Installatie garagepoort: kosten, stappenplan en tips

Een garagepoort is een cruciaal onderdeel van een garage en een huis. In dit artikel lees je wat de installatie van een garagepoort kost, hoe je een garagepoort zelf installeert en waarom je überhaupt een garagepoort zou moeten aanschaffen. Daarnaast lees je over de verschillende soorten garagepoorten en nog veel meer.

Wat zijn de kosten voor het plaatsen van een nieuwe garagepoort?

Er zijn verschillende soorten garagepoorten. De kosten van een garagepoort en het laten installeren van zo’n poort verschillen per poort en per installateur. Er zijn bepaalde kaders waar dit meestal binnenvalt.

Eén van de goedkopere opties is een garagepoort van pvc. De gemiddelde prijs voor zo’n poort inclusief montage ligt in de meeste gevallen ergens tussen de 450 en de 1.050 euro.

De kosten liggen weer wat hoger wanneer het bijvoorbeeld om een aluminium poort gaat. De kosten inclusief montage liggen namelijk meestal ergens tussen de 1.000 en de 3.000 euro.

Er zijn echter niet alleen verschillende garagepoorten qua materiaal, maar ook qua uitvoering. Zo heb je bijvoorbeeld een automatische garagepoort, een kantelpoort en ook rolpoorten. Ook heb je enkele en dubbele garagepoorten. Tussen al deze poorten zit ook weer een verschil in prijs.

Zo zijn dubbele garagepoorten duurder dan enkele garagepoorten en zijn automatische garagepoorten in de meeste gevallen weer duurder dan rolpoorten.

Rolpoorten kosten bijvoorbeeld tussen de 1.000 en de 2.500 euro. De kosten voor een automatische garagepoort liggen weer veel verder uit elkaar. De kosten voor zo’n poort kunnen zelfs oplopen tot wel 10.000 euro!

De prijzen lopen erg uiteen en het hangt van verschillende factoren af hoeveel je uiteindelijk betaalt.

Zou de prijs lager zijn als ik het zelf installeer?

Een garagepoort laten monteren door een installateur is wat duurder dan het zelf te installeren. De montage kost je namelijk ook geld als klant. Als je een beetje handig bent, zou een zelfbouwgaragepoort je dus zeker wat geld kunnen besparen.

Je moet hier echter wel een aantal dingen voor jezelf tegen elkaar afwegen. Het zelf installeren van zo’n poort is met behulp van het juiste zelfbouwpakket niet heel moeilijk, maar het vereist wel een zekere mate van handigheid.

Ben je iemand die dit niet volledig aan zichzelf toevertrouwt en wil je zeker zijn van een correcte installatie? Dan is het waarschijnlijk de beste optie om deze klus aan een erkend specialist over te laten.

Als je ervan overtuigd bent dat je dit gemakkelijk zelf kunt doen, is dit een goede manier om op een flink deel van de kosten te besparen.

Ter vergelijking, de kosten voor een pvc-garagepoort inclusief montage liggen ongeveer tussen de 450 en de 1.050 euro. Zonder montage is dit ongeveer tussen de 250 en de 750 euro, wat dus een behoorlijk verschil in prijs betekent.

Witte garagepoort.

Wat zijn de voorwaarden voor garantie?

Je kunt ervoor kiezen om een poort te laten installeren door een erkend specialist of om het zelf te doen. Hier zitten niet alleen gevolgen aan voor de prijs, maar ook voor de garantie.

Als je de poort door een erkend specialist laat monteren, krijg je hier altijd garantie bij. Normaal gesproken is deze garantie 10 jaar voor de poort en 5 jaar voor de motor. Kies je ervoor om de garagepoort zelf te installeren? Dan heb je geen recht op garantie.

Je betaalt dus wat meer voor de montage door een erkend specialist, maar je bent wel verzekerd van een correcte installatie en een garantie van ongeveer 10 jaar.

Wil je een nieuwe garagepoort installeren?
Ontvang advies en vergelijk offertes van specialisten in jouw regio.
arrow Ontvang offertes

Hoe kan ik zelf goedkoop een garagepoort plaatsen?

Zoals je al eerder las, is een zelfbouwgaragepoort een goede optie als je wat kosten wilt besparen. Om een mooie zelfbouwgaragepoort te krijgen, moet je een aantal stappen doorlopen. Hieronder lopen we deze stappen even door.

Welke benodigdheden heb ik nodig?

Beschik je over de materialen en het gereedschap om zelf goedkoop een garagepoort te plaatsen? Dan kan je hier dus zelf mee aan de slag. Maar welke benodigdheden zijn dat? Hieronder zetten we deze even voor je op een rijtje:

  • Een meetlat
  • Een zaagmachine
  • Een poortblad
  • Een railsysteem
  • Een frame
  • Een algemene gereedschapskist
  • Eventueel een elektrische motor
  • Eventuele veiligheidsgadgets zoals verlichting

1. Garage opmeten

De eerste stap is het correct opmeten van een aantal zaken. Denk aan de diepte van de garage, de breedte en de hoogte.

2. Frame op maat maken en monteren

Na het opmeten van de benodigde zaken is het tijd om het frame op maat te maken en te monteren. De speciale rails en het afstandsprofiel worden perfect op maat afgezaagd zodat ze mooi in de garageopening passen.

3. Monteren van het railsysteem

Nadat het frame is gemonteerd, monteer je het railsysteem.

4. Installeer het poortblad

De vierde stap is het installeren van het poortblad. Hoe je deze plaatst of installeert hangt af van het type garagepoort.

5. Motor plaatsen [handmatige vs elektrische/automatische garagepoort]

Als je kiest voor een automatische garagepoort, moet er ook een motor geïnstalleerd worden. Bij dit type garage opent de poort met behulp van een motor, in tegenstelling tot een handmatige poort.

De motor hangt aan het poortblad door middel van een ketting. Indien nodig, kan de motor in plaats van in het midden, ook aan de zijkant hangen.

6. Bijkomende stap [veiligheidsopties]

Je kunt ervoor kiezen om extra veiligheidsopties toe te voegen, zoals verlichting, een toegangscode en alarmsensoren.

Welke verschillende soorten garagepoorten zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten garagepoorten. Hieronder bespreken we de verschillen tussen de diverse soorten.

Sectionaalpoorten

Sectionale poorten zijn poorten waarbij het poortblad naar het plafond opent, waardoor je optimaal gebruik maakt van de ruimte in de garage.

Bij een elektrische sectionaalpoort gaat dit proces automatisch. Het voordeel van sectionale poorten is dat de poort niet kantelt, maar schuift.

Hierdoor kun je je auto zowel binnen als buiten dicht tegen de poort parkeren, zonder dat de poort in de weg zit bij het openen en sluiten.

Ook zorgt dit ervoor dat deze poorten energiezuinig zijn. Sectionale poorten zijn erg in opkomst en worden veel verkocht.

Wat kost een sectionaal garagepoort?

Je hebt sectionale garagepoorten die van verschillende materialen zijn gemaakt. Zo heb je sectionale garagepoorten van staal, die tussen de 1.000 en de 4.000 euro kosten. Ook zijn er sectionale poorten van hout. Deze zijn wat duurder en kosten gemiddeld tussen de 2.000 en 4.000 euro.

Kantelpoorten

Kantelpoorten zijn een klassieker onder de garagepoorten en ze zijn ook nog steeds erg populair. Een kantelpoort bestaat uit één groot poortblad, waarbij de veren ervoor zorgen dat het poortblad omhoog gekanteld kan worden.

De veren zorgen ook voor extra veiligheid, aangezien de meeste kantelpoorten een sleutelslot hebben, wat je spullen en eigendommen nog beter beveiligt.

Ook zijn ze erg duurzaam en vergen ze weinig onderhoud. Wel is deze poort niet zo ruimte-efficiënt als een sectionale poort.

Hoe werkt een kantelpoort?

Een kantelpoort laat het poortblad in een frame van metaal glijden dat aan het plafond van de garage hangt. De beschikbare ruimte wordt goed benut omdat het frame het poortblad opbergt.

Rolpoorten

Een rolpoort is, zoals de naam al een beetje verraadt, een poort die omhoog rolt wanneer je hem opent en naar beneden rolt wanneer je hem weer sluit.

Dit soort poorten wordt vaak gebruikt voor bijvoorbeeld winkels en parkeergarages, maar ook voor magazijnen en bedrijfsgebouwen.

Deze poorten zijn ideaal als je een hoge ingang of poort hebt en ze zijn, vergeleken met sectionale poorten, ook een stuk eenvoudiger te installeren, aangezien ze geen rails nodig hebben.

Zijdelingse poorten

Zijdelingse poorten zijn poorten die langs de zijkant van de garage opengaan. Ze zijn erg handig als je even snel in en uit wilt lopen. Ze hoeven namelijk maar een klein stukje open om naar binnen te kunnen.

De andere poorten moeten volledig geopend worden. Dit is bijvoorbeeld erg handig als je in de ochtend even snel je fiets uit de garage wilt pakken.

Ook blijft het plafond van je garage vrij bij zo’n poort. Dit is vooral handig als het niet mogelijk is om een poort te maken die via je plafond loopt, vanwege bijvoorbeeld rioleringsbuizen die daar lopen.

Vakman nodig?
Vraag dan hier je offertes aan!

Hoe lang duurt het om een garagepoort te installeren?

Hoe lang het duurt om een garagepoort te installeren, hangt ten eerste af van of je dit zelf doet of door een erkend specialist laat doen. Wanneer je besluit de garagepoort zelf te installeren, kan het, vanwege minder ervaring, logischerwijs langer duren.

Een erkend specialist doet hier gemiddeld enkele uren tot een volledige dag over. Als je als doe-het-zelver aan de slag wilt, kan het meerdere dagen duren om de installatie relatief goed te laten verlopen.

Wat zijn belangrijkste zaken die ik moet weten over garagepoorten?

Een goed geïsoleerde garagepoort helpt om de rest van je huis warm te houden. Zoek naar een poort met een lage U-waarde. Als je garagepoort niet meer te repareren is, overweeg dan om deze uit te breken en een nieuwe te installeren. Een goed geïsoleerde garagepoort heeft als voordeel dat deze weinig onderhoud nodig heeft. Garagepoorten zijn er in verschillende afmetingen, maar voor de meeste auto’s is een breedte van 2,5 meter en een hoogte van 2,25 meter vaak voldoende. Daarnaast is het belangrijk om een goed slot te kiezen om je spullen veilig te houden. Het cilinderslot is een populaire keuze.

Waarom een garagepoort laten plaatsen door een professionele installateur?

Vooral als je niet zo handig bent, is het risico dat er dingen misgaan met de installatie zeker aanwezig. Als je iemand bent die zich om dit hele proces niet druk wil maken, kun je dit het best aan een erkend specialist overlaten.

Deze specialist garandeert je een correcte en professionele installatie en biedt ook nog eens ongeveer 10 jaar garantie op de poort en 5 jaar op de motor.

Ontvang informatie, advies en offertes van specialisten in jouw omgeving

Heb je interesse in dit onderwerp en wil je er graag meer over te weten komen? Dan kun je hier je gegevens achterlaten om vandaag nog met een specialist bij jou in de buurt in contact te komen. Vraag je vrijblijvende offertes aan en krijg advies op maat!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Welk type garagepoort wenst u (of heeft u)?
3*. Welk materiaal verkiest u voor de garagepoort?
4*. Wanneer wenst u het project op te starten?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.