poort te laten automatiseren. Op die manier kun je de deuren op afstand openen en sluiten met behulp van een afstandsbediening.

Daarnaast kun je er bijvoorbeeld voor kiezen een venster in de garagepoort te laten plaatsen. Bespreek de overige opties met de leverancier of bekijk alle mogelijkheden in een showroom.

garagepoort uit hout

Wat zijn de gemiddelde garagepoorten van hout prijzen?

Het is moeilijk om een duidelijke indicatie te geven van de eindprijs van een garagepoort van hout. Afhankelijk van jouw keuzes kunnen de garagepoorten van hout prijzen sterk uiteenlopen. Denk hierbij aan de houtsoort, de afmetingen van de gewenste garagepoort en de soort poort. Als je de houten garagepoorten op maat laat maken, ben je duurder uit dan wanneer je voor een standaard poort kiest. Verder komen er wellicht nog verplaatsings- en plaatsingskosten bij als je ervoor kiest de hulp van een vakman in te schakelen.

Als je kiest voor een meer kwalitatievere houtsoort, dan ga je best uit van een prijskaartje tussen de 1.500 en 3.000 euro. Wil je liever wat minder geld uitgeven en voor een goedkopere houtsoort gaan? Dan kun je al een garagepoort laten plaatsen vanaf 500 euro.

Om zeker te zijn van het kostenplaatje van de door jou gekozen houten garagepoort, kun je geheel gratis en vrijblijvend een offerte opvragen bij diverse leveranciers. Zij passen de prijs aan jouw wensen aan.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Wat wenst u?

2. Welk type garagepoort wenst u (of heeft u)?

3. Welk materiaal verkiest u voor de garagepoort?

4. Wanneer wenst u het project op te starten?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.