Garagepoorten nadelen

Een garagepoort heeft natuurlijk veel voordelen. Echter, er zijn ook nadelen aan een garagepoort. In dit artikel richten we ons alleen op de nadelen van een garagepoort. Deze kunnen erg handig zijn om rekening mee te houden voordat je een nieuwe garagepoort aanschaft. In dit artikel lees je dus onder andere wat de grootste nadelen van een garagepoort zijn, wat de voornaamste oorzaken zijn van een defecte garagepoort, en meer.

7 Nadelen van garagepoorten

Er zitten dus, zoals al eerder gezegd, naast de voordelen ook zeker enkele nadelen aan garagepoorten. Hieronder bespreken we 7 nadelen van garagepoorten.

1. Echt goede isolatie geeft een garagepoort niet

Een van de nadelen van een garagepoort is dat deze geen al te goede isolatie biedt. Dit is vooral vervelend als de garage verbonden is met je woonkamer of met een andere kamer in je huis. Echt een goede oplossing is hier echter niet voor te vinden.

Ook al isoleer je de deur van je garage wat beter, je zult de deur toch af en toe open moeten doen. Daarvoor heb je hem namelijk. Bij het open en dicht doen zal er gelijk een flinke laag koude lucht naar binnen komen.

Hier is in principe weinig aan te doen, behalve dat je de deur en de muren zo goed mogelijk kunt isoleren. Maar dit is dus zeker een nadeel om rekening mee te houden als je garage met je huis verbonden is of als je deze gedeeltelijk als werkruimte gebruikt.

2. Handmatig bediende garagepoorten zijn zwaar in gebruik

Een ander nadeel van garagepoorten, en dan hebben we het in dit geval over handmatige garagepoorten, is dat ze nogal zwaar kunnen zijn. Vooral voor mensen met een beperking of oudere mensen kan dit erg vervelend zijn. Maar zelfs voor gezonde en sterke mensen kan dit vervelend zijn.

Als alternatief zou je kunnen kiezen voor een poort met elektrische aandrijving. Dit kost echter wel weer een stuk meer. Voor een poort met elektrische aandrijving betaal je zeker een paar honderd euro meer. Dit is ook zeker een nadeel om rekening mee te houden.

3. Garagepoorten kunnen onveilig zijn

Een garagepoort kan helaas ook onveilig zijn. Veel elementen van de poort komen in beweging als deze open en dicht gaat. Het is zeker niet onmogelijk dat een kind hier per ongeluk zijn hand tussen krijgt en daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Het feit dat je hier dus voorzichtig mee moet zijn en rekening mee moet houden, is toch ook wel een nadeel. Dit geldt vooral voor families met kinderen.

4. Garagepoorten kunnen gevaarlijk zijn

Sommige garagepoorten kunnen ook gevaarlijk zijn voor dieren en mensen. Vooral een kantelpoort zwaait bijvoorbeeld naar buiten open. Als net je kat of hond voorbijloopt, kan dit een harde klap geven, waardoor ze een blessure of litteken kunnen oplopen.

Ook kan de poort de veiligheid voor mensen afnemen. Stel dat je garage dicht bij de stoep zit, dan kan een poort die naar buiten openzwaait zomaar een onverwachte klap geven tegen een nietsvermoedende voetganger.

Hier is gelukkig nog wel een oplossing voor. Je kunt namelijk kiezen voor een poort met een uitschakelautomaat. Die zorgt ervoor dat de poort automatisch stopt op het moment dat een object voor de poort zit of wanneer er iets voor de poort beweegt.

Dit is een erg goed alternatief als je garage dicht bij de stoep zit of als je kinderen of huisdieren hebt. Het zal je dan ook niet verbazen dat je hier ook weer een paar honderd euro meer voor betaalt.

5. Garagepoorten zijn duur in aanschaf

Verder zijn garagepoorten ook zeker niet goedkoop. Als je kiest voor een simpele handmatige kantelpoort, dan vallen de kosten nog wel mee. Deze zijn vaak goedkoper dan de andere poorten.

Maar als je kiest voor een poort met elektrische aandrijving of een poort met een uitschakelautomaat, dan betaal je honderden euro’s meer.

Een elektrische sectionaalpoort zou zelfs weleens het dubbele kunnen kosten van een handmatig bediende kantelpoort. Dit kan een nadeel zijn, maar dat hoeft niet per se. Als je op zoek was naar een eenvoudige handmatig bediende kantelpoort, dan komt het wel goed uit.

Houten garagepoort bij een woning.

6. Garagepoorten zijn niet altijd kleurvast

Garagepoorten zijn niet altijd bepaald kleurvast. Dit hangt ook van het materiaal af. Een houten poort zal je vanzelfsprekend om de zoveel tijd opnieuw moeten verven. Maar ook bij kunststof en aluminium poorten vervaagt de kleur van de poort na een tijdje, vooral wanneer de zon er veel op schijnt.

Dit kan gelukkig ook voorkomen worden door de poort over te schilderen. Garagepoorten hebben dus gewoon onderhoud nodig.

Dit kan je trouwens ook doen als je de huidige kleur van je garagepoort gewoon zat bent of als deze niet bij de stijl van de woning past. Dit is dus wel een nadeel, maar gelukkig is er ook een oplossing voor.

7. Garagepoorten zijn moeilijk zelf te plaatsen

Het laatste nadeel is dat ze vrijwel niet zelfstandig te plaatsen zijn. Je hebt er namelijk behoorlijk wat technische kennis voor nodig. Vooral als het om complexere poorten gaat, zoals een sectionaalpoort of rolpoort.

Heb je een specialist nodig?
Vraag dan hier je offertes aan!

Oorzaken van defect

Een defect aan je garagepoort kan meerdere oorzaken hebben. Hieronder bespreken we de meest voorkomende oorzaken.

Oorzaak 1: technisch defect

Als je garagepoort defect is, zou het om een technisch defect kunnen gaan. Denk aan mechanische problemen met de motor van de poort of problemen met de rails.

Mechanische problemen aan de motor

Als er een mechanisch probleem is met de motor, kan je dit zelf eenvoudig even testen. Koppel de elektrische motor even los, en probeer de poort handmatig te openen. Lukt dit probleemloos? Dan ligt het zeker aan de motor. Contacteer hiervoor een specialist zodat hij dit voor je op kan lossen.

Problemen met de automatische garagepoort of rails

Als de poort halverwege opeens ergens klem zit, is er vrijwel zeker een probleem met de rails. Je kunt kijken of je kunt uitvinden waar het probleem precies zit. Zorg er wel voor dat je niks forceert en dat je de poort niet beschadigt.

Oorzaak 2: afstandsbediening defect of kapot

Het zou bijvoorbeeld ook kunnen dat je afstandsbediening het simpelweg niet meer doet. Controleer altijd eerst even of de batterijen het nog doen. Misschien moeten deze alleen vervangen worden en is het gelijk opgelost.

Als dit niet het probleem is, zou het zomaar kunnen zijn dat het om het infrarood signaal gaat. Hiervoor kan je het best even een specialist laten langskomen. Deze kan dit voor je oplossen.

Oorzaak 3: krakende of piepende garagepoort

Als je garagepoort kraakt of piept hoor je dit natuurlijk meteen. In dit geval is er iets mis met de scharnieren. Dit kan je oplossen door de scharnieren te smeren. Gaat het probleem nog steeds niet weg? Dan kan je het beste een specialist laten komen om dit probleem voor je op te lossen.

Ook interessant voor jou:

Hieronder beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen van klanten.

Hoelang gaat een sectionale poort mee?

+
Een sectionaalpoort gaat redelijk lang mee. Sectionale poorten kunnen ongeveer tussen de 10 en de 20 jaar meegaan. Dit is onder andere afhankelijk van hoe ze onderhouden worden. Je hebt natuurlijk verschillende opties als het gaat om het materiaal. Een houten sectionaalpoort zal iets minder lang meegaan dan een aluminium sectionaalpoort.

Wat zijn de nadelen van sectionale poorten?

+
Een van de grootste nadelen van sectionale poorten is de prijs. Vooral als het om een elektrische variant gaat, is dit waarschijnlijk zelfs het duurste type poort dat er is.

Wat is het verschil tussen een sectionaalpoort en een rolpoort?

+
Een sectionaalpoort komt via een rails onder het plafond te hangen als deze open gaat, terwijl een rolpoort als het ware opgerold wordt en in een luik verdwijnt.

Meer weten? Stel je vraag en ontvang advies op maat

Ben je geïnteresseerd in dit onderwerp en wil je je graag nog meer laten informeren door een expert over de voordelen en nadelen van garagepoorten? Dan kun je hier je gegevens achterlaten voor advies op maat en vrijblijvende offertes van vakmannen.

Het is slim om de offertes van meerdere vakmannen bij jou in de buurt met elkaar te vergelijken. Zo kom je gegarandeerd tot de beste oplossing voor jouw persoonlijke situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Welk type garagepoort wenst u (of heeft u)?
3*. Welk materiaal verkiest u voor de garagepoort?
4*. Wanneer wenst u het project op te starten?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.