Hoe kan een garagedeur worden vervangen door een kozijn?

Wil je je garagedeur vervangen door een kozijn of wil je weten waarom dit een goed idee zou kunnen zijn? In dit artikel lees je hier meer over, inclusief de kosten, hoe je dit kunt doen aan de hand van een stappenplan en welke mogelijkheden er zijn. Verder bespreken we enkele alternatieven voor het vervangen van je garagepoort.

Waarom de garagepoort vervangen door een kozijn?

Waarom zou je je garagepoort vervangen door een kozijn? Hier kunnen meerdere redenen voor zijn. De voornaamste reden is meestal dat je dit doet als je de garage niet meer voor een auto gebruikt.

Er komt namelijk vrijwel geen licht in de garage met een poort, en een poort is ook niet zo handig in gebruik. Stel dat je even snel in en uit wilt lopen of even snel je fiets uit de garage wilt pakken, dan duurt het wel even voordat een garagepoort helemaal open en weer dicht is.

Garagedeur vervangen door een kozijn?
Ontdek de mogelijkheden en vraag advies.
arrow We brengen je in contact met experts

Wat is de prijs voor het vervangen van de garagedeur door een kozijn?

Hoeveel het kost om een garagedeur te vervangen door een kozijn hangt af van een aantal verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan het materiaal van het kozijn.

Populaire opties hiervoor zijn hout, staal, aluminium en kunststof. De goedkoopste optie is kunststof en de duurste optie is aluminium.

Ook hangt de prijs af van het type raam dat je in het kozijn laat zetten. Je kunt er een vast raam in laten zetten, een schuifraam, maar ook een draai-kiepraam.

Verder heb je nog harmonicadeuren en openslaande deuren. Harmonicadeuren zijn verreweg de duurste optie en de draai-kiepramen zijn de goedkoopste optie.

Wat kost een nieuwe garagedeur?

We zetten een aantal kosten hieronder zo duidelijk mogelijk in een schemaatje.

Type deur of raamKosten per vierkante meter
Vaste ramen150 tot 750 euro
Schuifraam600 tot 2000 euro
Openslaande deuren2000 tot 5000 euro
Draai-kiepramen150 tot 700 euro

Hoe de garagepoort vervangen door raam? [Stappenplan]

Het vervangen van je garagedeur door een raam kun je het beste aan een erkend vakman overlaten. Het is namelijk zeker geen eenvoudige klus.

De vakman zal een aantal stappen met je doornemen die jullie het beste samen kunnen doorlopen zodat je het gewenste resultaat krijgt.

Stap 1: Analyse en mogelijkheden

Om te beginnen zal de vakman even een kijkje nemen bij je garage om te zien wat er allemaal mogelijk is. De vakman zal de benodigde metingen verrichten en bekijken wat het beste past bij je woning. Zodra dit allemaal gedaan is, zal de vakman alle mogelijkheden met je bespreken.

Je kunt natuurlijk ook zelf suggesties doen, en dan hoor je meteen van de vakman of het een goed idee is. Op deze manier kunnen jullie samen een goede en verantwoorde keuze maken.

Stap 2: De garagedeur verwijderen

Als de keuze is gemaakt, moet de oude garagedeur er natuurlijk eerst uit. Dat zal in de tweede fase gebeuren. De vakman zorgt ervoor dat dit veilig en professioneel gebeurt.

Vakman nodig?
Vraag hier je offertes aan!

Stap 3: Het plaatsen van het kozijn of het schuifraam

In de derde fase zal de vakman het kozijn of het schuifraam plaatsen. Het hangt van de keuze af hoe lang de plaatsing zal duren. Kies je bijvoorbeeld voor een schuifraam? Dan heb je ook rails nodig. Als je voor een kozijn gaat, hangt het ervan af voor welk type kozijn je kiest.

Stap 4: Het in gebruik nemen van je nieuwe ruimte

Als het werk van de vakman erop zit, is het tijd om je nieuwe ruimte zelf in te delen en in gebruik te nemen. Je zou er bijvoorbeeld een opslagruimte van kunnen maken, een logeerkamer of een sportruimte.

De garagepoort wordt vervangen door een deur en raam.

Wat zijn de mogelijkheden voor het nieuwe raam?

Je hebt verschillende mogelijkheden om uit te kiezen als je een nieuw raam neemt. Hieronder nemen we ze even door.

1. Kies je voor een raam, een deur, of wil je beide?

Als je je garagepoort vervangt door een kozijn, heb je de keuze om deze in te vullen met een raam, een deur, of beide. Hoe je dit invult, is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke smaak en voorkeur, en ook van de omstandigheden.

2. Welke soort ramen of deuren wil je laten plaatsen?

Welke soort ramen of deuren je wilt, hangt af van wat handig is voor bij je garage en van wat je zelf wilt natuurlijk. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor vaste ramen, een groot schuifraam en loopdeuren.

3. Van welk materiaal moet het kozijn zijn?

Het kozijn kan van meerdere materialen gemaakt zijn. Je kunt bijvoorbeeld voor hout kiezen. In dat geval heb je een materiaal dat gemakkelijk te repareren en te bewerken is. Verder heb je nog kunststof, staal en aluminium.

4. Welke soort beglazing wil je?

Er zijn meerdere soorten glas die je in je kozijn kunt laten zetten. Denk aan standaard glas, gekleurd glas, glas in lood en gezandstraald glas. Ook heb je nog speciaal veiligheidsglas en zonwerend glas.

De garagepoort is vervangen door een wit raam.

Waarop letten bij het vervangen?

Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden. Hieronder bespreken we ze.

Vergunning

Gelukkig heb je in vrijwel alle gevallen geen vergunning nodig om je garagepoort te vervangen. Toch is er wel een uitzondering. Woon je in een monumentaal pand? Dan heb je hier wel een vergunning voor nodig.

Isolatie

In sommige gebieden is het belangrijker om je garagepoort te isoleren dan in andere. Dit hangt af van het lokale klimaat en het gebruik van de garage.

Woon je in een relatief kouder land en zit je garage vast aan de rest van je woning, of gebruik je de garage zelfs als werkruimte? Dan is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat je nieuwe garagepoort een hoge isolatiewaarde heeft wanneer je de oude vervangt.

Wat zijn alternatieven voor het vervangen van de garagedeur?

Vervangen door openslaande deuren

Je kunt je garagedeur vervangen door openslaande deuren. Voor openslaande deuren heb je geen rails nodig. Een prima optie dus als je de garage niet meer voor een auto gebruikt. Je kunt deze deuren ook volledig openzetten. Dit is erg handig als je bijvoorbeeld even je fiets wilt pakken voor je werk.

Vervangen door een pui

Een andere optie is je garagedeur door een pui te vervangen. Dit is een goede keuze als je je garage niet meer voor je auto gebruikt en er bijvoorbeeld een kantoor van wilt maken.

Een pui laat veel licht naar binnen. Het is een groot kozijn waarin je ramen en/of deuren kunt laten zetten. Je kunt dus ook alleen ramen plaatsen voor extra licht. Je garagedeur door een pui vervangen is dus een uitstekende keuze voor dit soort situaties.

Wat kost een pui in de garage?

De prijs van een pui in je garage hangt af van het materiaal van het kozijn en het glas dat erin komt. Een kunststof pui is de goedkoopste optie.

Met dubbel glas erin krijg je deze voor ergens tussen de 1.200 en 2.500 euro. Een houten pui is dan weer wat duurder, maar sommige mensen zullen dit mooier vinden. Voor een pui van hout betaal je ongeveer een prijs van ergens tussen de 1.400 en 2.500 euro.

Vervangen door een roldeur

Je kunt je oude garagedeur, als je dat wilt, ook laten vervangen door een automatische roldeur. Dit is een van de bekendste garagedeuren die er is.

Hoeveel je betaalt om je garagedeur te vervangen door een roldeur hangt onder andere af van het materiaal en de grootte van de roldeur.

Vervangen door een loopdeur

Ook kun je je oude garagedeur vervangen door een garagedeur met loopdeur. Een garagedeur met loopdeur is vooral handig als je vaak in en uit je garage wilt lopen.

De meest populaire loopdeuren voor garages zijn kanteldeuren. Met kanteldeuren kun je je garage ook nog steeds gewoon als garage voor je auto blijven gebruiken.

Een garagedeur met loopdeur, ofwel kanteldeuren, is dus ideaal als je je garage voor je auto wilt blijven gebruiken, maar tegelijkertijd eenvoudig in en uit de garage wilt lopen.

Vervangen door een muur

Heb je helemaal geen deur meer nodig in je garage en heb je ook geen behoefte aan een raam? In dat geval heb je altijd nog de optie om je garagedeur volledig te vervangen door een muur. Het is belangrijk om de plek waar de deur zat door een professional goed dicht te laten metselen.

Hoe garagedeur dichtmetselen?

Als je de garagedeur per se zelf wilt dichtmetselen, kun je op het internet kijken voor een stappenplan. Toch raden we sterk aan om dit door een specialist te laten doen.

Meer weten? Vul het offerteformulier in en kom in contact met specialisten

Vind je dit artikel interessant en wil je meer weten over het vervangen van je garagedeur? Laat dan je gegevens achter voor advies op maat en vrijblijvende offertes van specialisten in de buurt.

Het is een goed idee om de offertes van meerdere specialisten met elkaar te vergelijken, zodat je tot de beste oplossing komt voor jouw persoonlijke situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u te plaatsen?
2*. Welk type ramen (of deuren) zoekt u?
3*. Hoeveel ramen (of deuren) wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.