Garagepoorten afmetingen

garagepoort afmetingen

Wat zijn de garagepoorten afmetingen? Een van de eerste dingen die je moet doen als je een garagepoort wilt laten plaatsen, is het opmeten van jouw garage. Heb je wel genoeg plaats om een deur te installeren, en welk type past dan het beste in die ruimte? Hoeveel voertuigen wens je in de garage te plaatsen?

In dit artikel lees je hoe je de afmetingen van garagepoorten kunt berekenen en waar je rekening mee moet houden.

Ontvang GRATIS offertes en advies

Standaard afmetingen garage

Beschik je op dit moment nog niet over een garage en wil je die graag laten bouwen? Dan is het van belang dat je rekening houdt met het aantal en het type wagens dat je erin wilt parkeren.

Een garage meet gemiddeld zo’n 2,5 bij 2,25 meter. De breedte van de garage voor 1 personenauto ligt rond de 2,5 meter. Het gaat hierbij om de minimale afmetingen. Voor 2 personenauto’s is de breedte van de garage dus logischerwijs zo’n 5 meter. Uiteraard neemt een terreinwagen of een camper / mobilhome meer plek in dan een gewone wagen. Bouw dan dus liever een grotere schuur.

Afmeting garagedeurBreedteHoogte
Garagedeur standaard maat2,5 m2,25 m
Kleine garage> 3,5 m> 3m
Grote garage> 6 m> 5 m
Lage garage> 4 m> 4 m
standaard afmetingen garage

Hoe benodigde afmetingen garagepoorten berekenen?

Als je een garagedeur wilt laten plaatsen, moet je eerst kijken of je daar wel genoeg ruimte voor hebt. Het is absoluut niet ingewikkeld om de juiste afmetingen van een garagedeur op te nemen, maar je moet wel eventjes begrijpen hoe het precies zit. Een garagedeur heeft een bepaalde breedte, maar daarbij moet genoeg ruimte opgeteld worden voor de montage en voor de beweging van de poort.

Bestelbreedte & hoogte

De bestelbreedte van de benodigde deur noemen we ook wel de dagbreedte. De bestelhoogte van de poort wordt ook wel daghoogte genoemd. Het gaat hierbij om de hoogte en de breedte van de opening. Tel daarbij aan beide kanten genoeg ruimte op voor de montage.

Als je een smallere deur bestelt omdat je niet over voldoende montageruimte in de garage beschikt, is dat in principe geen probleem. Het kozijn wordt dan wel opvallender zichtbaar. Aan de bovenkant van de deur heb je ook voldoende inbouwruimte nodig.

De benodigde hoogte van een garagepoort hangt af van het soort auto dat je er onderdoor wilt kunnen rijden. Er wordt meestal gekozen voor zo’n 1,85 meter tot 2,75 meter hoog. Ga liever voor een te hoge poort dan een te lage. Als je op den duur van auto wisselt, zou het jammer zijn als je nieuwe hogere auto niet meer onder de poort door past.

Je kunt ervoor kiezen om zelf de maatvoering door te geven aan de leverancier. Als je de dagmaten aan de leverancier doorgeeft, zal deze een deur met de juiste inbouwruimte en afmetingen aanbieden. Een nog veiligere optie is om de afmetingen van garagepoorten te laten controleren door een professional. Ga wel uit van een meerprijs voor deze service. Vraag van tevoren een prijsopgave op bij de leverancier om te zien wat de mogelijkheden zijn en welke kosten je kunt verwachten.

garagepoorten afmetingen

Standaard afmetingen rolpoorten

Rolpoorten werken als een rolluik. Ze hebben geen draagrails en rollen op in een rolluikkast. Dit is vooral handig voor garages waar je het plafond vrij van rails wenst te houden. Het poortblad van een rolpoort bestaat uit een aaneenschakeling van lamellen van zo’n vier centimeter hoog.

De standaard afmetingen bij rolpoorten liggen meestal rond de 3 bij 2 meter. Bij dit type deur hoef je geen rekening te houden met inbouwruimte aan de bovenkant.

Je leest hier meer over rolpoorten.

Standaardmaten kantelpoort

Een kantelpoort is een klassieke garagedeur die uit één stuk bestaat en in zijn geheel naar boven kantelt om open te gaan. De standaardmaten van een kantelpoort liggen meestal rond de 2,5 meter bij 2,12 meter. Doordat deze grote deuren naar binnen kantelen, nemen ze veel ruimte in de garage in. Bij een ondiepe garage met een laag plafond kun je dus beter een ander type deur kiezen.

Bij kantelpoorten moet je rekening houden met een inbouwmaat van 105 millimeter die je dient op te tellen bij de breedte van de deur. Voor zowel handmatige als elektrische kantelpoorten dien je 70 millimeter op te tellen als inbouwmaat aan de hoogte.

Je leest hier meer over kantelpoorten.

Standaard afmetingen sectionale poorten

Een sectionale poort bestaat uit meerdere panelen die omhoog worden getrokken en in een frame geplaatst worden wanneer ze geopend worden. Doorgaans meet dit type deur zo’n 2,25 tot 6 meter breed, afhankelijk van hoeveel auto’s je in de garage wilt parkeren.

De hoogte ligt in het algemeen tussen de 1,85 en de 3 meter. Bij de afmetingen van sectionale garagepoorten dien je rekening te houden met een inbouwmaat van 90 millimeter aan beide zijkanten. Die tel je dus op bij de breedte van de deur. Voor de hoogte moet je rekening houden met 100 millimeter bij een handmatig te bedienen deur en 110 millimeter bij een geautomatiseerde poort.

Je leest hier meer over sectionale poorten.

sectionale garagepoorten afmetingen

Standaard afmetingen zijdelingse sectionaalpoorten

Zijdelingse sectionale garagepoorten worden ook wel schuifpoorten genoemd. En die naam zegt het eigenlijk al: een schuifpoort is een garagedeur die langs de muur openschuift. In dit geval opent de deur dus horizontaal in tegenstelling tot de meeste garagepoorten die verticaal openen.

Dit type is vooral interessant wanneer je een garage met een laag plafond en weinig diepte hebt. Bij schuifpoorten spreken we meestal van een minimale breedte van 1,3 tot 1,5 meter en een maximale breedte van 5,5 tot 6,5 meter. De maximale hoogte ligt rond de 3 meter.

Je leest hier meer over zijdelingse sectionale garagepoorten.

Kan je een garagepoort op maat laten maken?

Wanneer je een kant en klare garagepoort aanschaft, wordt er uitgegaan van een garage met standaard afmetingen. Voordat je een garagepoort koopt of een opening in je garage laat aanbrengen, is het daarom van belang na te denken of je een standaard garagepoort wilt, of dat je er liever een op maat wilt laten maken.

Natuurlijk is een speciaal op maat gemaakte poort duurder dan een standaard model. Wanneer mensen toch voor een grotere garagedeur kiezen, is dit meestal puur om esthetische redenen. Een grote garagedeur ziet er immers behoorlijk imposant uit. Stel jezelf de vraag of dit de meerprijs wel waard is.

afmetingen garagepoort

Waarmee rekening houden bij keuze poortblad?

Een grote garagepoort is moeilijker in elkaar te zetten dan garagepoorten met kleinere afmetingen. Het bijkomend nadeel is dan ook dat wanneer je de poort door een professional laat plaatsen, dit meer gaat kosten dan bij kleine poortbladen. Een van de grootste voordelen van een kleine garagepoort, is dat deze eenvoudiger te plaatsen is. Een ervaren klusser kan dit misschien zelf proberen.

Je kunt overigens altijd geheel kosteloos en vrijblijvend een offerte aanvragen bij verschillende leveranciers om zo een idee te krijgen van de plaatsingskosten. Dat kan hieronder of door hier te klikken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Wat wenst u?

2. Welk type garagepoort wenst u (of heeft u)?

3. Welk materiaal verkiest u voor de garagepoort?

4. Wanneer wenst u het project op te starten?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.