Kantelpoorten

kantelpoort

Kantelpoorten zijn al sinds jaar en dag één van de meest populaire oplossingen als garagedeur. Een kantelpoort is immers één van de klassiekers wat betreft garagedeuren.

Het poortblad schuif je elektrisch of handmatig omhoog. Het blad blijft dan op een metalen frame rusten. In dit artikel leer je alles over de voordelen, de nadelen en de verschillende soorten kantelpoorten. Verderop hebben we het ook over hoe je een kantelpoort kan automatiseren.

Tot slot wordt uitgelegd hoe je tot een goede prijs komt als je een kantelpoort wil kopen.

Ontvang GRATIS advies en offertes

Wat zijn kantelpoorten en hoe open je ze?

Een draaiende kantelpoort is een poort die je in zijn geheel open en dicht doet dankzij het systeem met vering. Het blad van de poort is vastgemaakt aan een frame van metaal. Dit frame is bevestigd aan het dak van de garage.

Om kantelpoorten te openen, schuif je het blad omhoog. Het blad komt dan door middel van de twee armen aan de zijkanten in het frame te liggen. Dankzij het veersysteem wordt het blad ondersteund en blijft het goed op zijn plaats zitten.

kantelpoort

Hoe worden kantelpoorten afgesloten?

Doorgaans is een kantelpoort uitgerust met twee sluitingen, namelijk de eerste waarmee de garagedeur in het slot valt en een tweede slot dat je handmatig op slot kunt draaien voor extra veiligheid.

Wat zijn de verschillende soorten kantelpoorten?

Als je een draaiende kantelpoort gaat kopen kun je kiezen uit twee verschillende openingen. De ene soort heeft een poort die naar buiten opent, de andere poort schuift juist naar binnen open. In principe werkt het systeem op dezelfde manier.

Toch dien je goed na te denken welk type poort het handigst is voor jouw garage.

Ontvang GRATIS advies en offertes

Kantelpoorten die naar buiten openen

Een type poort die naar de buitenkant open gaat kan nadelig zijn als je weinig ruimte beschikbaar hebt. Dit soort kantelpoort kantelt een beetje naar voren en schuift dan langs boven de garage binnen. Als je auto dan bijvoorbeeld te dicht bij de poort geparkeerd staat, krijg je de poort niet open.

Kantelpoorten die naar binnen openen

Een kantelpoort die naar de binnenkant open gaat, of beter gezegd, die schuin omhoog opent, neemt aan de binnenkant van de garage wat meer ruimte in. Dat maakt de beschikbare ruimte in de garage dus wel enigszins kleiner. Houd rekening met ongeveer een meter ruimte die je in de garage moet vrijhouden voor het openen van de poort.

Een groot voordeel van de kantelpoort die naar de binnenkant opent, is dat de poort niet uitsteekt aan de voorkant en dus niet per ongeluk voorbijgangers kan raken. Deze systemen zijn dus ideaal voor garages die uitgeven op de stoep of straat.

kantelpoort kopen

Van welk materiaal is een kantelpoort gemaakt?

Klassieke kantelpoorten

De klassieke kantelpoort wordt eigenlijk altijd gemaakt van staalplaten met een verticaal profiel. In plaats van een verticaal profiel kun je ook kiezen voor een horizontaal profiel of een cassettemotief.

Moderne kantelpoorten

Aluminium
Tegenwoordig zijn er ook poorten te verkrijgen van aluminium. Dit sterke materiaal gaat relatief lang mee en heeft weinig onderhoud nodig. Bovendien wegen deze poorten minder dan de poorten die uit staalplaten gemaakt worden.

Pvc
Een andere optie is pvc. Dit materiaal is een stuk goedkoper dan de andere opties. Het werkt relatief beter qua isolatie en heeft weinig onderhoud nodig. Ook gaat pvc niet roesten.

Hout
Een laatste optie is de houten garagepoort. Dit materiaal vergt echter veel onderhoud. Wel is na-isoleren bij massief houten kantelpoorten niet per definitie noodzakelijk.

Ontvang GRATIS advies en offertes

Met welk materiaal kun je een kantelpoort afwerken?

Het metalen garagepoort wordt afgewerkt met een bekleding van staal of van hout. Vervolgens heb je de keuze uit verschillende coatings voor hoogwaardige afwerking. Je kunt kiezen uit diverse motieven en talloze kleuren.

Een populair motief is de houtlook. Een kantelpoort met een belijsting van hout loopt vaak mooi over met de kozijnen van de garage en vormt dan een geheel. Je kunt een aluminium kantelpoort bekleden met hout of pvc. Door de coating lijken ze op massief houten kantelpoortende. In principe behoeven deze coatings geen extra onderhoud. Informeer bij de fabrikant ook zeker naar de manier waarop de poort geïsoleerd is.

Wat zijn elektrisch bedienbare kantelpoorten?

Elektrisch bedienbare kantelpoorten zijn voorzien van een kleine motor. Deze motor wordt bevestigd aan het plafond van de garage. De motor is verbonden met de garagedeur door middel van een aandrijfas en is op afstand bestuurbaar. Gebruik daarvoor een handzender of de bijbehorende app op je smartphone.

Elektrisch bedienbare kantelpoorten hebben twee grote sterke punten: je hoeft niet meer uit de auto te stappen om je garagedeur te openen, en je hoeft niet meer al je kracht te gebruiken om de zware kantelpoort omhoog te schuiven. Zeker voor oudere mensen is dit een goede optie.

Is een kantelpoort veilig in gebruik?

Veiligheid bij garagepoorten staat natuurlijk op de eerste plaats bij het kiezen van een nieuw exemplaar. Je hoort immers in de media regelmatig verhalen over ongelukken die met poorten gebeuren.

Alle poorten die in Europa verkocht worden moeten dan ook voldoen aan bepaalde voorwaarden en veiligheidseisen. Zolang een kantelpoort een CE-label heeft, mag je er dan ook vanuit gaan dat deze poort veilig is.

Natuurlijk moet je zelf wel altijd bepaalde zaken in het oog houden. Een kantelpoort heeft tenslotte een flink aantal bewegende onderdelen. Let er dus altijd goed op dat je vingers of de handjes van jouw kinderen er niet tussen komen te zitten.

Gelukkig hebben veel fabrikanten hier inmiddels ook wat op gevonden. De meeste kantelpoorten zijn tegenwoordig voorzien van een vingerklembeveiliging. Ook voor de overige bewegende onderdelen kun je flexibele beschermkappen, beschermlijsten en andere kantelpoort onderdelen aanschaffen.

Waar je vooral op moet letten bij het kiezen van een garagepoort, zijn de scherpe uitsteeksels waaraan je je eventueel zou kunnen bezeren.

Let erop dat het veersysteem een beveiliging heeft, zodat de poort niet plots dicht kan vallen. De spiraalveren moeten bovendien een dunne winding hebben, zodat je vingers er niet tussen kunnen komen. De krachtige meervoudige trekveren zorgen voor bedieningscomfort.

Bij een automatische kantelpoort is het van belang dat de kracht van de motor niet boven de maximaal toegestane belasting komt en dat de motor automatisch geblokkeerd wordt zodra iets de werking van de automatische kantelpoorten belemmert.

Wat zijn inbraakwerende kantelpoorten?

Een garagepoort wordt soms gezien als één van de zwakste schakels van je huis. Het is namelijk één van de eerste plekken waar inbrekers gaan kijken of er zwakke plekken zijn.

Een standaard handmatige kantelpoort wordt automatisch geblokkeerd dankzij de stangen. Die zorgen ervoor dat de klink van de metalen garagepoort niet meer kan bewegen. Daardoor wordt het mechanisme vanzelf gestopt en kan de poort niet geopend worden. Een dergelijke kantelpoort is wel relatief eenvoudig te manipuleren door geoefende inbrekers.

De inbraakwerende kantelpoort daarentegen heeft een slot met aanvullende vergrendeling aan het garagekozijn. Het is vrijwel onmogelijk om poorten met zo’n slot omhoog te schuiven. Je kunt een derde slot laten plaatsen aan de bovenkant en de onderkant van het blad. Daarmee wordt inbraak bijna volledig uitgesloten.

Meer over sloten bij garagepoorten lees je hier.

prijs kantelpoort

Wat zijn de voordelen van kantelpoorten?

Kantelpoorten zijn niet voor niets zo populair. De voordelen ervan zijn eindeloos:

 • Een kantelpoort neemt vrij weinig ruimte in de garage in.

 • Kantelpoorten kunnen volledig naar jouw smaak gemaakt worden door het materiaal en de kleur van de afwerkingen te kiezen. Daardoor past een kantelpoort bij iedere huisstijl.

 • Het is redelijk eenvoudig om een kantelpoort te automatiseren wanneer het om één of andere reden te zwaar voor je is om de poort met de hand omhoog te schuiven. Dit is bijvoorbeeld een handige oplossing voor kleine personen of mensen op hogere leeftijd.

 • Een kantelpoort is eenvoudig te plaatsen dankzij de relatief simpele constructie.

 • Kantelpoorten zijn relatief goedkoop doordat de poort uit een stuk gemaakt wordt, zeker als je het vergelijkt met de aanschaf van een sectionale poort.

 • Kantelpoorten zijn vrij eenvoudig aan jouw wensen aan te passen. Als je de kantelpoort niet telkens omhoog wilt duwen, kun je een kantelpoort met loopdeur laten plaatsen. Over het algemeen wordt de garagepoort dan minder breed dan bv. een sectionale poort.

 • Deze poorten zijn duurzaam en gaan in de regel vele jaren mee. De kantelpoort vergt relatief weinig onderhoud.

 • Een kantelpoort kan volledig op maat gemaakt worden en aangepast worden aan jouw garage.

 • Het is een relatief veilige optie dankzij de twee standaard afdichtingen die je naar wens nog kunt aanvullen met een derde handmatige afsluiting.

 • Het is vrij eenvoudig om een luikje voor je kat of je hond in te laten bouwen in een kantelpoort.

Wat zijn de nadelen van kantelpoorten?

In vergelijking met de voordelen van een kantelpoort, zijn er zeer weinig nadelen te noemen. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je nadenkt over een kantelpoort te kopen:

 • Een kantelpoort is doorgaans niet of zeer weinig geïsoleerd, waardoor er aan de zijkanten behoorlijk veel wind en kou de garage in komt. Natuurlijk kan je je garagepoort ook extra isoleren.

 • Beide soorten openingen hebben hun nadelen. Ofwel hindert de opening voorbijgangers, ofwel maakt de poort je garage kleiner.

 • Een kantelpoort neemt ruimte in tijdens het openen. Dit in tegenstelling tot andere soorten garagepoorten waarbij je de auto wel tegen de poort aan kunt parkeren.

Ontvang GRATIS advies en offertes

kantelpoorten

Waar moet ik verder aan denken als ik een kantelpoort wil aanschaffen?

Bekijk eerst of het plafond van jouw garage wel hoog genoeg is om de looprails te plaatsen.
Bij een naar buiten te openen kantelpoort dien je er rekening mee te houden dat je oprit lang genoeg is, zodat je er ook nog je auto achter kunt parkeren.

Kostprijs kantelpoorten

Het is lastig om een prijsindicatie te geven van een kantelpoort. Afhankelijk van jouw wensen kunnen prijzen kantelpoorten sterk verschillen.

Over het algemeen is het niet duur om een kantelpoort te kopen, zeker als je het vergelijkt met andere soorten garagedeuren. De minimale prijs waar je aan moet denken voor een simpele kantelpoort ligt tussen de 600 en de 800 euro.

Het gaat hierbij om een metalen kantelpoort met afmetingen van 250 x 250 centimeter gemaakt van metaal exclusief de optionele coatings. Wil jij een ander materiaal gebruiken of kies je een originele coating? Of ga je voor kantelpoorten met afmetingen die groter zijn dan bovenstaand voorbeeld? Dan kan de prijs van een kantelpoort flink omhoog gaan.

Het plaatsen van kantelpoorten met loopdeur kost je zo’n 1.000 tot 2.000 euro extra. De kantelpoort automatiseren kost ook nog zo’n 500 euro. Bij iedere garagepoort komt er sowieso nog een bedrag bij voor de montage. Denk hierbij aan 300 tot 400 euro. Vergeet ook niet dat de garagepoort prijs doorgaans wordt weergegeven exclusief de btw.

Iedere leverancier heeft bovendien zelf de keuze om een andere prijs voor kantelpoorten te hanteren. De genoemde prijzen zijn dus richtprijzen. Het is dan ook een beter idee om een gepersonaliseerde prijs van de kantelpoort op te vragen bij verschillende vakmannen. Bestaande poort vervangen of nieuwe poort plaatsen? Ontvang via onderstaand formulier gratis offertes en advies.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Wat wenst u?

2. Welk type garagepoort wenst u (of heeft u)?

3. Welk materiaal verkiest u voor de garagepoort?

4. Wanneer wenst u het project op te starten?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.