Rolpoorten garage: werking, voordelen en prijs

Wil je meer te weten komen over rolpoorten voor je garage? Lees dit artikel dan zeker verder. Hier lees je onder andere wat een rolpoort is, wat het verschil is met een sectionaalpoort en hoe rolpoorten werken. Ook lees je over de voordelen en nadelen van een rolpoort en bespreken we de kosten voor dit type poort.

Wat is een rolpoort?

Een rolpoort is een type garagepoort die naar boven rolt als je hem opent en weer naar beneden rolt als je hem sluit. Dit type garagepoort is erg geschikt als je een laag plafond hebt, omdat het geen rails nodig heeft.

Het verschil tussen een rolpoort en een sectionale poort

Niet iedereen kent het verschil tussen een rolpoort en een sectionaalpoort. Er zijn een aantal details die het onderscheid maken. Zo zijn de lamellen van een rolpoort wat dunner dan die van een sectionaalpoort.

Verder is het bij een rolpoort niet mogelijk om bijvoorbeeld een extra deur of een venster toe te voegen. Bij een sectionaalpoort zijn beide opties wel mogelijk.

Een rolpoort heeft, zoals eerder gezegd, geen rails nodig. Een sectionaalpoort heeft dit wel. Dit is dan ook het meest opvallende verschil tussen de twee en eigenlijk hetgeen dat vooral het onderscheid maakt.

Wil je de prijzen van verschillende rolpoorten vergelijken?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Vergelijk offertes en specialisten

Hoe werkt een rolpoort?

Een rolpoort werkt als volgt: de poort bestaat uit verschillende lamellen die ongeveer 4 centimeter dik zijn en rolt zichzelf op in een speciaal rolluikkastje dat bovenaan de ingang van de garage zit. Dit kan handmatig of met behulp van een elektrische motor, afhankelijk van het type.

Een bruine rolpoort.

Voordelen en nadelen van een rolpoort

Er zitten natuurlijk zowel voordelen als nadelen aan een rolpoort. Hieronder nemen we beide even door.

Voordelen

Een rolpoort heeft heel wat voordelen. Zo is een rolpoort altijd gemakkelijk te monteren. Ook is de elektrische bediening van zo’n poort erg eenvoudig. Daarnaast zijn ze ook stevig en bieden ze daarom een goede bescherming tegen dieven.

Een ander voordeel dat veel mensen zal aanspreken, is het feit dat je bij dit type poort uit een heleboel verschillende kleuren, stijlen en types kunt kiezen. Aangezien de meeste mensen altijd wel hun eigen draai aan hun huis, en dus ook hun garage willen geven, zal deze creatieve vrijheid een hoop mensen aanspreken.

Verder zijn deze poorten ook geschikt voor grotere oppervlaktes en hoef je geen rails aan het plafond te hangen. Hierdoor heb je meer ruimte in je garage. Ten slotte heb je nog geïsoleerde rolpoorten. Dit is vooral handig als je garage verbonden is met je woning.

Nadelen

Zoals bij elk type garagepoort heeft ook de rolpoort een aantal nadelen. Zo zijn de geïsoleerde poorten niet heel isolerend. Elke keer als je de poort opent, komt er weer kou naar binnen, waardoor de isolatie niet veel zin heeft.

Daarnaast zijn rolpoorten met elektrische bediening behoorlijk prijzig. Kies je echter voor een rolpoort met handmatige bediening, dan kan dit behoorlijk onprettig zijn. Handmatige rolpoorten zijn namelijk zwaar om te bedienen, wat vooral voor mensen op leeftijd erg vervelend is.

Ten slotte is de rolpoort überhaupt een redelijk dure aankoop. Vergeleken met een kantelpoort is zelfs de manuele rolpoort kostbaar. Heb je er een met elektrische bediening, dan wordt het nog duurder.

Een vakman nodig?
Vraag hier je offertes aan!

Automatische inbraakwerende rolpoorten

Tegenwoordig zijn er ook rolpoorten die inbraakwerend zijn. Deze worden gemaakt van nog stevigere lamellen en beschikken over een zogenaamd extra tussenlamel. Door deze opties is de poort extra inbraakwerend, aangezien dieven het blad van de poort zo niet kunnen forceren.

Daarnaast kun je rolpoorten krijgen met een extra cilinderslot dat voorzien is van een politiekeurmerk. De elektrisch bedienbare rolpoorten beschikken in de meeste gevallen ook over een zogeheten ophefbeveiliging. Deze beveiliging zorgt ervoor dat de lamellen van de poort niet zomaar heen en weer bewogen kunnen worden.

Moderne rolpoort.

Je rolpoort onderhouden

Om ervoor te zorgen dat je rolpoort zo lang mogelijk meegaat, is het van belang om deze om de zoveel tijd te onderhouden. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je rolpoort zo goed mogelijk te onderhouden.

Zo is het belangrijk om regelmatig te controleren of er slijtage of andere beschadigingen aanwezig zijn. Ook kan het soms nodig zijn om een onderdeel van de poort volledig te vervangen.

Maak de poort ook zeker om de zoveel tijd schoon met een vochtig doekje en een zachte zeep. Dit zorgt ervoor dat vuil en stof geen kans krijgen om zich langdurig op te bouwen.

Daarnaast is het goed om de rolpoort af en toe in te smeren met een speciale olie die waterafstotend werkt. Dit zorgt ervoor dat de poort langdurig soepel blijft werken.

Elke rolpoort verschilt natuurlijk per bedrijf. Daarom is het belangrijk om altijd goed de handleiding te raadplegen en alle instructies te volgen die specifiek voor jouw poort zijn. Door deze instructies goed te volgen, haal je het maximale uit je rolpoort.

Rode rolpoorten.

De elektrisch bedienbare rolpoort

Een elektrisch bedienbare rolpoort heeft een aantal leuke voordelen. Zo hoef je bijvoorbeeld je auto niet uit te komen wanneer je de poort van je garage wilt openen op het moment dat je aankomt. Ook hoef je een elektrisch bedienbare rolpoort niet fysiek met de hand te openen; dit gaat zeer eenvoudig met een druk op de knop.

De elektrisch bedienbare rolpoort werkt met behulp van een kleine en compacte motor. De motor is op afstand bedienbaar via een handzender, maar tegenwoordig kan dit in sommige gevallen zelfs met een speciale app op je mobiele telefoon.

Aangezien de motor redelijk klein en efficiënt is en de poort zelf ook niet al te zwaar is, hoeft de motor niet hard te werken en is deze dus behoorlijk energiezuinig.

Verschil met manuele rolpoort?

Een manueel bedienbare rolpoort is natuurlijk niet van een motor voorzien en moet ouderwets met de hand geopend worden. Hier is niet veel bijzonders aan en dit werkt gewoon erg eenvoudig.

Prijs rolpoorten 2024

De prijzen voor rolpoorten kunnen behoorlijk uiteenlopen. Ze kunnen beïnvloed worden door verschillende factoren, zoals we later in dit artikel zullen bespreken. Toch zijn er wel een aantal algemene richtlijnen.

Zo kost een standaard rolpoort ergens tussen de 1.000 en 2.000 euro. Een elektrisch bedienbare variant is wat duurder en kost ergens tussen de 1.750 en 2.500 euro.

Als je nog een mooie kleur wilt toevoegen, betaal je hier al snel zo’n 150 tot 200 euro extra voor. Als je de klus aan een erkend vakman overlaat, betaal je nog ergens rond de 400 à 500 euro aan montagekosten.

Wat kost een nieuwe garagepoort van hörmann?

Hörmann garagepoorten staan voor kwaliteit en hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De prijzen voor een garagepoort van Hörmann beginnen ongeveer vanaf 1.500 euro. Het zijn niet de goedkoopste poorten, maar je krijgt er ook veel voor terug.

Wat kost een rolpoort op maat?

Het laten maken van een rolpoort op maat is zeker mogelijk. Het is echter wel redelijk prijzig. De prijzen voor een rolpoort op maat liggen meestal ergens tussen de 2.500 en 5.000 euro.

Factoren die de prijzen van rolpoorten beïnvloeden

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de prijs van een rolpoort. Denk bijvoorbeeld aan de stevigheid van de lamellen. Hoe steviger de lamellen, hoe hoger de prijs. Vanzelfsprekend speelt ook het formaat van de poort een belangrijke rol. Hoe groter de poort is, hoe meer materiaal je moet gebruiken en hoe duurder de poort uiteindelijk wordt.

Daarnaast zijn er verschillende materialen. Bepaalde materialen zijn duurder dan andere. Zo is hout bijvoorbeeld duurder dan kunststof. Ook de afwerking heeft invloed op de prijs. Ga je voor de goedkoopste basiskleur of kies je voor een mooie kleur? Hoe mooier de kleur, hoe duurder het wordt.

Ten slotte is, zoals al eerder besproken, de bediening ook een prijsbepalende factor. Een rolpoort met elektrische bediening is duurder dan een manuele rolpoort.

Prijsvoorbeelden van rolpoorten

Er zijn mensen die een wat lager budget hebben en mensen die wat meer te besteden hebben voor een garagepoort. Met een wat lager budget kun je een eenvoudige basic rolpoort vinden voor zo’n 1.000 euro.

Als je deze nog wilt laten monteren, ben je zo’n 1.400 euro kwijt. Zo heb je toch een volledig nieuwe garagepoort voor een relatief laag bedrag.

Heb je een wat hoger budget? Dan heb je natuurlijk meer opties. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een elektrisch bediende rolpoort met een speciale mooie kleur.

Je kunt voor een aparte opvallende kleur gaan of juist voor een kleur die bij de rest van je huis past. Inclusief montage kan het zeker zijn dat je hier ongeveer 3.000 euro voor betaalt.

Vergelijken van prijzen van rolpoorten loont altijd

Ben je geïnteresseerd en wil je er graag meer over te weten komen? Laat dan hieronder je gegevens achter. Je kunt advies op maat krijgen van een specialist en meerdere vrijblijvende offertes van verschillende specialisten.

Wij raden altijd aan om de offertes van meerdere specialisten bij jou in de buurt met elkaar te vergelijken. Zo kom je gegarandeerd tot de beste oplossing voor jouw persoonlijke situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Welk type garagepoort wenst u (of heeft u)?
3*. Welk materiaal verkiest u voor de garagepoort?
4*. Wanneer wenst u het project op te starten?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.