Een garagepoort zelf plaatsen? Doe-het-zelf garagepoorten

garagepoort zelf plaatsen

Het zelf plaatsen van een garagepoort is een stuk eenvoudiger dan je zou denken. Als je ook maar een beetje een handige klusser bent, lukt het je zeker om een garagepoort zelf te monteren. De leverancier is vaak bereid om je te helpen met eventuele moeilijkheden en je houdt meestal dezelfde garantie. Het zelf plaatsen van een garagepoort kan je dan ook veel geld schelen. In dit artikel gaan we in op alle zaken die om de hoek komen kijken bij dit doe-het-zelven.

Ontvang GRATIS offertes en advies

Meer info

Garagepoorten zijn er in veel soorten en maten. De meest voorkomende zijn:

Deze poorten zijn voornamelijk bij doe-het-zelf winkels verkrijgbaar als bouwpakket. Daarmee wordt het zelf installeren van een garagepoort al een heel stuk gemakkelijker. Bij ieder pakket zit een uitgebreide montagehandleiding. Natuurlijk kun je ook de leverancier altijd om raad vragen, mocht je ergens niet uitkomen. Een handige klusser zal vrijwel altijd lukken om een garagepoort zelf te monteren, maar let er wel op dat je geen garantie hebt áls er wel iets misgaat .

Waarom zelf een garagepoort plaatsen?

De voornaamste reden om een garagepoort zelf te plaatsen is dat je geld bespaart op de plaatsingskosten. Het uurloon van een vakman ligt gemiddeld op 50 of 60 euro. Een andere reden is dat bij oude garagepoorten af en toe ook eens aan vervanging toe zijn.
Oude houten garagepoorten worden steeds vaker vervangen door rol– of sectionaalpoorten. Deze zijn beter geïsoleerd, een stuk veiliger, véél lichter en elektrisch bedienbaar. Je gaat er qua kwaliteit dus ook een flink stuk op vooruit als je een nieuwe garagepoort zelf plaatst.

garagepoort doe het zelf

Zelfbouw garagepoorten: voordelen

 • Een groot voordeel van een zelfbouw garagepoort is dat deze voor de handige klusser gemakkelijk in elkaar te zetten is. Bij iedere zelfbouw poort zit overigens een uitgebreide handeling. Vaak is er ook nog een link naar een instructievideo op internet. Als je de instructies stap voor stap volgt, lukt het vrijwel altijd om de garagepoort zelf te plaatsen.
 • Een ander voordeel is dat je bij de aanschaf van een zelfbouwpakket goedkoper uit bent dan een op maat gemaakte garagepoort. Leveranciers kopen deze in grote aantallen in, waardoor ze de prijs laag kunnen houden. Het is soms ook mogelijk om een korting te bedingen, bijvoorbeeld aan het eind van het seizoen of als je een showmodel koopt.

Zelfbouw garagepoorten: nadelen

 • Een nadeel van een zelfbouw garagepoort is dat je gebonden bent aan vaste maten. Deze maten moeten ook maar net overeenkomen met de maten van jouw garage. Het kan natuurlijk zo zijn dat dit precies klopt, maar in de praktijk is dat meestal niet zo. Je zult dus vrijwel altijd aanpassingen moeten doen aan de plek waar de poort komt om een zelfbouw garagepoort zelf te plaatsen.
 • Een ander nadeel van een zelfbouw garagepoort is dat er weinig variatie in de keuze is. Een bijzondere kleur, of een speciale uitvoering is meestal niet mogelijk bij zelfbouw garagepoorten.
 • Als er iets mis gaat, dan heb je helaas geen enkele garantie… Daarom alleen al kan het lonen om toch een vakman in te schakelen. Benieuwd naar wat dat kost? Vraag hier gratis offertes aan.
garagepoorten automatiseren automatisatie

Welke soorten garagepoorten zijn er?

Het maakt wel verschil in moeilijkheidsgraad welke garagepoort je zelf gaat plaatsen. Daarom leggen we eerst even de verschillen tussen de garagepoorten uit die door de consument het meest gekozen worden om zelf te plaatsen. De ‘ouderwetse’ houten garagepoort laten we buiten beschouwing, evenals de ‘ingewikkelde en dure’ vleugelpoorten.

Kantelpoort

Een kantelpoort bestaat uit een metalen poortblad dat gemonteerd is op een frame. Dit frame is aan het plafond van de garage gemonteerd. Om de kantelpoort te openen, schuif je het poortblad omhoog, totdat het helemaal onder het plafond van de garage hangt. Een kantelpoort sluit je door deze van het plafond naar beneden te schuiven. Het is ook mogelijk om een elektrisch bedienbare kantelpoort te kopen. Een kantelpoort zelf plaatsen is, door de eenvoudige constructie, relatief gemakkelijk. Daarbij komt ook nog eens dat een kantelpoort goedkoop in aanschaf is.

Rolpoort

Het poortblad van een rolpoort, ook wel garagerolluik genoemd, rolt van boven naar beneden bij het openen en sluiten. Het poortblad bestaat uit lamellen die ongeveer vier centimeter hoog zijn. Deze haken in elkaar en vormen zo het poortblad. Een rolluik rolt zich op in een rolluikkast die aan het plafond van de garage gemonteerd is. Zo bespaar je in de garage ruimte, want er hoeft geen frame aan het plafond van de garage gemonteerd worden. Rolpoorten zijn ook in de elektrisch bedienbare variant te koop. Vanwege het (zware) gewicht van de rolluiken is het wel verstandig om een elektrisch bedienbare aan te schaffen. Net als kantelpoorten, is het zelf plaatsen van rolpoorten een relatief gemakkelijke klus.

Sectionaalpoort

Een sectionaalpoort heeft veel overeenkomsten met een rolpoort. Het voornaamste verschil is dat het poortblad bestaat uit panelen (secties). Ze worden dan ook wel panelenpoort genoemd. Bij het openen een sectionaalpoort rolt de poort langs geleiders naar boven. Vervolgens komt de poort evenwijdig aan het plafond van de garage te liggen. Sectionaalpoorten hebben vrijwel altijd elektrische bediening nodig, omdat ze behoorlijk zwaar zijn van gewicht. Het grote voordeel van een sectionaalpoort is dat deze betaalbaar is daarbij zijn ze relatief eenvoudig te monteren.

doe-het-zelf garagepoort

Wat kost het laten plaatsen van een garagepoort?

Het verschilt per garagepoort wat de kosten zijn die een leverancier vraagt voor het plaatsen van een garagepoort.
Hoe eenvoudiger de montage van de poort is, hoe lager de prijs uitvalt. Ook maakt het verschil hoe groot de garagepoort is, want het kost meer moeite om een grote garagepoort te plaatsen dan een kleine(re). We gaan daarom uit van gemiddelde prijzen en gemiddelde groottes (2 keer 2,5 meter). Zo weet je dus, bij benadering, wat je bespaart door een garagepoort zelf te plaatsen. We benadrukken dat het om richtprijzen gaat (inclusief btw) de actuele kosten voor het zelf plaatsen van een garagepoort kunnen anders liggen en verschillen per leverancier.
Wil je graag een exacte prijs weten voor de plaatsing van een garagepoort? Doe dan beroep op onze gratis en vrijblijvende offertedienst.

Het plaatsen van een kantelpoort

Het zelf plaatsen van een kantelpoort is een relatief eenvoudige klus die dan ook niet zoveel hoeft te kosten. Het maakt wel een verschil of je een handmatig of een elektrisch bedienbare kantelpoort neemt. Het plaatsen van een handmatig bedienbare kantelpoort kost ongeveer 150 tot 180 euro. Het plaatsen van een elektrische kantelpoort is iets duurder, namelijk 250 tot 275 euro.

Het plaatsen van een rolpoort

Ook rolpoorten zijn relatief eenvoudig te plaatsen, maar hier komt wel meer bij kijken dan bij het plaatsen van een kanteldeur. Ook bij rolpoorten maakt het verschil of je een handmatig of een elektrisch bedienbare rolpoort neemt. De prijs van het plaatsen van een handmatig bedienbare rolpoort ligt rond de 200 euro. Voor het plaatsen een elektrisch bedienbare rolpoort ben je gemiddeld een bedrag van 250 euro kwijt.

Het plaatsen van een sectionaalpoort

Sectionaalpoorten zijn populair en worden steeds meer verkocht. Meestal kiest men dan ook voor elektrische bediening, want met één druk op de knop opent en sluit de sectionaalpoort zich. Het plaatsen van een handmatig bedienbare sectionaalpoort kost ongeveer 300 euro en voor het plaatsen van een elektrische sectionaalpoort ben je ongeveer 400 euro kwijt.

zelf plaatsen garagepoort

Een garagepoort zelf automatiseren

Het zelf plaatsen van de garagepoort is een relatief gemakkelijke klus voor handige mensen. Om nog meer plezier van een garagepoort te hebben, is het verstandig om deze ook elektrisch te maken. Door een garagepoort te automatiseren, heb je een veel groter bedieningsgemak. De bedoeling van automatiseren is dat de motor nu al het zware til en hefwerk op zich neemt. We geven hieronder een voorbeeld van een stappenplan die je kunt gebruiken om een poort zelf te automatiseren:

 1. Zorg ervoor dat er elektriciteit in de garage is en dat er in ieder geval één vrij stopcontact is in de buurt van de garagepoort. Is dit niet het geval? Dan dien je dit te laten aanleggen.
 2. De bedieningsmotor wordt aan het plafond geplaatst op een speciale rails die in het verlengde van de garagepoort aan het plafond is bevestigd.
 3. Als er een stroomstoring is, kan je de poort niet automatisch openen en daarom leg je een noodstop aan. Zo kan je de garagepoort ook gebruiken zonder stroom. Er moet dan wel een sleutelgat uitgeboord worden in de poort.
 4. Het laatste wat je doet is de motor afstellen. Je wilt natuurlijk niet dat deze te snel of te langzaam omhoog en omlaag gaat. Dit kun je instellen op het bedieningspaneel van de motor.
zelf automatiseren garagepoort

Zelf plaatsen van garagepoorten of toch laten doen?

Je denkt dat je veel kosten bespaart door het zelf plaatsen van een garagepoort, maar is dat wel zo?

Het verschilt per garagepoort wat de kosten zijn die een leverancier vraagt voor het plaatsen van een garagepoort, maar er is wel een gemiddelde.

 • Het plaatsen van een handmatig bedienbare kantelpoort kost ongeveer 150 tot 180 euro. Het plaatsen van een elektrische kantelpoort is iets duurder, namelijk 250 tot 275 euro.

 • Het plaatsen van een handmatig bedienbare rolpoort kost een bedrag rond de 200 euro. Voor het plaatsen een elektrisch bedienbare rolpoort ben je gemiddeld een bedrag van 250 euro kwijt.  

 • Het plaatsen van een handmatig bedienbare sectionaalpoort kost ongeveer 300 euro en voor het plaatsen van een elektrische sectionaalpoort ben je ongeveer 400 euro

Je ziet dat het plaatsen van garagepoorten niet extreem duur is. Je kan overwegen of het wel de moeite en de tijd waard is om een garagepoort zelf te plaatsen. Daarbij komt nog dat je dat een vakman de kennis en vaardigheid heeft om de poort op een goede manier te plaatsen en bovendien geven zij vaak ook garantie. Mochten er achteraf toch nog gebreken optreden kun je altijd op hen terugvallen.

Te ingewikkeld? Vraag een offerte aan!

Ben je niet zeker of dit wel een werkje voor jou is? Of wil je geen problemen krijgen en altijd kunnen terugvallen op de garantie? Dan is het geen slecht idee om een offerte aan te vragen. Zo krijg je meteen meerdere voorstellen voorgelegd. Vergeet ook niet dat offertes altijd gratis en vrijblijvend zijn. Zelfs als het om een informatieve aanvraag gaat, kan dit dus nuttig zijn.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?

2*. Welk type garagepoort wenst u (of heeft u)?

3*. Welk materiaal verkiest u voor de garagepoort?

4*. Wanneer wenst u het project op te starten?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.