Automatische poorten

Automatische poorten zijn zeker geen slecht idee indien je zo’n hekel hebt aan de garagepoort handmatig te openen. Een automatische poort bedien je op afstand en opent als jij aan komt rijden. In dit artikel kom je meer te weten over elektrische poorten: de meest voorkomende poorten en hun prijzen.

Ontvang GRATIS offertes en advies

Wat is een automatische poort?

Een elektrische poort opent en sluit automatisch. Dit openen doe je met een elektrische poortopener. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een zender of via een intercom. Bestaande poorten kan je ook laten automatiseren. Dit kan bij vrijwel iedere poort, dus waarschijnlijk ook bij die van jou.

automatische garagepoort

Voordelen van een automatische poort

  • Je hoeft de poort niet langer met de hand te bedienen, maar je doet dit met een elektrische poortopener.
  • Je hoeft niet uit de auto te stappen of je huis uit te komen om gasten binnen te laten.
  • Met een automatische poort beveilig je je huis en maak je het voor inbrekers veel lastiger om binnen te komen.

Tip: je kunt een automatische poort ook beveiligen met een elektrisch slot. Dit slot kun je alleen openen door een pincode in te voeren. Dit maakt het risico op inbraak weeral veel kleiner.

garagepoort automatisch

Automatische opritpoorten

In principe zijn er twee soorten poorten die in aanmerking komen voor automatisatie van de poort. Dit zijn draaipoorten en schuifpoorten. We gaan ze nader toelichten:

Automatische draaipoort

Zoals de naam al aangeeft, draait een draaipoort open en dicht. Je kan kiezen voor enkele of voor dubbele draaipoorten. Ze kunnen trouwens zowel naar binnen als naar buiten draaien. Een automatische draaipoort heeft vrij veel ruimte nodig om helemaal te kunnen draaien. Het is van belang dat je hier wel rekening mee houdt voordat je de poort gaat plaatsen.

Automatische schuifpoort

Een schuifpoort schuift naar de zijkant als je deze opent. Je hebt dus alleen extra ruimte aan een zijkant nodig. Dit maakt automatische schuifpoorten zeer geschikt voor opritten met een beperkte ruimte. Bij automatische schuifpoorten duurt het langer eer deze helemaal geopend is in vergelijking met draaipoorten, omdat ze niet openklappen.

automatisatie poorten hekken

Automatische garagepoorten

Ook garagepoorten zijn gemakkelijk te automatiseren en ook hier vinden we verschillende soorten poorten:

Automatische sectionaalpoorten

Een sectionaalpoort bestaat uit verschillende lamellen die aan elkaar verbonden zijn. Als je de poort opent, gaat deze via geleiders omhoog en komt evenwijdig aan het plafond van de garage te liggen. Sectionaalpoorten zijn ruimtebesparend, zeer betaalbaar en hebben een stijlvolle uitstraling.

Automatische kantelpoorten

Kantelpoorten bestaan meestal uit een groot metalen poortblad. Door dit blad omhoog te schuiven, open je de poort. Deze komt in een frame te liggen dat aan het plafond van de garage is gemonteerd. Het voordeel van kantelpoorten is dat ze goedkoop in aanschaf zijn.

Automatische rolpoorten

Rolpoorten zijn te vergelijken met sectionaalpoorten. Alleen zijn de lamellen dunner (slechts vier centimeter hoog). De rolpoort verdwijnt bij het openen in een rolpoortkast die boven de garage is gemonteerd. Het voordeel van deze kast is dat je op deze manier veel ruimte bespaart. Rolpoorten zie je meestal als brede garagepoorten.

automatische poorten garage

Automatische poorten: factoren die de prijs beïnvloeden

De prijs van een automatische poort is afhankelijk van een aantal factoren. Een eerste bepalende factor is het type poort. Een schuifpoort is bijvoorbeeld een stuk duurder dan een draaipoort. Ook de afmetingen van de poort zijn van belang.

In ons prijsvoorbeeld zijn we uitgegaan van een automatische poort van drie meter breed en een meter hoog. Dan is ook het materiaal waar de poort van gemaakt is zeer bepalend. Metaal is duurder dan hout, bijvoorbeeld. We geven per type poort de prijzen inclusief btw en exclusief montage.

Automatische rolpoorten: prijzen

Uitvoering automatische garagepoortGemiddelde prijs standaardafmeting
(excl. btw, incl. plaatsing)
Automatische sectionaalpoort€ 2.000 à 4.000
Automatische rolpoort€ 1.500 à 2.500
Automatische kantelpoort€ 1.500 à 2.500
Automatische schuifpoort€ 1.500 à 2.500

Alle hier genoemde prijzen zijn richtprijzen. De actuele prijzen kunnen anders liggen. Door op onderstaande knop te klikken, ontvang je gratis offertes.

Ontvang GRATIS offertes

automatische poorten

Poortopeners

Er zijn verschillende manieren om een poort te openen. Dit kan bijvoorbeeld via een handzender, een intercom of via je telefoon. De handzender kan je in je auto leggen en als je aan komt rijden, schakel je de poort in.

Het voordeel van bediening met een smartphone is dat je elektrische poort ook kunt openen op afstand. Je kan dan de poort voor iemand anders openen, terwijl je zelf niet eens thuis bent.

Motor garagepoort

Behalve verschillende soorten garagepoorten, zijn er ook verschillende soorten motoren voor deze poorten. Welke motor geschikt is, hangt af van het type poort. De poort mag niet te snel openen en schuift langzamer als hij bijna dicht zit.

Ook moeten er sensoren aan bevestigd zijn die signaleren of er objecten in de buurt zijn. Daarom zit er ook een stop op de motoren, zodat er geen mensen klem kunnen komen te zitten. Hieronder volgt een overzicht van de motoren.

Basismotor

Een basismotor is een spindel- of lineaire motor. De motor hang je aan de binnenkant van de poort. Een basismotor gebruik je vooral bij garagepoorten. Een losse basismotor kost 300 tot 500 euro.

Knikarmmotor

Deze motor is geschikt voor draaipoorten. De motor wordt aan de zijkant geplaatst en de knikarmen worden aan de poort bevestigd. De knikarm is voorzien van drie scharnieren en deze zorgen voor het openen en sluiten van de poort.

Als je een dubbele draaipoort hebt dan heb je ook twee motoren nodig. Deze worden wel aangestuurd door één regelaar. Een losse knikarmmotor kost 500 tot 800 euro.

Ondergrondse motor

Een ondergrondse motor wordt onder de bestrating weggewerkt en afgedekt met een metalen plaat. Deze motoren zijn ideaal voor de zwaardere en grotere poorten. Een ondergrondse motor kost ongeveer 1.100 tot 2.000 euro.

garagepoort motor

Waarom vakman inschakelen voor plaatsen garagepoort?

  • Maatwerkadvies: Kiezen voor een handzender of een app om een ​​automatische garagedeur te openen? Welke uitvoering (sectiedeur, rolluik…) past het beste bij jouw garage? Welke materialen kan je kiezen? Professionals leggen je graag alle mogelijkheden uit, afgestemd op jouw gezin, wensen en levensstijl.
  • Correcte en vlotte installatie: jouw deur en motor worden zeer snel geïnstalleerd als je met een professional werkt. Op deze manier worden de arbeidskosten tot een minimum beperkt. Daarnaast zorgt zo’n deskundige er ook voor dat de montage volgens de technische regels wordt uitgevoerd (afstellen van de motor, aansluiten van de deur op de elektrische aandrijving, etc.).
  • Hoge kwaliteit materialen: Professionals bieden alleen topkwaliteit voor de poort zelf en de automatische garagedeuropener. Zo heb je jarenlang plezier van een automatische garagedeur die soepel opent en sluit.
  • Lagere btw-tarieven: Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan geniet je van een btw-tarief van 6% in plaats van 12%.

Het zelf plaatsen van een automatische poort is een karwei waar veel vakkennis en ervaring bij komt kijken. Ook voor de handige klusser kan het een lastige opgave worden om deze te monteren. Met name het plaatsen en instellen van de motor kan je eigenlijk alleen maar door een vakman laten uitvoeren.

Voor de montage van een poort plus een motor zal een vakman ongeveer 500 tot 1.000 euro rekenen. Het is ook mogelijk dat hij een motor plaatst op een bestaande poort. De montagekosten hiervan bedragen 300 tot 600 euro.

Laat je adviseren door een expert

Welke automatische garagedeur moet ik kiezen?

Wil je zorgen voor minimaal ruimteverlies in jouw garage en een goede prijs-kwaliteitverhouding voor jouw deuren? Dan zijn automatische sectionaaldeuren de meest interessante optie. Alles hangt natuurlijk af van jouw situatie en wensen.

Wil je de beste optie voor jouw maat bepalen? Vraag gratis en vrijblijvend advies aan verschillende installateurs in jouw regio.

automatische poort installeren

Automatische poort kopen: vergelijk GRATIS offertes

Een automatische poort kopen is een behoorlijke investering die je dan ook niet zomaar even doet. Het is heel verstandig om enkele offertes te laten maken bij verschillende aanbieders. Dit is beter dan een automatische poort bij de eerste de beste dealer aanschaffen.

Door verschillende (minstens drie) offertes te vergelijken, kun je namelijk behoorlijk besparen op de prijs. Dit prijsverschil kan soms wel oplopen tot 30 tot 40 procent en dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?

2*. Welk type garagepoort wenst u (of heeft u)?

3*. Welk materiaal verkiest u voor de garagepoort?

4*. Wanneer wenst u het project op te starten?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.