Garagepoort vervangen of renoveren?

Is jouw eigen garagepoort aan vervanging of aan renovatie toe? Dan kun je in dit artikel meer lezen over bijvoorbeeld de kosten van een nieuwe garagepoort, de levensduur van zo’n poort en waar je op moet letten bij het vervangen van een garagepoort. Daarnaast lees je of het in jouw geval een betere optie is om te renoveren of te vervangen en nog veel meer.

Wanneer garagepoort vervangen of herstellen?

Wanneer je een garagepoort vervangt of enkel herstelt, hangt af van de conditie van de garagepoort. Als het duidelijk is dat de schade niet meer valt te repareren, is het natuurlijk een betere keuze om de gehele garagepoort te vervangen.

Ook kan het zijn dat de poort of de motor niet meer goed werkt of dat de stijl van de poort gewoon niet meer bij je gerenoveerde huis past.

In minder extreme gevallen is het ook mogelijk om je garagepoort te renoveren of te herstellen en is vervanging dus niet nodig.

Het gaat hier bijvoorbeeld om zaken als het vervangen van de veren en de elektrische motor of het aanbrengen van een nieuwe laklaag.

Ook kun je enkele elementen van de poort vervangen als er sprake is van schade en kun je de onderdelen van de rail een beetje aanpassen indien dat nodig is.

Hoelang gaat een garagepoort mee?

Hoe lang een poort meegaat hangt af van het type poort en het materiaal van de poort. Een stalen poort gaat bijvoorbeeld langer mee dan een houten poort. Ook speelt onderhoud een rol.

Hoe beter je een poort onderhoudt, hoe langer die natuurlijk meegaat. Een stalen garagepoort kan tot wel 20 jaar meegaan.

Een houten garagepoort kan, als die goed onderhouden wordt, tot ongeveer 15 jaar meegaan. Door te investeren in regelmatig onderhoud kun je dus langer genieten van je oude garagepoort.

Garagepoort herstellen.

Wat kost een nieuwe garagepoort?

De kosten van een nieuwe garagepoort variëren afhankelijk van het type en het materiaal. Over het algemeen kun je rekenen op een prijs tussen de 750 euro en 4.000 euro. De gemiddelde prijs ligt rond de 2.000 euro.

De verschillende soorten poortenDe prijs inclusief btw en installatie
Sectionaalpoorten € 1.500 – € 3.500
Kantelpoort € 800 – € 1.200
Rolpoort € 1.000 – € 2.000
Elektrische garagepoort € 1.000 – € 2.000
Ben je op zoek naar een nieuwe garagepoort?
Vraag advies aan specialisten en vergelijk offertes.
arrow Ontvang offertes

Hoeveel kost het om de motor van de garagepoort te vervangen?

De motor van een garagepoort gaat in principe vrij lang mee, namelijk zo’n 20 tot 25 jaar. Maar als deze eenmaal aan vervanging toe is, is het vrij kostbaar om hem te vervangen.

Voor de motor betaal je ongeveer tussen de 150 en 800 euro. Wil je dat een installateur de motor professioneel en correct voor je installeert, dan betaal je nog eens 200 tot 600 euro aan installatiekosten.

Automatische garagepoort.

Waarop letten bij het vervangen van een garagepoort?

Bij het vervangen van een garagepoort zijn er een aantal aspecten waar je op moet letten. Hieronder nemen we deze aspecten één voor één door.

Welk type garagepoort ga je kiezen?

De eerste stap is het kiezen van het type garagepoort. Deze stap moet je zeker niet onderschatten. De poort moet namelijk bij de stijl van je huis passen en ook bij je portemonnee.

Welk materiaal ga je kiezen?

De tweede stap is het kiezen van het materiaal. Elk materiaal heeft unieke voordelen. Meestal wordt er gekozen voor staal, aluminium of hout.

Let op isolatie bij het kiezen van een nieuwe garagepoort

Ook het isoleren van je garagepoort is belangrijk, vooral in de winter. Een oude garagepoort is vaak van geen enkele vorm van isolatie voorzien. Een goede isolatie van de garagedeuren heeft effect op de temperatuur binnenshuis.

Nieuwe garagedeuren zijn al voorzien van een stuk betere isolatie dan oudere garagedeuren. Als je van plan bent om je garage bijvoorbeeld ook als sportschool te gebruiken, vraag dan aan een erkend vakman wat de mogelijkheden zijn in verband met extra isolatie.

Wat is de ideale grootte voor de garagepoort?

Voor de breedte van de garagepoort is het goed om te zorgen dat je aan beide kanten van de auto nog ongeveer 30 tot 40 centimeter ruimte overhoudt. Zo kun je comfortabel naar binnen en naar buiten rijden. De ideale hoogte van een garagepoort ligt tussen de 2,5 en 5 meter.

Welke manieren zijn er om kosten te besparen?

Je kunt op de kosten besparen door de prijzen van verschillende erkende vakmannen met elkaar te vergelijken. De ene vakman hanteert namelijk hogere prijzen dan de andere.

Ook kun je kijken of je in aanmerking komt voor bepaalde premies. Zo komen mensen van boven de 65 jaar oud in aanmerking voor een premie die helpt om de kosten van een motor te verlagen bij de aanschaf van een nieuwe automatische garagepoort.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Welke onderdelen vervangen in plaats van een nieuwe garagepoort kopen?

Je hoeft niet altijd je volledige garagepoort te vervangen. Als het probleem bij één specifiek onderdeel zit, kan ook alleen dit onderdeel vervangen worden. Hieronder bespreken we enkele mogelijkheden.

Het slot van de garagepoort vervangen

Als je jouw garagepoort wilt vervangen vanwege extra beveiliging, kan het soms voldoende zijn om alleen het slot van de poort te vervangen. Zelfs bij eenvoudige sloten is het mogelijk om deze te vervangen.

Veren vernieuwen [trekveer en torsieveer]

Goede veren zorgen ervoor dat de garagepoort gemakkelijker open en dicht gaat. Ze houden de poort op de juiste manier in balans. Als de veren breken, zal de poort vrijwel altijd totaal vastzitten of erg zwaar aanvoelen.

Als je er vroeg bij bent, is het voldoende om enkel de veren te vervangen en hoef je dus niet de gehele poort te vervangen.

Vooral in het geval van torsieveren is het sterk aan te raden om de vervanging door een specialist te laten doen vanwege de hoge spanning op dit soort veren.

Kapotte afstandsbediening vervangen

Als je afstandsbediening kapot is, hoef je gelukkig niet gelijk een nieuwe garagepoort te laten installeren. Je kunt deze eenvoudig bij een installateur van garagepoorten kopen.

Panelen vervangen [sectionale garagepoort]

Indien een paneel van een sectionaalpoort beschadigd is, hoef je ook niet de volledige poort te vervangen. Dit is echter niet zo eenvoudig. Je kunt het dus het beste aan een specialist overlaten.

Het is vaak beter om de hele deur te vervangen. De kleur van de panelen vervaagt namelijk na een tijdje. Als je er dan maar eentje vervangt, zal deze er duidelijk tussenuit springen.

Hoe een garagepoort demonteren? [Stappenplan]

Als je een bestaande garagepoort wilt demonteren, zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen. Hieronder bespreken we deze stappen aan de hand van het volgende stappenplan.

Stap 1: kijk of de veren in orde zijn

Controleer voor je begint met deze klus even of er veel spanning op de veren staat. Soms staat er erg veel spanning op de veren. Ook zijn er in sommige gevallen torsieveren gemonteerd op de poort.

Het verwijderen van deze veren is een behoorlijk gevaarlijke klus en het wordt dan ook sterk aangeraden om dit aan een erkend vakman over te laten.

Stap 2: elektrische bediening ontkoppelen indien van toepassing

Indien je huidige garagepoort elektrisch is, is het nodig om de elektrische bediening van de poort volledig uit te schakelen.

In het geval dat je die motor ook niet meer gaat gebruiken voor een eventuele volgende poort, kun je die het best meteen helemaal losmaken van de poort door de schroeven eruit te halen.

Stap 3: de veren verwijderen

De derde stap is het verwijderen van de veren. Zorg ervoor dat je zorgvuldig en veilig te werk gaat. Allereerst kun je de poort wat optillen, zodat de spanning wat van de veren afgaat.

Je zet de speciale klemmen vast aan beide kanten van de veren en maakt ze vervolgens los met een zogeheten klemvergrendelingstang.

Stap 4: verwijder de poort

Na het verwijderen van de veren is het eenvoudig om de rest van de poort ook te verwijderen. Je laat de poort op een platform zakken en verwijdert alle schroeven, moeren en beugels waar de poort mee vastzit. Dit is niet iets wat je in je eentje kunt doen. Zorg dus zeker dat je mensen in de buurt hebt die je kunnen helpen.

Stap 5: de deurstijl verwijderen

Bij de laatste stap moet je enkel nog de deurstijl verwijderen. In sommige gevallen is deze na alle voorgaande stappen eenvoudig los te krijgen.

Als dit niet het geval is, kun je het best een koevoet gebruiken om tussen het kozijn en de deurstijl heen en weer te bewegen om de deurstijl los te krijgen van de rest. Als je je huidige garagepoort wilt vervangen door een nieuwe poort, moet de deurstijl blijven zitten.

Man is aan het werken aan de garagepoort.

Kan een garagepoort vervangen worden door iets anders?

Het is in bepaalde gevallen mogelijk om je garagepoort te vervangen door iets anders, als je dat wilt.

Vervangen door raam of deur

Je kunt je garagepoort vervangen door een raam of deur. Dit kan als je je garage eigenlijk niet meer voor je auto gebruikt, maar bijvoorbeeld als atelier of werkruimte. Zo kan er bijvoorbeeld meer licht in de garage vallen. Het is dus een interessant alternatief voor een traditionele poort.

Garagepoort laten vervangen? Vul het formulier in en ontvang offertes op maat

Ben je geïnteresseerd in het vervangen van een garagepoort, maar wil je er graag nog wat meer over te weten komen of zit je nog met vragen waar je geen antwoord op hebt gekregen? Dan kun je hier je gegevens achterlaten en advies op maat ontvangen!

Je kunt ook verschillende vrijblijvende offertes met elkaar vergelijken om zo tot de beste specialist te komen voor jouw persoonlijke situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Welk type garagepoort wenst u (of heeft u)?
3*. Welk materiaal verkiest u voor de garagepoort?
4*. Wanneer wenst u het project op te starten?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.